Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Onko keinoälyllä omatunto?

Prisma studio, yle tv1
Keinoälystä keskustelevat Helena Miettinen, Michael Laakasuo, Jufo Peltomaa ja Ivan Puopolo. Prisma studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 16.12.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 18.12. klo 5.55, Teemalla torstaina 17.12. klo 20.00 ja sunnuntaina 20.12. klo 14.00
Yle Areenassa 30 päivää

Tietokoneiden ja keinoälyn kehitykseltä odotetaan suuria. Niiden odotetaan enimmillään ratkaisevan tulevaisuudessa suurimman osan maailman ongelmista.

Jo nyt pelkkä tiedon helppo löytäminen on muuttanut maailmaa. Ihmiset voivat kommunikoida keskenään helpommin ja se on auttanut monien ongelmien ratkaisemisessa.

Suurimmat odotukset kohdistuvat tulevaisuuteen.

Tuhoaako tekoäly meidät?

Monet varteenotettavat tutkijat, maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking mukaan lukien, ovat myös varoitelleet tekoälyyn liittyvistä vaaroista.

Hawking on jopa sanonut, että itseään kehittävä keinoäly saattaa olla ihmiskunnan viimeinen suuri keksintö – sen jälkeen me jäämme tuon älyn jalkoihin.

Miten realistisia nämä uhkakuvat ovat? Toistaiseksi näyttää siltä, että robottien vallankumous on enemmän tieteiskirjojen fantasiamaailmaa kuin todellisuutta. Onko näin tulevaisuudessakin?

Sängyn petaaminen vielä haaste

Niin kauan kun tekoäly ratkaisee ongelmia matemaattisina tehtävinä, askel kerrallaan, ne tuskin ohittavat ihmistä suurten päätösten tekemisessä. Toistaiseksi ne pystyvät ratkaisemaan yhtälön, mutta sängyn petaaminen saattaa olla keinoälylle liian kokonaisvaltainen tehtävä.

Tilanne saattaa muuttua siinä vaiheessa, kun keinoäly oppii kehittämään itseään tai jos se pääsee tasolle, jossa sille syntyy tietoisuus.

Prisma Studion syksyn viimeisessä tiedekeskustelussa puhutaan tekoälyn vaaroista ja mahdollisuuksista sekä siitä, millainen moraali roboteille pitäisi ohjelmoida.

Keskustelussa ovat mukana erikoisoperaatioidenpäällikkö Juho Peltomaa, tutkijatohtori Michael Laakasuo ja osaamisen asiantuntija Helena Miettinen. Keskustelun juontaa toimittaja Ivan Puopolo.

Kommentit