Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Maantiede pääkuva

Riskimaantiede

Riskien maantiedettä kutsutaan myös hasardimaantieteeksi. Hasardi tarkoittaa uhkaavaa vaaraa tai riskiä. Millaisia luonnon sekä ihmisen ja luonnon riippuvuuteen liittyviä riskejä maapallolla vaanii?

Luonnon riskit

Luonnonilmiöt ovat fysikaalisia tai biologisia tapahtumia, jotka eivät yleensä aiheudu ihmisen toiminnasta. Maanjäristykset, tsunamit, tulivuorenpurkaukset, lumivyöryt, trooppiset myrskyt, tulvat ja maanvyörymät keskittyvät maapallon tietyille alueille.

Hasardimaantiede tutkii uhkia alueellisesti, ottaen huomioon muun muassa alueen kehittyneisyyden. Vaikka kaikkia uhkia ei voidakaan välttää, niiden vaikutuksia voidaan oikeilla ratkaisuilla lieventää.

Opi lisää luonnon riskeistä Yle Oppimisessa

Ihmisen ja luonnon riippuvuuteen liittyvät riskit

Ihminen aiheuttaa toimillaan luonnon tasapainon häiriöitä. Vaikutukset näkyvät usein vasta pidemmällä aikavälillä. Riskit liittyvät muun muassa luonnonvarojen käyttöön, eroosioon, ilmastonmuutokseen ja saastumiseen. Kestävillä ratkaisuilla näitä riskejä voitaisiin vähentää tai jopa kokonaan poistaa.

Ihminen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa maapallon elinkelpoisuuteen sekä ihmisten turvallisuuteen ja hyvinvointiin.

Saasteet

Saastuminen on ihmisen toiminnan aiheuttamaa. Saasteet altistavat ihmiset sairauksille ja pilaavat ympäristön.

Katso: Aerosolitutkija kertoo maapallon saastumisesta. (Ylen aamu-tv:stä vuodelta 2013.)

Etenkin Kiinassa suurkaupunkien saastuminen alkaa jo uhata ihmishenkiä. Kivihiililämmitys ja autojen armeija on tehnyt elämän esimerkiksi Pekingissä ajoittain sietämättömäksi.

Kiinan rikkaimpiin ihmisiin lukeutuva liikemies Chen Guangbiao kommentoi vuonna 2013 Pekingin huonoa ilmanlaatua ja jakoi ilmansaasteiden ahdistamille ihmisille puhdasta ilmaa tölkeissä kuin virvoitusjuomaa. Tölkeissä oli Guangbiaon mukaan raikasta ilmaa muun muassa Tiibetistä, jonne tehtaat ja liikenteen saasteet eivät ulotu.

Sittemmin Kiina on kiinnostunut enemmän ympäristöstä ja ottanut vahvemman roolin ilmastopolitiikassa.

Kuuntele: Mitkä maat ovat ilmastonsuojelun etulinjassa? (Maailmanpolitiikan arkipäivää vuodelta 2016.)

Ilmastonmuutos

Ilmasto lämpenee, ja ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten arkeen ja elintapoihin.

Katso keskustelu ilmastonmuutoksesta, Pariisin ilmastosopimuksesta ja tulevaisuuden ratkaisuista. (A-studiosta vuodelta 2016.)

Lue lisää:

Asiantuntijat vastasivat kysymyksiin ilmastonmuutoksesta

Keräsimme yleisöltä kysymyksiä ilmastonmuutoksesta. Professorit Jouko Rikkinen ja Markku Kulmala sekä Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas vastasivat kysymyksiin.

  • 2020 syksy: maantiede

    Maantieteen yo-koe ja vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

  • 2020 kevät: maantiede

    Maantieteen yo-koe ja vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.