Hyppää pääsisältöön

Uber-kuskeille halutaan paremmat työehdot Yhdysvalloissa – taksipalvelu vastustaa

Seattle on antanut ensimmäisenä kaupunkina Yhdysvalloissa kiistellyn Uber-taksipalvelun kuskeille oikeuden kuulua liittoihin. Taksipalvelulle työntekijöiden järjestäytyminen voi merkitä lisämenoja.

UberFacts // Kuva: Kuvakaappaus Twitter -tililtä

Yhdysvaltalaiskaupunki Seattle on hyväksynyt lain, joka antaa myös taksipalveluiden, kuten kiistellyn Uberin, kuskeille mahdollisuuden keskitettyihin työehtoneuvotteluihin, kertoo Yle Uutiset.

Kyytejä välittävät yhtiöt vastustavat lakia ja niiden odotetaan ehkä jopa vievän asian oikeuteen. Seattlen hyväksymän lain mukaan yhtiöiden pitäisi neuvotella muun muassa palkkioista kuskien kanssa näiden niin halutessa.

Uberilla on Yhdysvalloissa noin 400 000 kuskia ja Seattlessa 10 000. Myös Uberin kilpailijalla, Lyft-nimisellä yrityksellä, on Seattlessa tuhansia kuskeja.

Yhtiöiden mukaan uusi laki uhkaa niiden toiminnan joustavuutta, jossa kuski voi itse valita paljonko hän ajaa ja milloin. Lain kannattajien mukaan taksipalvelujen kuskeille pitää taata työntekijän perusoikeudet.

Uber-palvelun idea on, että kyydin voi tilata helposti matkapuhelimen sovelluksella. Kuskiksi voi ryhtyä kuka tahansa, minkä vuoksi toiminnan laillisuus on kyseenalaistettu.