Hyppää pääsisältöön

Vatileaks eli en etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan...

”Vatileaks”, eli Vatikaanin finansseja paljastavat vuodot uhkaavat vesittӓӓ paavin uudistuspolitiikan, ja langettaa tuomion vӓӓrinkӓytӧksistӓ raportoineille toimittajille.

Kaksi kirjan kansikuvaa
Kaksi kirjan kansikuvaa vatileaks

"Luojan kiitos, ettei Lucrezia Borgia sentӓӓn ole enӓӓ kuviossa mukana !"

totesi paavi Franciskus – sanoisinko itseironisesti – kun hӓneltӓ tivattiin tietoja Vatikaanin uusista, skandaalinkӓryisistӓ vuodoista.
Totta. Ei ole Lucreziaa. Eikӓ ole nӓkynyt myӧskӓӓn tikareita ja myrkkypulloja, niin kuin oli tapana Borgia-suvun hallitsemissa Vatikaanin palatseissa renessanssin aikoina.
Mutta muuten ovat kyllӓ koossa kaikki suuren romaanin tai tv-sarjan ainekset.
On juonitteluja, on salaisia koodeja, on kardinaaleja, vaikutusvaltaisia kreivittӓriӓ ja vakoojia; on luksus-pitoja ja luksus-asuntoja, on salaisia treffejӓ makuu-alkoveissa, ja on espanjalainen prelaatti, joka tunnustaa langenneensa, ja on italialainen sipsakka pr-nainen, joka on pӓӓttӓnyt ottaa irti kaiken, minkӓ Vatikaanin valtakoneistosta saa. Ja on kaksi italialaista toimittajaa, joita uhkaa Kirkkovaltion tuomio.
Mutta mistӓ oikein on kysymys?

”’Alkӓӓ kootko itsellenne aarteita maan pӓӓlle, missӓ koi ja ruoste raiskaa ja missӓ varkaat murtautuvat sisӓӓn ja varastavat. Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missӓ ei koi eikӓ ruoste raiskaa ja missӓ varkaat eivӓt murtaudu sisӓӓn eivӓtkӓ varasta. Nӓin kerrotaan Jeesuksen saarnanneen. Mutta Vatikaanissa ”raha ei haise”, ja vuosituhansien saatossa papit, piispat ja kardinaalit ovat kerӓnneet kultarahoja ja kultaharkkoja, seteleitӓ ja obligaatioita, kiinteistӧomistuksia ja pankkien osakkeita. Vatikaanin omaisuus on tӓhtitieteellinen. Kuinka rikas on katolinen kirkko? Koko rikkautta ei kukaan ole pystynyt laskemaan,”

aloittaa italialainen toimittaja Emiliano Fittipaldi kirjansa ”Avarizia”, ”Saituus”. Fittipaldi on toinen niistӓ journalisteista, jotka joutuvat vastuuseen Kirkkovaltion tuomioistuimen edessӓ. Miksi? Koska ovat julkaisseet ”salaisiksi” julistettuja tietoja Vatikaanin aarteista ja eritoten niiden kӓytӧstӓ. Tiedot on vuodatettu Vatikaanin sisӓltӓ.

”Katolisia on maailmassa noin miljardi kaksi sataa tuhatta, Euroopasta
Tulimaahan, Afrikkaan ja Aasiaan. Hierarkian eri tasoilla noin viitisen miljoonaa ihmistӓ hoitaa katrasta lukemattomien kongregaatioiden kautta. Jotkut nӓistӓ ovat todella rikkaita, niin kuin Opus Dei ja Kristuksen Legionӓӓrit, jotkut muut vaatimattomampia, mutta suurin osa katolisten ”kirkkoyhteisӧiden” omaisuudesta on tӓysin salaista: harvoissa maissa niiltӓ vaaditaan selkeӓӓ kirjanpitovelvollisuutta.
Nyt meillӓ on ollut tilaisuus nӓhdӓ sisӓltӓ pӓin se rikkaus, mikӓ keskittyy suoraan Vatikaaniin, siis paavin kӓsiin. Ja tӓmӓ siksi, ettӓ ensimmӓisen kerran katolisen kirkon historiassa itse paavi asetti erityisen komitean tutkimaan sitӓ monimutkaista vyyhtiӓ, mistӓ Vatikaanin finanssit koostuvat. Jotta saataisiin jotain jӓrkeӓ koko touhuun.”

sanoo toimittaja Fittipaldi.
Tӓmӓ tapahtui heinӓkuussa 2013, kohta kun uusi paavi Franciskus oli valittu. Paavin nimittӓmӓ komitea, COSEA, koostui pelkӓstӓӓn maallikoista, vain yksi heistӓ oli italialainen ja nainen, nuori, pr-tehtӓvissӓ kunnostautunut Francesca Immacolata Chouaqui. Komitean kordinaattoriksi nimettiin prelaatti, espanjalainen Luis Vallejo Balda. Nӓistӓ kahdesta tuli sittemmin Vatileaksin pӓӓvaljakko. Sillӓ komiteasta alkoi vuotaa. Vuodoista syntyi kaksi kirjaa. Tӓmӓ edellӓ jo mainittu ”Saituus” ja toinen, ”Via Crucis”, ”Ristin tie”. Vatikaani-soppa oli keitetty. Sillӓ arkaa tietoa tulvi paljon. Alkoi tulvia heti, kun komitea sai vuoden kestӓneen tyӧrupeamansa pӓӓtӧkseen. Ja alkoi kӓydӓ selvӓksi esimerkiksi se, miten pyhimyksiӓ tehdӓӓn. Ensin pyhimykseksi aiottu vainaja on julistettava ”hurskaaksi”.

”Pelkӓstӓӓn tӓmӓn prosessin aloittaminen vaatii 50.000 euroa. Siihen pӓӓlle tulevat juoksevat kulut ynnӓ asiantuntijat, teologit, lӓӓkӓrit, joita tarvitaan vainajan erityisiӓ ominaisuuksia todistamaan, plus postulaattorin eli asiaa eteenpӓin vievӓn ammattilaisen kulut, plus kirkolliset juhlat joihin on osallistuttava runsaalla almulla. Vuonna 2007 italialaisen opettaja-filosofi Rosminin ”hurskaaksi” julistaminen maksoi vainajan omaisille ja ystӓville 750.000 euroa,”

lataa Vatikaanin sisӓltӓ saamaansa tietoa ”Ristin tien” kirjoittaja, Gianluigi Nuzzi, toinen niistӓ italialaisista journalisteista, jotka odottavat tuomiotaan.

”Puolalaisen paavi Johannes Paavali II:n aikakaudella ”pyhimystehdas” tuotti perӓti 1.338 ”hurskasta”, ja 482 heistӓ pӓӓsi ”pyhimykseksi” saakka. Tӓmmӧistӓ ”hurskaiden” ja ”pyhimysten” mӓӓrӓӓ ei katolinen kirkko ollut koskaan nӓhnyt. Paavikin huolestui, ja mӓӓrӓsi, ettӓ ”pyhimystenteon” budjetit oli saatava kuriin ja kontrolliin. Myӧs siksi, ettӓ tӓtӓ rataa mennen ei kӧyhemmillӓ ollut mitӓӓn mahdollisuutta viedӓ eteenpӓin ”omien” vaatimattomampien pyhimystensӓ asiaa. Mutta ”Pyhimystehtaan” reformi jӓi kuin jӓikin vain ”hurskaan” toiveen tasolle.”

kertoo toimittaja Gianluigi Nuzzi.
Kunnes paavi Franciskuksen nimittӓmӓ komitea – josta nyt puhumme – nosti tӓmӓnkin asian pӧydӓlle. Niin kuin suurenmoisen skandaalin, joka koskee Vatikaanin rajatonta kiinteistӧomistusta. Arvioidaan, ettӓ kiinteistӧjӓ on neljӓn miljardin euron arvosta, suurin osa nӓistӓ – missӓpӓ muualla kuin Roomassa.
Vuodatettujen tietojen julkaisemisesta syytteeseen asetettu Gianluigi Nuzzi jatkaa:

”Siinӓ missӓ paavi Franciskus on valinnut asunnokseen 70 neliӧn huoneuston Vatikaanin sisӓllӓ olevassa residensissӓ, kirkkoruhtinaitten oloon tottuneet vanhan kaartin kardinaalit asuvat loisteliaissa tiloissa, joista suurin osa katolisia ei osaa edes uneksia ja joita monet Hollywoodin tӓhdet kadehtivat. Esimerkiksi kelpaa italialaisen korkea-arvoisen kardinaali Bertonen luksusasunto, 700 neliӧtӓ kattoterasseineen, Vatikaanin sisӓllӓ. Mutta asuntoa kӓytetӓӓn myӧs edustustilana, kardinaali selitti. Niinpӓ asunnon suuret kunnostustyӧt on maksettu katolisen lastensairaalan ”Bambin’ Gesùn” varoista. Niistӓ kolehdeista, joita katoliset ovat kantaneet sairaalalle. Katolisen kirkon omistamia unelma-asuntoja on Roomassa paljon. Niistӓ pӓӓsevӓt osallisiksi, useimmiten pilkkahintaan, tietenkin arvovaltaiset prelaatit, mutta myӧs tavalliset kansalaiset. Siis: eivӓt aivan tavalliset, vaan ne joilla on erikoissuhteet Vatikaaniin.”

Mihin pӓӓtyvӓt katolisten almut?

”Mysteeri. Periaatteessa kӧyhien auttamiseen, vaikeuksissa elӓville, kӓrsiville lapsille ja vanhuksille, kӧyhille seurakunnille, luonnonmullistusten uhreille, maahanmuuttajille. Kӓytӓnnӧssӓ ei tiedetӓ, mihin ja missӓ mittakaavassa. Koska tӓllӓkin rintamalla vallitsee kirjanpidossa tӓysi pimeys: tiedetӓӓn kuinka paljon rahaa tulee, mutta ei tiedetӓ tarkoin mihin mikӓkin summa menee.”

Sama koskee Italian niin sanottua kirkollisveroa. Veronmaksajan on osoitettava veroilmoituksessaan maksettavasta verostaan 8 promilleӓ jollekin uskonnolliselle jӓrjestӧlle. Niitӓ on listassa monia. Suurin osa Italiassa ilmoittaa – luonnollisesti – katolisen kirkon. Mutta jos ei halua tai osaa ilmoittaa mitӓӓn jӓrjestӧӓ, se 8 promilleӓ menee automaattisesti katoliselle kirkolle, koska sillӓ on matemaattisesti laskettuna suurin suhteellinen kannatus. Ei tӓmӓnkӓӓn rahan kӓytӧstӓ – ja kyse on todella suuresta summasta, noin miljardista euroa – ole tarkkaa tietoa. Niin kuin ei monesta muustakaan rahalӓhteestӓ, kyseenalaisista tileistӓ Vatikaanin pankissa, likaisen rahan pesun syytӧksistӓ.

”On tӓyttӓ totta – sen myӧntӓvӓt kriittisimmӓtkin Vatikaanin arvostelijat – ettӓ paavi Franciskus on pӓӓttӓnyt tehdӓ selvӓӓ jӓlkeӓ Vatikaanin finansseissa. Mutta on eittӓmӓtӧn totuus sekin, ettӓ hӓnellӓ on vastassaan vahva seinӓ, ne kirkkoruhtinaat, suuremmat ja pienemmӓt, joilla ei ole aikomustakaan luopua omista eduistaan ja valta-asemistaan. Ja kuluu vielӓ aikaa, ennen kuin Vatikaanin pankki, finanssikeskus IOR, monien skandaalien pesӓ, saa puhtaan pankin paperit,”

toteaa italialainen toimittaja Fittipaldi.
Paavi Franciskuksen yrityksiin muuttaa sӓvel Vatikaanin finansseissa kuuluu myӧs uuden, erӓӓnlaisen keskitetyn valtionvarain ministeriӧn luominen. Sen vetӓjӓksi kutsuttiin kaksi vuotta sitten Australiasta Sydneyn arkkipiispa, roimaotteinen kardinaali George Pell, lempinimeltӓӓn ”The Ranger”.

”Monien Vatikaania jӓrisyttӓneiden finanssiskandaalien ja oikeusjuttujen jӓlkeen paavi toivoi tosissaan, ettӓ ”The Ranger” pystyisi tyynnyttӓmӓӓn keskenӓӓn riitelevӓt kardinaalit ja antamaan kirkkovaltion taloudelle jӓrkevӓn ja kirkkaan suunnan. Mutta ei tӓssӓkӓӓn ole onnistuttu, ainakaan vielӓ,”

vӓittӓӓ Fittipaldi,

”Australialainen ”The Ranger” on hajoittanut Vatikaanin kuurian valtiaat entisestӓӓn, ja siellӓ jatkuu sama klaanien vӓlinen taistelu kuin aina ennenkin. Kun australialaisen lӓhimmӓt miehet ehdottivat, ettӓ Vatikaanin pankin miljardit siirrettӓisiin Luxemburgiin missӓ verotus on hellempi, itse paavi pani aikeelle stopin. ”Usein tulen ajatelleeksi, ettӓ Kirkko, enemmӓn kuin Aiti, on liikeyrittӓjӓ...”, paavin kerrotaan sanoneen.”

Ja nyt palaamme alkuun. Eli skandaaliin, jonka Vatileaks on synnyttӓnyt. Siis itsensӓ paavin nimittӓmӓ komitea oli pannut mustaa valkoiselle, italiaksi ja englanniksi, kaiken sen tiedon, minkӓ kaksi italialaista toimittajaa sitten puki kirjan muotoon - ja josta olen tӓssӓ antanut vain muutaman vӓlӓhdyksen. Komitean tyӧn tulokset oli tarkoitettu Vatikaanin sisӓiseen kӓyttӧӧn: ne vuotivat ulos. Espanjalainen prelaatti Vallejo Balda on myӧntӓnyt antaneensa tiedostot ja salasanat italialaisille toimittajille – miksi? ”Jotta kaikki saisivat tietӓӓ..”, hӓn yrittӓӓ puhdistautua, mutta vetӓӓ samaan veneeseen komitean ainoan naispuolisen jӓsenen, italialais-marokkolaisen pr-naisen, joka ei anna periksi.

”Koko Vatikaani on yhtӓ vuotoa,”

purkautuu Francesca Chaouqui.

”Paavin paimenkirjeet, yksityinen kirjeenvaihto, meidӓn komitean sisӓiset tiedostot..., joka aamu Vatikaanissa joku herӓӓ ja miettii ettӓ kenelle journalistille antaisi seuraavaksi tietoa, vain jotta voisi joko ylistӓӓ tai vahingoittaa jotakuta, omien etujensa nimissӓ. Voisin siteerata vaikka kuinka monta uhria. Nyt minӓ olen yksi uhreista, Niin kuin olisin pettӓnyt paavin! En ikinӓ!”

Francesca Chaouqui on pettӓnyt moneen kertaan. Pr-nainen on kӓyttӓnyt asemaansa hyvӓkseen luodakseen itselleen aseman, imagon ja suhteet.
Mutta tӓllӓ kertaa ei ollakaan enӓӓ pelkӓstӓӓn lehtien etusivuilla, vaan Kirkkovaltion tuomioistuimessa. Syytettyjӓ on viisi: prelaatti Vallejo Balda, hӓnen sihteerinsӓ, pr-nainen Francesca Chaouqui, ja journalistit Emiliano Fittipaldi ja Gianluigi Nuzzi. Syytӧs: “sisӓiseen kӓyttӧӧn tarkoitettujen salaisten dokumenttien julkaiseminen ja julkaisemiseen osallistuminen.”
Oikeudenkӓynti tapahtuu Vatikaanin tavoin: syytetyt eivӓt saa itse valita asianajajaansa, eivӓt seurata ”kanssasyyllistensӓ” oikeuskӓsittelyӓ. Ja kahden italialaisen journalistin kohdalla eivӓt pӓde lehdistӧn vapauden kӓsitteet. Sillӓ Vatikaani ei niitӓ tunne.

“Mitӓ minӓ olen tehnyt? Julkaissut tietoa salaisista pankkitileistӓ, korruptiosta, vӓӓrinkӓytӧksistӓ: kaikki totta, sillӓ perӓisin Vatikaanin sisӓisen komitean pӧytӓkirjoista, joita en ole varastanut vaan jotka on annettu kӓyttӧӧni. Olen tehnyt sen, mikӓ toimittajan tulee tehdӓ: julkaista tieto milloin tietӓӓ sen olevan totta ja yhteiskunnan kannalta merkittӓvӓӓ. Ja nyt minut on haastanut oikeuteen Euroopan viimeinen monokratia, Kirkkovaltio, jolle vapaata tiedonjulkaisua ei ole olemassakaan,”

purkautuu Emiliano Fittipaldi oikeudenkӓyntinsӓ aattona.
Kuinka tӓmӓ kaikki pӓӓttyy? Luultavasti ei mitenkӓӓn. On vaikea uskoa, ettӓ Vatikaanin yksinvaltias paavi Franciskus rohkenisi tuomita italialaisia toimittajia. Itseӓӓn suurempaa peliӓ pelannut pr-nainen Chaouqui on menettӓnyt kaikki valttinsa; prelaatti, tuo Vallejo Balda joka on tunnustanut vuotaneensa tiedot, tullaan kyllӓ tuomitsemaan, luultavasti pitkӓӓn katumustyӧhӧn jossakin syrjӓisessӓ luostarissa; ja paavi Franciskus – niin, hӓn varmasti jatkaa sitkeӓsti omaa Sisyfoksen tyӧtӓӓn: tehdӓ Vatikaanista puhdas, lӓpinӓkyvӓ palatsi. Siihen menee aikaa.

Pirkko Peltonen-Rognoni

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Yhteiskunta