Hyppää pääsisältöön

Hovielämää

Stephen Smith ja kuningas Rikhard II:n muotokuva
Stephen Smith ja kuningas Rikhard II:n muotokuva Stephen Smith ja kuningas Rikhard II:n muotokuva Kuva: BBC hovielämää

Mikä oli menestyksen salaisuus menneiden vuosisatojen kuninkaallisissa hoveissa?

BBC:n kolmeosaisessa historiasarjassa taidetoimittaja Stephen Smith perehtyy hovielämään eri aikoina. Menestyminen, jopa eloonjääminen, kuninkaan läheisyydessä vaati entisaikaan monenlaisia taitoja. Hovit olivat paitsi sivistyneitä ja koreilevia myös dekadentteja ja vaarallisia paikkoja.

Osa 1: Keskiaika. Stephen Smith selvittää, mikä oli menestyksen salaisuus keskiajalla kuningas Rikhard II:n hovissa. Rikhard oli ensimmäinen Englannin kuningas, joka piti todella kultivoitua ja taiteellista hovia. Maalarit, kuvanveistäjät, runoilijat, vaatturit ja rakentajat parveilivat kuninkaan ympärillä ja tienasivat omaisuuksia. Mutta elettiin vaarallista aikaa, ja moni Rikhardin lähelle päässyt hovimies sai ikävän lopun.

Osa 2: Renessanssi. Firenzessä piti kerran valtaa Cosimo de’ Medici, joka perusti mahtavan ja kuuluisan dynastian. Pankkialalla rikastunut Cosimo arvosti laatua kaikessa ja kutsui hoviaan ylevöittämään maailman suurimpia taidemaalareita, kuvanveistäjiä ja käsityöläisiä. Mutta hovissa pärjätäkseen tarvitsi niin aivoja kuin lihaksia. Ovelimmat hovimiehet opiskelivat viisautta Niccolò Machiavellin teoksista, ja renessanssinerot kehittelivät niin teorioita taivaan liikkeistä kuin jäätelönvalmistustekniikkaa.

Osa 3: Versailles. Aurinkokuningas Ludvig XIV perusti hovinsa suunnattomaan Versailles’n palatsiin ympäröidäkseen itsensä aristokraateilla, taiteilijoilla, sisustusarkkitehdeilla, puutarhureilla, peruukintekijöillä, keittiömestareilla ja muusikoilla. Kamppailussa kuninkaan suosiosta nopein oikotie kulki kuninkaan makuukamarin kautta.

  • Hovielämää (How to Get Ahead), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa