Hyppää pääsisältöön

Huokaiskaa helpotuksesta, Star Wars -fanit: Näistä syistä The Force Awakens herättää Voiman henkiin

Jutussa ei ole juonipaljastuksia The Force Awakens -elokuvasta, mutta siinä käsitellään leffassa nähtäviä kohtauksia ja hahmoja.

Kylo Ren ja valomiekka. // Kuva: Lucasfilm

Star Wars -fanit ovat pidätelleet hengitystään viimeiset kolme vuotta. Lokakuussa 2012 Disney osti alkuperäiset Tähtien sodat tuottaneen Lucasfilmin ja ilmoitti, että avaruussaagaan tehdään jatkoa.

Tämä oli vähän huolestuttavaa: alkuperäinen leffatrilogia 1970- ja 80-lukujen vaihteesta on fanien rakastama avaruuselokuvien suunnannäyttäjä. George Lucas kuitenkin lämmitteli Star Warsit uudelleen henkiin vuonna 1999 startanneella esitrilogialla, joka koetteli yleisön uskoa Lucasin arviointikykyyn, ehkä koko elokuvasarjaan.

Moni toivoi, että Star Warsit jätettäisiin viimein rauhaan ja leffasarja saisi säilyttää ne ylpeyden rippeet, mitä jäljellä on. Lastenleffoja ja yleisöä kosiskelevia merirosvoelokuvia tuottaneen Disneyn osallistuminen projektiin huolestutti erityisesti monia.

Nyt voimme huokaista helpotuksesta! Star Wars: The Force Awakens on todella hyvä elokuva. Ja mikä tärkeintä: se on todella hyvä uudelleenkäynnistys Star Wars -tarinalle.

Leffa on uskollinen alkuperäiselle

Kuinka paljon pitää kunnioittaa alkuperäistä, kuinka paljon pitää uudistua? Näiden kysymysten välillä leffan tekijät ovat joutuneet tasapainoilemaan koko tuotantoprosessin ajan. The Force Awakens on uskollinen Star Wars -perinteelle heti ensimmäisistä sekunneista lähtien: leffa alkaa tuttuun tapaan avaruuden läpi vyöryvällä tekstillä ja John Williamsin säveltämällä tunnussävelmällä.

Elokuva on täynnä muitakin pieniä nyökkäyksiä vanhoja elokuvia kohtaan. Star Wars -historia on kuitenkin The Force Awakensin voimavara, ei taakka. Kylmiä väreitä menee, kun nähdään vanha tuttu hahmo, heilutellaan valomiekkaa tai koetaan salaperäisen Voiman läsnäolo.

Lucasfilm

Tekijät tiesivät, miten vaikean tehtävän edessä ovat

Ensimmäisen uusista Star Wars -leffoista on ohjannut J. J. Abrams, joka on muun muassa yksi Lost-sarjan luojista ja uusien Star Trek -elokuvien ohjaaja. Abramsilla ja koko tekijätiimillä on ollut hirvittävät paineet luoda elokuva, joka päivittää Star Warsit 2010-luvulle mutta ei hylkää galaksin alkuperäistä taikaa.

Tähän stressiin viitataan elokuvassa. Kun uudet hahmot Finn ja Rey hyppäävät ensimmäistä kertaa Millennium Falconin kyytiin, se vikuroi ja oikuttelee kuin villi ori. Vanha jäärä ei ole taipua nuorten sankareiden käsittelyyn. Metafora on ilmeinen: tekijät ovat tietoisia siitä, ettei kulttuurivaikutukseltaan massiivista reliikkiä oteta tuosta vain haltuun.

"Tämä alus ei ole lentänyt vuosiin", Rey sanoo, kun Millennium Falcon, vanha romu, käynnistetään elokuvassa ensimmäisen kerran.

CGI-ansa väistetty

Mistä kaikesta Pimeää uhkaa, Kloonien hyökkäystä ja Sithin kostoa voisikaan moittia! Mutta vähintään tästä: elokuvat hyödynsivät tietokone-efektejä sellaisella antaumuksella, että elokuvista tuli muovisia ja monista avaruushahmoista epäaidon näköisiä. Elokuvien miljöö nojasi raskaasti CGI-kuviin (computer generated imagery) – minkä lisäksi monet tapahtumapaikoista olivat niinkin kiinnostavia kuin senaatti, senaatin istuntosali, senaatin käytävät ja senaatin portaat.

The Force Awakensissa toimintakohtauksissa ei pihistellä, mutta oikeilla kuvauspaikoilla kuvatut, fyysisiä efektejä hyödyntävät action-pläjäykset näyttävät paljon vetävämmiltä kuin tietokoneiden luomat blue screen -maisemat.

Ihanat Finn ja Rey. Varsinkin Rey.

Finn (John Boyega) ja Rey (Daisy Ridley). // Kuva: Lucasfilm

The Force Awakens esittelee katsojille kaksi uutta päähenkilöä: Ensimmäisen Ritarikunnan stormtrooper Finnin (John Boyega) sekä romunkerääjä Reyn (Daisy Ridley). Rey ja Finn tempautuvat mukaan galaksin taisteluihin, katsoja taas tempautuu heidän puolelleen: he ovat sympaattisia, aitoja ja inhimillisiä. Varsinkin Reystä kehittyy elokuvassa hahmo, jonka puolesta haluaisi hurrata, kun elokuvan huipentavat kohtaukset vyöryvät valkokankaalle.

Ihanat Han Solo ja Leia. Sekä droidit.

The Force Awakens tapahtuu noin 30 vuotta alkuperäisen leffatrilogian tapahtumien jälkeen. Jo etukäteen tiedettiin, että prinsessa Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford) ja Luke Skywalker (Mark Hamill) nähdään ikääntyneinä elokuvassa. Se on hienoa: Han Solon ja kenraaliksi ylenneen Leian ansiosta The Force Awakensin yhteys aiempiin galaksin tapahtumiin pysyy hienosti yllä. Leian näkeminen on kuin ystävän kohtaaminen; Han Solo on leffan tunteikkaimman tarinan päähenkilö.

Kenraali Leia (Carrie Fisher) ja Han Solo (Harrison Ford) The Force Awakensissa. // Kuva: Lucasfilm

Entäpä Luke? Hänestä ei voi sanoa muuta kuin että elokuvan alussa hän on kadonnut. Loput on syytä itse kunkin käydä katsomassa elokuvissa.

Star Warsien hellyttävämpiä hahmoja ovat aina olleet metalliset robotit, droidit. Niin on nytkin: fanit rakastuivat aivan syystä uuteen BB-8-droidiin jo etukäteen. R2-D2:n piipitys ja C-3PO:n jännittynyt höpöttely lämmittävät sydäntä niin kuin vain droidin ääni voi.

Katso kuva Giphystä

Huumori kukkii galaksissa

Star Warseissa on aina vitsailtu. Alkuperäisten elokuvien macho-vitsiniekka oli Han Solo, jonka 80-luvun läpät eivät kyllä ole ehkä ihan välttyneet ajan hampaalta. Pimeässä uhassa Jar Jar Binks yritti ottaa huumoriroolia haltuun, ja seuraukset olivat tunnetusti katastrofaaliset.

Huumori on herkkä laji, mutta The Force Awakensiin on löydetty vitsejä, jotka toimivat Star Wars -universumissa. ”Pidä kiinni!” heittelehtivää Millennium Falconia ohjaava Rey huutaa BB-8-droidille, joka on pyöreä pallo. Finn näyttäisi olevan elokuvan hauska jätkä – onneksi tyylikkäällä ja ajanmukaisella tavalla.

Bonus: J. J. Abrams iskee silmää Alias-faneille

2000-luvun alussa Jennifer Garner seikkaili Alias-tv-sarjan agentti Sydney Bristow’na ympäri maailmaa. Sydneyn alati vaihtuvista peruukeista ja valeasuista muistettava Alias oli J. J. Abramsin luomus, ja eräs sarjan toistuvista elementeistä oli mystinen numero 47. Se loikki Bristow’n silmille milloin mistäkin.

J. J. Abrams on pitänyt numeron 47 esillä myöhemmissäkin töissään – ja myös The Force Awakensia katsova Alias-fani kokee pienen elähdyttävän kipinän, kun 47 yhtäkkiä pomppaa esiin galaksin kuohunnoissa.

Lue myös:

15 syytä sille, miksi Star Wars on avaruusleffojen intergalaktinen hallitsija

Vuoden kreisein ja nopeimmin leviävä Star Wars -teoria: Onko pöljä Jar Jar Binks oikeasti paha sith-lordi?

Nyt: Suomalainen Saara oli tekemässä uutta Star Wars -leffaa