Hyppää pääsisältöön

Jättiläisen jäljillä – Teemalauantaissa muistellaan Hollywood-eeposta ja James Deania

Jättiläinen-elokuvan kuvaukset Texasissa 1955.  James Dean tauolla sekä paikalliset lapset Roberto Marquez (vas.), Jose Luis Vasquez (oik.). Kuva tv-dokumentista Jättiläisen lapset.
Jättiläinen-elokuvan kuvaustauolla Texasissa 1955. James Dean sekä paikalliset lapset Roberto Marquez (vas.) ja Jose Luis Vasquez. Kuva tv-dokumentista Jättiläisen lapset. Jättiläinen-elokuvan kuvaukset Texasissa 1955. James Dean tauolla sekä paikalliset lapset Roberto Marquez (vas.), Jose Luis Vasquez (oik.). Kuva tv-dokumentista Jättiläisen lapset. Kuva: Richard C. Miller / Yle Kuvapalvelu jättiläisen lapset,Teemalauantai

Suurta draamaa ja suuria tähtiä: Teemalauantai 11.3. on omistettu jättimäiselle elokuvalle.
Huom! Ilta alkaa jo kello 20. Elokuva on katsottavissa Areenassa vain suorana.

Teemalauantai kuluu Jättiläisen jäljillä Texasissa. George Stevensin ohjaaman suuren Hollywood-melodraaman jälkeen esitetään tv-dokumentti Jättiläisen lapset (Children of Giant), jossa muistellaan Jättiläisen kuvauksia pienessä Marfan kaupungissa Texasissa kesällä 1955.

Jättiläinen (Giant) kertoo karjasuvuista, öljypohatoista ja rakkauksista, mutta se kuvaa myös rasismia, luokkaristiriitoja ja naisten asemaa Texasissa 1920-luvulta toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan.

Vuonna 1956 ensi-iltansa saaneen eepoksen pääosissa ovat Elizabeth Taylor, Rock Hudson ja James Dean. Jättiläinen perustuu Edna Ferberin romaaniin. Musiikin sävelsi Dimitri Tiomkin.

Jättiläinen-kirjan kirjoittanut Edna Ferber ja näyttelijä James Dean Jättiläinen-elokuvan kuvauspaikalla. Kuva dokumenttielokuvasta Jättiläisen lapset.
Edna Ferber ja James Dean Jättiläisen kuvauksissa. Jättiläinen-kirjan kirjoittanut Edna Ferber ja näyttelijä James Dean Jättiläinen-elokuvan kuvauspaikalla. Kuva dokumenttielokuvasta Jättiläisen lapset. Jättiläinen,James Dean,Edna Ferber,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,jättiläisen lapset

Paitsi Jättiläisen kuvauksista myös James Deanin kuolemasta tuli syksyllä 2015 kuluneeksi 60 vuotta. Jättiläinen jäi Deanin viimeiseksi elokuvaksi. James Dean kuoli auto-onnettomuudessa 30. syyskuuta 1955.

Jättiläinen keräsi peräti kymmenen Oscar-ehdokkuutta, ja George Stevens voitti Oscarin ohjauksesta.

Teemalauantai on muuten uusinta tapaninpäivästä 2015, mutta Jättiläinen esitetään nyt ensi kertaa HD-kopiona, jossa kuvat ja värit pääsevät oikeuksiinsa.

Teemalauantai 11.3.2017

  • 20.00 Jättiläinen (Giant), USA 1956. Ohjaus George Stevens. Pääosissa James Dean, Elizabeth Taylor, Rock Hudson, Carroll Baker, Jane Withers, Chill Wills, Mercedes McCambridge, Dennis Hopper, Sal Mineo, Rod Taylor, Elsa Cárdenas, Earl Holliman.
  • 23.05 Jättiläisen lapset (Children of Giant), USA 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Hector Galán.
Jättiläinen-elokuvan kuvaustauko Texasissa 1955. Kuva tv-dokumentista Jättiläisen lapset.
Jättiläinen-elokuvan kuvaustauolla Elizabeth Taylor ja Rock Hudson. Kuva tv-dokumentista Jättiläisen lapset. Jättiläinen-elokuvan kuvaustauko Texasissa 1955. Kuva tv-dokumentista Jättiläisen lapset. Kuva: Richard C. Miller / Yle Kuvapalvelu Teemalauantai,rock hudson

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 7.3.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa