Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kokeilussa Apple TV ja Nexus Player: Pelitkin tulevat telkkariin

Kuvamanipulaatio: Tv-ruudussa Google TV:n ja Nexus Playerin käyttöliittymä
Kuvamanipulaatio: Tv-ruudussa Google TV:n ja Nexus Playerin käyttöliittymä Kuva: Shutterstock/SIM VA/kuvankäsittely YLE apple tv

Monissa älytelevisioissa on asennettuna sovelluksia, joilla voi katsoa esimerkiksi Netflixiä tai muita viihdepalveluita. Käyttöliittymät ovat usein kuitenkin hitaita ja sisältö ei ole yleensä käyttäjän valittavissa.

Google ja Apple tarjoavat monipuolisempaa vaihtoehtoa myymällä erillistä lisälaitetta television kylkeen. Näiden viihdelaatikkojen avulla vähemmänkin älykkääseen televisioon saa suoratoistopalveluita, hyötysovelluksia ja pelejä, joista voi nauttia olohuoneen sohvalta käsin.

Nexus Playerissä ja Apple TV:ssä on paljon samaa, mutta myös selkeitä eroja. Nexus Player sopii peruskäyttöön, kuten videoiden katseluun ja musiikin kuunteluun. Apple TV sopii näiden lisäksi myös vähän raskaampaan pelaamiseen. Sen sovelluskauppa on tässä vaiheessa myös monipuolisempi ja tarjoaa enemmän mahdollisuuksia hyötykäyttöön.

Asennus on helppoa kummassakin

nexus player
Nexus Player on muotoiltu ohueksi kiekoksi. nexus player nexus player

Nexuksen asennus on vaivatonta. Se näyttää graafisesti miten parittaa kaukosäädin ja laite toisiinsa. Tämän jälkeen valitaan kieli ja liitytään langattomaan verkkoon, mikä on Nexuksessa ainoa vaihtoehto. Google-tiliin pääsee käsiksi kaukosäätimellä kirjautumalla tai hyödyntämällä puhelimen tai tietokoneen kautta tunnistautumista. Tällöin pitää samassa kotiverkossa mennä tiettyyn nettiosoitteeseen ja syöttää annettu koodi.

Applella vaihtoehdot ovat samansuuntaiset, mutta hieman virtaviivaistetummin. iPhonen omistajat saavat asetuksensa ja tilinsä käyttöön vain viemällä puhelimen Apple TV:n lähelle bluetooth päälle kytkettynä. Salasana pitää toki vahvistaa vielä uudelleen kaukosäätimellä. Verkkoon pääsee Apple TV:ssä myös langallisella yhteydellä.

Samankaltainen olemus, sisällössä eroa

nexus player
Nexus Playerin valikko muistuttaa Applen vastaavaa. nexus player nexus player

Nexuksen perusolemus on hyvin samankaltainen kuin Apple TV:ssä. Molemmissa on laatikon muotoisia ikoneita riveissä. Ylimpänä ovat nostot mielenkiintoisista sisällöistä ja sen alla valmiiksi asennettujen sovellusten kuvakkeet. Mukana ovat keskeiset palvelut eli Google Play Elokuvat, Youtube, Google Play Kauppa, Google Play Music, Netflix ja Google Play Games. Valokuville ei ole omaa sovellustaan.

Samankaltaisesti Apple TV:ssä on valmiiksi asennettuna sen omia palveluja elokuvien vuokraamiseen, valokuvien katseluun, musiikin kuunteluun ja muun sisällön toistamiseen tietokoneelta.

Viihdeboksien sovellustarjonta on kaukana siitä, mitä se mobiililaitteissa on.

Lisää toiminnallisuutta viihdelaatikoihin saa lataamalla niihin sovelluksia, mikä on syksyllä esitellyn Apple TV:n keskeisin uusi ominaisuus verrattuna kolmeen aikaisempaan versioon. Ennen tätä joutui tyytymään niihin sovelluksiin, mitä Apple laitteeseensa asensi.

Sovelluskaupoista voi ladata ilmaisia ja maksullisia sovelluksia. Osassa sovelluksista on myös sisäisiä ostoja, joiden kanssa pitää olla varovainen. Kummassakin laitteessa on sovellustarjontaa jonkin verran, mutta viihdeboksien sovellustarjonta on kaukana siitä, mitä se mobiililaitteissa on.

apple tv valikko
Asennetut sovellukset näkyvät tuttuina kuvakkeina Apple TV:ssä. apple tv valikko apple tv valikko

Apple TV:ssä on enemmän sekä laadullisesti että määrällisesti mielenkiintoista tarjontaa. Monet suuret ulkomaiset sovellukset, kuten nyt vaikka Periscope, Viaplay, HBO Nordic ja AirBnB, loistavat täysin poissaolollaan Nexuksesta.

Kotimaiset pelit, kuten Badland, ovat jo löytäneet sovelluskauppoihin, mutta mediapalveluiden kanssa on vielä toisin. Kotimaisista mediapalveluista esimerkiksi HSTV on Applen laitteella, mutta esimerkiksi Yle Areena, Katsomo, Ruutu tai BooxTV eivät vielä ole. Tosin, kun avoimesta sovelluskaupasta on kyse, ovat harrastajat jo tehneet sovelluksia Areenan katsomiseksi. Jos suuret kotimaiset saadaan mukaan, alkaa laitteiden käyttöaste ja merkitys olla ainakin omassa kodissani varsin suuri.

On myös hyvä muistaa, että sekä Nexuksella että Apple TV:llä voi siirtää näppärästi kuvaa langattomasti Android- ja iOS-laitteista televisioruudulle. Android-laitteet toimivat paremmin Nexuksen kanssa ja iOS-laitteet Applen kanssa.

Apple TV pyrkii säästämään aikaa ja tilaa

badlands nexuksessa
Kotimainen Badlands Nexus Playerissa. badlands nexuksessa badlands nexuksess

Pelejä ladattaessa laitteiden käytettävyydessä syntyy eroja. Apple on rajoittanut ohjelmien alustavaksi maksimikooksi 200 megatavua, mikä tarkoittaa sitä, että peli kuin peli latautuu koneeseen hetkessä. Tämä ei tee peleistä pieniä kyhäelmiä, vaan jatkossa peli latailee ja poistaa lisäsisältöä tarpeensa mukaan taustalla pelissä edettäessä. Erittäin älykästä, koska toisin kuin kännykän kanssa, Apple TV on aina kiinni nopeassa kotiverkossa.

Tilanhallinnan takia onkin omituista, että Apple TV:stä myydään kahta eri kokoa, 32 ja 64 gigan versiota. En näe varsinaista syytä maksaa isommasta mallista selvästi enemmän.

Heti kun peli on vaativampi, alkaa Nexuksessa tulla tökkimistä.

Nexuksessa ohjelmien kokorajoitusta ei ole, mikä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Asphalt 8: Airborne -pelin koko oli hurjat 1,45 gigatavua. Se ei todellakaan lataudu hetkessä ja tämänkokoiset pelit luonnollisesti täyttävät myös koneen pienen 8 gigatavun muistin nopeasti.

Nämä tekniset eroavaisuudet eivät ole ainoat, jotka erottavat Apple TV:n ja Nexuksen. Applen laitteessa on graafisesti enemmän paukkuja, mikä näkyy pelien ruudunpäivityksessä. Heti kun peli on vaativampi, alkaa Nexuksessa tulla tökkimistä. Peruspeleissä ongelmia ei ole ja siihen Nexus käy hyvin.

Applen kosketuslevy on hyvin mietitty

nexus player apple tv kaukosäätimet
Vasemmalla Nexus Playerin ja oikealla Apple TV:n kaukosäädin. nexus player apple tv kaukosäätimet nexus player apple tv kaukosäätimet

Kummankin laitteen mukana tulee kaukosäädin, mutta niissä on suuria eroja. Nexuksen kaukosäädin on heppoinen ja halvanoloinen muovinen, nitisevä pötkylä. Sen nappulat naksuvat vähän miten sattuu.

Apple TV:ssä on alumiinia ja muovia yhdistelevä jämäkkä, erittäin ohut kaukosäädin. Käyttökokemusta on pyritty hiomaan lisäämällä toiseen päähän kosketuslevy. Sen avulla siirrytään valikoissa, tekstinsyötöissä ja peleissä esimerkiksi peukalolla hipaisemalla.

Applen ohjelmisto toimii erittäin hyvin kaukosäätimen kanssa yhteen, mikä näkyy siinä, että nopeampi pyyhkäisy aiheuttaa tehokkaamman liikkeen ja pienempi pienemmän. Tämä helpottaa kummasti mm. kelaamista videoissa, mikä on suoratoistossa aina ollut ongelmana.

Se tekee ihmeitä katselukokemukselle, vaikka kuulostaa pienelle asialle.

Nyt esimerkiksi Netflixin, HBO:n ja iTunesin videoissa toistokohtaa voi hakea saumattomasti siirtelemällä eteen- ja taaksepäin jopa ennakkokatselukuvan kera. Se tekee ihmeitä katselukokemukselle, vaikka kuulostaa pienelle asialle.

Nexuksella voi siirtyä eteenpäin Youtube-pätkissä hyppimällä kymmenen sekunnin pätkissä kaukosäätimen nappia painamalla tai elokuvissa valitsemalla 2-,3- tai 4-kertaisen toiston.

Muutoin videoiden katselukokemuksessa ei ole suurta eroa. Uusimpia elokuvia on tarjolla samankaltaisesti kummassakin palvelussa vaivattomasti Apple- tai Google-tilin kautta ostettavaksi.

Äänihaku tekee tuloaan olohuoneisiin

nexus playerin haku
Nexuksen äänihaku osasi listata Tom Hanksin elokuvat. nexus playerin haku nexus playerin haku

Äänellä toimivat haut ovat olleet arkipäivää jo pitkään mobiililaitteissa, mutta olohuoneen puolella tätä näppärää ominaisuutta ei ole vielä kovin laajasti otettu käyttöön.

Nexuksessa voi etsiä sisältöä äänikomennoilla yksinkertaisesti painamalla kaukosäätimessä olevaa mikrofonipainiketta. Esimerkiksi sanomalla “Tom Hanks” listaa Nexus Google Playssa olevat herran elokuvat, Youtube-videoita ja jopa suosituimpia kappaleita, jotka ovat Hanksin elokuvissa soineet.

Nexuksen haku toimii hyvin vaihtelevasti. Se selvästi tuntee yksittäisiä näyttelijöiden nimiä huolimatta siitä, kuinka vaikeita ne on sanoa (kuten Arnold Schwarzenegger), mutta taplaa pahasti tehtäessä yleisempiä hakuja. Jostain syystä se ei myöskään löydä oikein mitään sovelluskaupasta, elokuvista paremmin. Puhehaku osaa myös suomea, mutta huonosti. Jostain syystä hakea voi ainoastaan puheen avulla, joten taplaaminen haittaa elämää.

Yksi keskeinen uusi ominaisuus menee suomalaisilta kokonaan ohi.

Apple on tuonut ensimmäistä kertaa Siri-avustajansa Apple TV:een. Suomalaiset ovat pystyneet käyttämään sitä iPhonellaan ja iPadillaan englanniksi jo pitkään, koska se toimii suoraan paketista otettuna, mutta Apple TV:ssä Siri ei olekaan automaattisesti tarjolla.

Jos Siriä haluaa kokeilla, pitää kieleksi valita englanti ja asettaa App Storen maaksi Yhdysvallat. Useimmat eivät tätä voi tehdä, sillä tällöin pitää käyttää amerikkalaista iTunes-tiliä. Yksi keskeinen uusi ominaisuus menee siis suomalaisilta kokonaan ohi.

Peliohjain vie voiton

appletv steelseries
Sekä Nexus Playeriin että Apple TV:een saa erillisen peliohjaimen. Steelseries on Applen myymä ohjain. appletv steelseries appletv steelseries

Kummassakin laitteessa ajatuksena on lähtökohtaisesti pelata pelejä mukana tulevalla kaukosäätimellä. Yksinkertaisia casual-pelejä, kuten Crossy Roads, voi hyvin pelata kapulalla. Tosin Nexuksen kaukosäätimen nappulat ovat sen verran huteria, että niiden pelkää hajoavan kovemman pelisession aikana.

Kokeiltuani Applen myymää Steelseries-ohjainta oli selvää, että täysiverisen peliohjaimen lisääminen viihdelaatikkoon tuo kokemuksen aivan uudelle tasolle. Esimerkiksi mainiosta Does Not Commute -pelistä tuli suurta hupia. Nexukseen voi hankkia samanlaisen Asuksen valmistavan ohjaimen.

Täysiverisen peliohjaimen lisääminen viihdelaatikkoon tuo kokemuksen aivan uudelle tasolle.

On aivan selvää, että kun esimerkiksi Apple TV kehittyy vielä pari vuotta, on olohuoneessa niin vahva ja tasokkaaseen grafiikkaan kykenevä pelikone, että perinteisten konsolien, kuten Playstation ja Xboxin ostoa voi olla hankala perustella.

Miksi ostaa 300-400 euron laite, jonka pelit maksavat 40-60 euroa ja latautuvat hitaasti, kun tarjolla on halvempi, älykkäämpi ja ketterämpi laite? Tätä monet tulevat vielä itseltään kysymään.

Hauska hankinta olohuoneen viihdekeskukseksi

apple tv valikko
Apple TV on neliön muotoinen paksu laatikko apple tv valikko apple tv

Nexus Player (8 Gt 99e) ja Apple TV (32 Gt versio 179e / 64 Gt versio 229e) ovat mielenkiintoisia tuotteita. Television merkitys kodin viihdekeskuksena on mobiililaitteiden suosion kasvun myötä vähentynyt, mutta nämä viihdeboksit pyrkivät tuomaan juuri niitä mobiililaitteista tuttuja elokuvia, pelejä ja hyötysovelluksia televisioon.

Sisällöstä nauttiminen on erittäin helppoa. Elokuvien vuokraaminen onnistuu vaivattomasti kaukosäädintä napauttamalla, musiikkia voi valita kaunista kansitaidetta selaamalla ja näppäriä pelejä voi pelata suurella ruudulla.

Suurin merkitys viihdeboksia valittaessa on sillä, kumman yhtiön laitteisiin ja palveluihin on enemmän sitoutunut.

Sovelluskauppojen myötä viihdeboksien sisältötarjontaa voi laajentaa oman maun mukaan. Monipuolisemmalla tarjonnalla varustetulla Apple TV:llä voi esimerkiksi seurata suoria Periscope-lähetyksiä, etsiä kesäasuntoa AirBnB:stä, ihailla sukujuhlien valokuvia tai selailla vaikka ruokareseptejä omalta sohvalta.

Nexus Playerin sovellustarjonta on rajatumpaa, mutta sekin toimii hyvin perustoimintoihin kuten elokuvien vuokraamiseen, Netflixistä nauttimiseen sekä kevyiden pelien pelaamiseen. Hyötyohjelmia on vähemmän tarjolla ja pienempi teho sekä muisti rajoittavat monipuolista käyttöä.

Vaikka laitteissa on selkeitä eroja, on suurin merkitys viihdeboksia valittaessa kuitenkin sillä, kumman yhtiön laitteisiin ja palveluihin on enemmän sitoutunut.

17.12.2015: Muokattu artikkelin hakusanoja.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.