Hyppää pääsisältöön

Matka kuolemaan

Kuva elokuvasta Matka kuolemaan
Kuva elokuvasta Matka kuolemaan matka kuolemaan

"Elämää kannattaa elää niin kauan kuin se on mahdollista."

”Tässä dokumenttielokuvassa erittäin vaikean ja pelottavan ihmiskohtalon kuvaus muuntuu syvälliseksi matkaksi ihmiselämän ytimeen (…) ja palauttaa mieleemme sen yksinkertaisen asian, että elämää kannattaa elää niin kauan kuin se on mahdollista”, totesi Prix Europa -jury Berliinissä vuonna 2008.

Prix Europalla palkittu dokumenttielokuva kertoo ohjaaja Razvan Georgescun matkasta elämän ja kuoleman hennolla rajalla. Romanialaissyntyisellä, 38-vuotiaalla ohjaajalla todettiin aivokasvain, ja hän sai diagnoosin myötä elinaikaa kolme vuotta.

Elokuvassa Georgescu pohtii, mitä luovuudelle tapahtuu, kun ihminen tietää kuoleman lähestyvän. Hän tapaa taiteilijoita, jotka ovat parantumattomasti sairaita ja työskentelevät viimeisen taideteoksensa parissa toivoen, että taideteos jatkaa elämää heidän kuolemansa jälkeen.

Kuvataiteilija Jörg Immendorff, videotaiteilija Bill Viola, taidemaalari Katherine Sherwood, kuvanveistäjä Peter Jecza ja Broadway-säveltäjä William Finn jakavat ajatuksiaan ja tunteitaan herkkyydellä, estoitta ja häpeilemättä. Yhtä kaikki taiteella on parantava voima.

Dokumenttielokuva alkaa saksalaisen sairaalan karuista maisemista. Kamera seuraa ohjaajaa Venetsian kanaaleille, Broadwaylle ja Sunset Boulevardille. Lopulta matkaa päättyy ohjaajan kotiseudulle Romaniaan. Tunteiden vuoristorata tulee lähelle katsojaa, mutta Matka kuolemaan on loppujen lopuksi yllättävän eheyttävä ja humoristinen teos.

Elokuva on esitetty Teemalla ensimmäisen kerran vuonna 2010.

  • Matka kuolemaan (LebensWende), Saksa 2008.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa