Hyppää pääsisältöön

Näin Tunneli haastaa Sillan - käsikirjoituskilpailun juonet, ruumiit ja rakkaudet - äänestä suosikkiasi!

Tunneli. Kirjoitushaaste
Tunneli. Kirjoitushaaste Kuva: Kuvaaja Erik Virkens, graafikko Mikko Peltola talsinki

KulttuuriCocktaill kysyi, millaisen rikossarjan sijoittaisit junatunnelin yhdistämään kaksoiskaupunkiin Helsinki-Tallinna. Tässä hyytävä lukupaketti vastauksia. Valitse suosikkisi ennen kuin Paavo Lipponen, Timo Vuorensola, Kaja Kunnas ja koko Tunneli-raati paljastaa omansa.

On tapahtunut seuraavaa:

Esiselvitys junatunnelin rakentamisesta Helsingin ja Tallinnan välille valmistuu 2015.

Kööpenhaminan ja Malmön välille sijoittunut ja kansainvälisesti menestynyt tv-sarja Silta päättyy, ja monille tulee tyhjä olo.

Samaan aikaan toisaalla KulttuuriCocktail tekee reportaasin Kaksoiskaupunki Talsinki-Hellinna, joka käsittelee tunnelia ja talsinkilaisuutta. Ohjelmassa myös seurataan arkkitehtien Uusi Talsinki -työpajaa.

Ja sitten KulttuuriCocktail julistaa kirjoituskilpailun suomalaisvirolaisesta rikossarjasta nimeltä Tunneli, joka haastaisi Sillan. Tässä pullea lukupaketti kilpailun satoa.

Nyt on sinun vuorosi valita näistä rikoksista, päähenkilöistä ja ensimmäisistä kohtauksista suosikkisi. Pian nimittäin omat suosikkinsa kertovat myös käsikirjoitusehdotuksia arvioineet Paavo Lipponen, Kaja Kunnas, Tuomas Enbuske, Marja Pyykkö, Ken Saan ja Timo Vuorensola.Voittaja paljastuu ennen joulua.

Äänestä suosikkiasi:

tekstipalkki artikkeliin
tekstipalkki artikkeliin talsinki

Tunneli on vihdoin avattu. Junasta löytyy kuollut viinaturisti. Tarkempi tutkimus osoittaa, että hänet on myrkytetty. Jäljet johtavat Tallinnan hämärien kujien viinamarketteihin, ja sieltä takaisin Suomeen, jossa valtion ylin johto ja alkoholiliike ovat ryhtyneet epätoivoiseen kamppailuun viinarallia vastaan. Vyyhti kiristyy, kun mukaan tulee tutkimuksia hankaloittava, helposti lahjottavissa oleva Keskusrikospoliisi. Miten kaikkeen liittyvät yritystuet, joiden jäljet johtavat tunnelin toiseen päähän, Viroon. Suomessa asiaa alkaa vastentahtoisesti tutkia vanhempi rikoskonstaapeli Pekka Tyykkä, jolla on oma alkoholiongelmansa, ja vaimo, jonka kanssa välit ovat menneet kireiksi. Hänen työparikseen tulee tallinnalainen poliisi Raivo Pärt, joka saa omaan toimeentuloonsa kohennusta alkoholin pimeästä myynnistä.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

”Ja tätä mainostettiin hyvin palkattuna turvallisena yötyönä…” totesi kuivasti entinen puolustusvoimien palkkasotilaspoliisi ja syvänmeren rakennusprojektien insinööri, suomalais-intialainen Joakim Goda, joka oli juuri nähnyt jotain veret seisauttavaa.

Rikos:
Toistaiseksi tuntematon taho on iskenyt tunnelityömaalle biokemiallisella aseella. Vai onko sittenkin kyseessä jokin maailmansotien aikana Itämereen haudatuista kemiallisista tai biologisista aseista, joka on lauennut aikojaan? Oli taho kuka tahansa, syylliset kansainväliseen rikokseen aiotaan löytää.

Seuraus:
Traagisesta tapahtumasta tunnelityömaalla, syvällä Itämeren pohjan alla, alkaa kansainvälinen ajojahti muutenkin poliittisesti herkässä tilanteessa. Eletään vuotta 2027 ja alueellinen kilpailu Itämeren ja Jäämeren välisestä tavara- ja energiavirtojen herruudesta on muuttumassa kertaheitolla vakavaksi alueelliseksi konfliktiksi.

Päähenkilöt:
Joakim Goda
Suomalais-intialainen syvänmeren rakennusprojekteihin erikoistunut insinööri. Entinen puolustusvoimien palkkasotilaspoliisi, palvellut 5 vuotta maailman kriisipesäkkeissä asiantuntijana. Suorittanut salaisia tehtäviä Supon muututtua Kansallisen Suojelun Agentuuriksi (KSA)

Irina Vatajeva
Venäjällä kasvanut, aikuisena Suomeen turvapaikanhakijan muuttanut nuori nainen, jonka taustaa on KSA:ssa epäilty tekaistuksi. Näyttöa Vatajevaa vastaan ei ole, mutta hän on jatkuvan tarkkailun alla. Työskentelee veroparatiisissa päämajaansa pitävän kansainvälisen energia-alan suuryrityksen yhteiskuntavastaavana. Hyvät yhteydet kansainvälisiin poliitikkoihin.

Janne Pulkkinen
Kylmähermoinen, sosiaalisesti eristäytyvä, mutta kokenut kaivostyömies, joka on kotimaisen kaivosyhtiön Finnmines Oy:n luottomiehiä kentällä. Kokenut urallaan monenlaisia tukalia tilanteita. Tottunut viettämään maanalaisissa parakeissa viikkokausia kerrallaan. Janne eristäytyneisyyteen on syy, hän kantaa synkkää salaisuutta harteillaan.

Katja Ståhlman
Pieni mutta terävä Katja ratkoi jo 5-vuotiaana monimutkaisia arvoituksia ja 10 -vuotiaana hän oli kirjoittanut Lasten Dekkarit - kilpailun voittaneen rikosnovellisarjan. Katja hyväksyttiin Suomen Mensan jäseneksi alaikäisenä hänen kehittäessään ratkaisun ikiaikaisen jo kadonneen kielen koodin murtamiseksi. Nykyisin Katja työskentelee KSA:n kryptologina Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksessa.

Ensimmäinen kohtaus:

”Ja tätä mainostettiin hyvin palkattuna turvallisena yötyönä…” totesi kuivasti entinen puolustusvoimien palkkasotilaspoliisi ja syvänmeren rakennusprojektien insinööri, suomalais-intialainen Joakim Goda, joka oli juuri nähnyt jotain veret seisauttavaa. Valvomon yhteydessä toimi valtiosalaisuuden tavoin tarkoin varjellun tunnelityömaan responsiiviportaali, jonne tunnelityömaalta, lähes 200 m merenpinnan alapuolelta, lähetettiin katkeamattomana virtana dataa 24 tuntia vuorokaudessa kaikista sensoreista, kameroista ja työntekijöiden iriksiin piilolinssien tavoin kiinnitettävistä infolinsseistä. Rakennusprojekti on niin haastava, että vakuutusyhtiöt olivat kaikkea tätä vaatineet. Toisaalta tunnelin mahdollinen sabotaasi nykyisessä poliittisessa tilanteessa vaati vähintäänkin näin tiukkoja turvatoimia. Silti jokin oli mennyt pahasti pieleen. Yhtäkkiä Goda tuntee olevansa yksin, niin yksin. Säästösyistä valvomon yövuorossa on vain yksi työntekijä. Joakim heräsi mietteistään. Nyt portaalissa välkkyi koko seinän kokoisin kirjaimin: ”HÄLYTYS - TUNTEMATON BIOKEMIALLINEN AINE HAVAITTU - HÄLYTYS”. Nyt oli toimittava. Nopeasti.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Autolautta Baltic Princess lähtee viimeiselle matkalleen Helsingistä Tallinnaan. Tunneli on tehnyt laivat turhiksi, Tallink-varustamo on yrittänyt houkutella lemmenkipeitä matkustajia öisille laivamatkoille, mutta matkustajamäärien yhä vähetessä on ollut pakko laittaa pillit pussiin. Osasyynä on Suomen uusi avioliittolaki jonka perusteella pettämisestä voidaan tuomita sekä menettämään omaisuutensa petetylle puolisolle että myös vankeuteen.

Maria unohtaa virkatehtävänsä ja pari säntää yökerhon tanssilattialle.

Viimeiselle matkalle lähtevät suomalainen rikostutkija Maria Vaurio sekä hänen virolainen kolleegansa Mart Rüütel. Vaurio on sinkku ja hänet on komennettu siveyspoliisiksi laivalle, mutta tapaa yllättäen ystävänsa Martin Tallinnan poliisista joka on palaamassa Helsingissä asuvan perheensä luota. Suomen kansalainen voidaan tuomita aviorikoksesta myös Suomen rajojen ulkopuolella, mutta Viron kansalaisia laki ei koske. Mart on naimisissa suomalaisen naisen kanssa, mutta hän on oppinut tuntemaan Marian perin hyvin vuosien varrella ja tällä laivamatkalla näyttäisi olevan vähän sähköä ilmassa. Maria nimittäin unohtaa virkatehtävänsä ja pari säntää yökerhon tanssilattialle, joka on täynnä keski-ikäisiä lähdössä viimeiselle "porausristeilylle".

Laivan ohitettua Helsingin kasuunin se alkaa tehdä loivaa käännöstä itään. Matkustajat ihailevat baarin ikkunoiden läpi auringonlaskua, mutta ihmettelevät, miksi se laskee laivan takana, ei oikealla puolella. Pian sukellusveneen torni kohoaa laivan viereen ja laivan päämoottorit hiljenevät. Alkaa ikimuistoinen matka.

Suomen uusi avioliittolaki säädettiin pitkän kansalaiskeskustelun jälkeen. Lain takana vahvimmin seisoivat perheiden eheyttä korostavat tahot kuten Mannerheimin lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ry, Kristillisdemokraatit, monet uskonnolliset herätysliikkeet ja lahkot, myös Suomen Ortodoksinen kirkko, Katolilainen kirkko ja muslimiyhteisöt. Eduskuntapuolueista Keskusta ja Kokoomus taipuivat vaatimuksiin ja lopulta myös Perussuomalaiset ja RKP. Eräät tahot olisivat halunneet vielä ankaramman lain, koskemaan kaikkia avio- ja avopareja, mutta kompromissiksi päädyttiin lakiin joka koskee aviopareja, joilla on alaikäisiä lapsia. Laki herätti suurta kiinnostusta myös ulkomailla: Venäjä, Unkari, Irlanti, Sveitsi ja Itävalta suunnittelevat myös vastaavanlaisen lain säätämistä. Yhdysvaltain Republikaanipuolue ja itsestäänselvyytenä Vatikaani, sekä ISIS ilmoittivat tukevansa vastaavia lakeja eurooppalaisissa maissa, jotta haureus ja riettaus ja lasten kärsimykset perheiden hajoamisen seurauksena saataisiin loppumaan.

Sukellusveneen kapteenin mukana on suomalainen, ”Auran Lapset” -uskonlahkon perustaja Juhani Koistinen.

Sukellusveneestä, joka ilmestyi Baltic Princessin kylkeen, nousee joukko kommandopukuihin sonnustautuneita miehiä luotsioven kautta autolauttaan, ja he vaativat saada nähdä matkustajaluettelon. Kaikki Baltic Princessin matkustajat kehotetaan menemään hytteihinsä ja jokaisen matkustajan tietoja verrataan luettelossa oleviin. Sukellusveneessä on Venäjän laivaston tunnukset, mutta kapteenin mukana liikkuva parrakas mies on suomalainen, ”Auran Lapset” -uskonlahkon perustaja Juhani Koistinen. Koistisella väitetään olevan yliluonnollisia kykyjä. Hän on vetänyt valtavia herätyskokouksia mm Turussa, Helsingissä, Pietarissa, Pihkovassa, Tallinnassa ja Riiassa ja hänet on nimitetty äskettäin Vladimir Putinin Henkivartijakaartin hengelliseksi neuvonantajaksi.

Mart Rüütel ja Maria Vaurio seuraavat kuulusteluja kauhuissaan. Tähänkö tämä risteily loppuu? Kommandomiehet vievät mukanaan sukellusveneeseen syvänmerenrakennustöihin erikoistuneen intialaissyntyisen insinöörin sekä hänen suomenvenäläisen naisystävänsä. Kaikki muut saavat jäädä ja laiva jatkaa matkansa kohti Tallinnaa. Kapteeni kehottaa Vauriota ja Rüüteliä olemaan hiljaa tapahtuneesta. Vaikka laiva tekee viimeisen matkansa, Tallink-varustamon mainetta pidetään kirkkaana viimeiseen asti, siitä huolimatta että perillä Tallinnassa laivaa ja terminaalia piirittää joukko kiihkouskovaisia mielenosoittajia jotka valokuvaavat kaikkia laivalta poistuvia.

Tallinnan ja Helsingin välinen uusi rautatietunneli on saanut toimia ilman ongelmia ja välikohtauksia tähän asti. Suomen ja Viron välillä matkustavien on rekisteröidyttävä ja Tallinnan hotelleissa ei samaan huoneeseen laiteta suomalaispareja ilman vihkitodistusta. Mutta säännöt eivät tietenkään koske kolmansia maita, joihin uudella tunnelijunalla pääsee, ei Latviaa, ei Liettuaa, Puolaa tai Saksaa. Tähän asti kaikki hyvin mutta Suomen ja Viron sisäministerit ovat saaneet samana päivänä nimettömiä uhkauskirjeitä. Erikoista on että niitä on ollut kahdenlaisia, toisessa vaadittu Suomen uuden avioliittolain kumoamista, toisessa sen kiristämistä niin että koskee kaikkia avio- ja avopareja, ja pettämisestä seuraa taloudellisten sanktioiden ja vankeuden lisäksi julkinen raipaniskurangaistus. Yhteistä on, että jos ei muutosta tapahdu, uhataan pistää loppu tunnelin junaliikenteelle, tavalla joka ei tule miellyttämään.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Balticlinen matkatessa Itämeren alla, aktivoituu junan automaattinen pysäyttämisjärjestelmä ja keskustelu henkilökunnan sisäpuhelimen välityksellä herää henkiin staattisen kohinan keskeyttämillä puheenvuoroilla. Junan valvomosta ilmoitetaan, että junan perällä sijaitseva hätäuloskäynti vilkuttaa vikatilaa. Ilmoituksen mukaan ovi on jostain syystä avautunut tai avattu kesken matkustuksen ja käynnistänyt junan hallitun pysäytyksen. Valvomo alkaa koordinoida seuraavien junien mahdollisia aikataulumuutoksia sillä aikaa kun Raimo Järvinen ilmoittaa olevansa junan henkilökunnasta lähimpänä tapahtumapaikkaa. Lähestyessään junan vaunua hän tunnistaa ilmavirran, joka tunkee edessä päin ilmeisesti avautuneesta ovesta ja matkalla sitä kohti hän rauhoittaa matkustamossa istuvia ja hämmentyneitä asiakkaita.

Saapuessaan ovelle Raimo huomaa uloskäynnin saranoiden murtuneen paikoiltaan ja oven sulkeminen näyttää mahdottomalta. Ilmoittaessaan ongelman valvomoon saa junan henkilökunta ohjeeksi käydä tarkistamassa junan taakse jääneen tunnelin.

..verijälkien seassa näkyy paloja lihaa, eritteitä ja luun palasia.

Junan henkilökuntaa astuu ulos junasta, osan jäädessä pitämään matkustajia hyttien sisällä. Kävellessään pitkin tunnelia näkevät junan henkilökunnan edustajat ensin pieniä verijälkiä tunnelin vaalean betonisilla seinillä, jonka jälkeen verijälkien seassa näkyy paloja lihaa, eritteitä ja luun palasia. Impaktikohta pudonneen oven ohella löytyy muutama sata metriä junan pysähtymispaikalta ja virkavalta hälytetään Raimo Järvisen hölmistyneen ilmoituksen jälkeen.

Lääkintäviranomaisten tehtäväksi jää kuolemantapauksen kirjaaminen, mitään elvytettävään viittaavaa ei onnettomuuspaikalta löydy. Maiden välisen liikennöintisopimuksen nojalla paikalle kutsutaan epäselvissä tapauksissa sen maan viranomaiset, jotka ovat onnettomuuspaikkaa lähempänä. Ensimmäisenä paikalle saapuvat tunnelin pohjoisen puolen edustajat, suurin roiske löytyi Suomen puoleisesta osasta tunnelia, jota rikospaikkatutkija Ronja Rouvali kovasti harmitteli koko matkan tapahtumapaikalle. Matka Itä-Suomeen oli jo sovittu ja auto pakattu viikonlopun reissua varten.

Hyvin nopeasti kuitenkin huomataan, että erilaisia ruumiinosia on sadellut tunnelin seinille ja pohjalle siinä määrin, että kyseessä ei ole vain yksi henkilö. Teurasvanaa seuraten alkaa arvuuttelu, oliko onnettomuudessa jopa useampi kuin kaksi uhria.

Ronja miltei kuuli huoneessa Helben päästä lähtevän nakutuksen. Jokin siellä tikittää.

Rikostutkimuksen seuraavassa vaiheessa selviää että ruumiinosaset kuuluvat kolmelle henkilölle, joista kaksi tunnistetaan ja yksi jää tässä vaiheessa vielä tunnistamattomaksi. Rikostutkintahuoneen taululle piirtyvät yhden suomalaisen taparikollisen sekä hänen tunnetun virolaisen kumppanin profiilit. Kolmannen henkilön epäillään olevan jostain lähi-idän maasta mutta toistaiseksi mistään järjestelmästä ei olla löydetty dna-jälkiin perustuvaa tunnistusta eikä ehjää sormenjälkeä tai retinaa olla löydetty jäännösten joukosta.

Maidenvälinen tutkinta saa alkansa esittelyllä Pasilassa sijaitsevassa kellarihuoneessa. Naistutkijat kättelevät lyhyesti. Ronja Rouvali on aiemmin nähnyt eteläisemmän kollegansa nimen jossain artikkelissa. Mitä se koskikaan? Se liittyi jotenkin aasian ja Itä-Venäjän tietoliikennerikkomuksiin erikoistuneisiin ryhmiin. Helbe Lepp, hiukan levähtäneen näköinen keski-ikäinen nainen, jonka katse oli kuitenkin keskittynyt ja tarkka. Ronja miltei kuuli huoneessa Helben päästä lähtevän nakutuksen. "Jokin siellä tikittää".

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Tunneli on avattu vuosi sitten. Ihmiset ovat löytäneet uuden matkareitin ja juna on joka matkalla täynnä. Matkustaminen vaikuttaa turvalliselta. Ihmiset eivät pelkää. Paitsi huomisen jälkeen. Huomenna Erika on junassa jättääkseen "Jäljen" matkalle. Matkalle, jota matkustajat pitävät tavallisena. Erika on suunnitellut Jälkeä vuosia. Hän haluaa testata. Hän haluaa nähdä vaikutukset. Vaikutukset joiden levinneisyyttä ei voi kukaan arvata. Jälki. Jo sanan lausuminenkin tuottaa mielihyvää. Sairasta mielihyvää.

Erika on pidetty ja arvostettu konduktööri. Hän eteni urallaan hitaasti. Nyt lähes kuusikymmentä vuotta täyttävä Erika on elämänsä kunnossa ja nauttii luottamuksesta. Hän nauttii päivitttäin kymmeniä pillereitä. Pillereitä, jotka takaavat jaksamisen ja saavat hänet vaikuttamaan terveeltä. Hän kertoo syövänsä terveellisesti ja liikkuvansa säännöllisesti. Totuus on muuta; unettomuutta, yksinäisyyttä ja itseinhoa.

Neljännestä vaunusta hän valitsee henkilön, josta tulee syyllinen.

Jälki alkaa ensimmäisestä vaunusta. Siitä vaunusta hän valitsee uhrin. Jonkun, joka vaikuttaa itsetietoiselta. Sen hän tappaa hitaasti. Itsetietoisuus hiipukoon itsesääliin.
Toisesta vaunusta hän valitsee toisen uhrin. Jonkun, joka näyttää kauniilta. Sitä hän ei tapa, tuhoaa kauneuden.

Kolmannesta vanusta hän valitsee kolmannen uhrin. Jonkun, joka on rikas. Sen hän tappaa tiputtamalla. Tiputtaa todellisuuteen.

Neljännestä vaunusta hän valitsee henkilön, josta tulee syyllinen.

Kaikki uhrit Erika valitsee huomisen junasta. Uhraukset hän tekee seuraavina päivinä. Yksi kerrallaan. Sen jälkeen hän valitsee uudet uhrit.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Alkukohtaus: Tunnelin molemmissa päissä olevat lukitusportit sulkeutuvat, ilman että valvomoissa tiedetään asiasta mitään. Samaan aikaan molempien valtioiden keskusrikospoliisit saavat tiedon, että tunnelin rakenteisiin on piilotettu räjähteitä rakennusaikana. Ne tullaan räjäyttämään, jollei Suomen valtio vetäydy Afganistanin operaatiosta.

Tunnelin rakenteisiin on piilotettu räjähteitä rakennusaikana.

Poliisi päättelee että, räjähteet on asettanut joku rakentamiseen osallistunut ihminen/järjestö tai yritys. Tutkinta alkaa ja sitä mukaa, kun se etenee, alkaa rakentamiseen osallistuneita johtajia ja tavallisia työmiehiä kuolla....

Suomalainen rikostutkija: Remo Laitinen on toiminut aikoinaan poliisissa tutkijana. Siirtynyt rakennusalalle, osallistunut tunnelin rakentamiseen, mutta on nyt pyydetty takaisin poliisiin - Raidin Oiva Lohtanderin tapainen henkilö.

Virolainen rikostutkija: Vironvenäläinen nainen, jonka status on epäselvä. Hänellä on taipumus, että mikään ei onnistu mutta kaikki hoituu. Oma poliisilaitos epäilee, että hänellä on liian läheiset suhteet Venäjän KGB:n kanssa ja ehkä näin onkin.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa minna joennimi

Perjantaisin Pasilan asemalla seisoo iäkäs nainen kädessään litteä pahvirasia. Popliinitakki on vyöllä kiinni, silkkihuivi solmittu leuan alle. Nainen tarjoaa Pasilan asemalla junaa odottaville laatikkoa Tallinnaan vietäväksi, naisen sisar odottaa asemalla lahden toisella puolella. Rasiassa on valkea kirjailtu pöytäliina, nainen näyttää avaamalla kantta. Kukaan ei haluaisi ottaa asiaa hoitaakseen, mutta joku laupias sen lopulta vie määränpäähän. Kun juna lähtee, nainen jää laulamaan sarjan tunnaria, melankolista sävelmää kaukaisesta idästä. Ei suomeksi, ei viroksi vaan jollakin muulla kielellä. Kun hän kääntyy lähteäkseen, alkaa tunnarin kuoro jylistä samaa sävelmää. Tallinnassa pöytäliinan vastaanottaa nuori tyttö.

Tunnelin rakentaminen ei ole ollut kaikille mieleen. Rakennustöiden aikana on tapahtunut onnettomuuksia, laivayhtiöt menettäneet asiakkaita. Helsingin ja Tallinnan välillä on tunnelin käyttöön liittyviä erimielisyyksiä, kulujen jakamisestakin kiistellään, vaikka kaiken piti olla jo selvää. Uusi veret seisauttava huume on myös rantautunut Suomenlahden rannoille ja hieman sisämaahankin. Pasilan asemalta kahvin ostanut ja tuntia myöhemmin liikennemerkkeihin ja auton konepelteihin takertunut peruskoulun opettaja joutuu hänkin tietämättään PZ212:n vaikutuksen alaiseksi, kuten laboratoriokoe myöhemmin näyttää.

Pikkujouluristeilyllä saa kerrankin laulaa karaokessa lempikappaleitaan, koska parhaat laulajat laulavat nykyisin karaoke-junassa.

Ilmassa on pöhinää, kuten aina. Helsingin ja Tallinnan rikostutkijat lähtevät pikkujouluristeilylle Baltic Secret Purposella, jossa saa kerrankin laulaa karaokessa lempikappaleitaan mielin määrin, koska parhaat laulajat laulavat nykyisin karaoke-junassa. Aamulla ovat tutkijoiden päät kipeät ja Tallinnan satama-altaassa kelluu kaksi tuntematonta, hiljaista miestä. Aurinko nousee erityisen hitaasti.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Ensimmäinen jakso:
Helsingin ja Tallinnan yhdistävä junatunneli avataan tänään. Samalla syntyy uusi uljas kaksoiskaupunki, Talsinki-Hellinna. Avaisseromoniaa vietetään tunnelin Helsingin puoleisessä päässä, paikalla on massoittain ihmisiä ja suuri joukko median edustajia. Juna valmistautuu neitsytmatkaan kyydissään Suomen ja Viron presidentit. Junan sisältä lähetetään suoraa kuvaa ympäri Eurooppaa. Ihmisten hurratessa juna lähtee liikkeelle. Junan sisällä tunnelma on lähes riehakas. Presidenttien antaessa haastattelua yhteys junaan yllättäen katkeaa. Rautatientorille pystytetylle suurelle näytölle jämähtää kuva veljellisesti toisiaan kaulailevista presidenteistä. Tilanne on nolo, mutta se luvataan ratkaista nopeasti. "Mitätön tekninen häiriö", kansaa rauhoitellaan. Mitään ei kuitenkaan tapahdu, yhteys on poikki, juna ei vastaa. Sitten ymmärretään, että 30 min on kulunut, junan olisi pitänyt jo saapua Viroon. Ihmiset alkavat kysellä ja huudella huolestuneita kommentteja. Median eteen astuu tunnelin rakentamisesta vastanneen yhtiön tiedottaja. Juuri kun hän on saanut aseteltua ilmeensä kohdalleen ja on aukaisemaisillaan suunsa, maa tärähtää, ihmiset horjahtelevat, autojen varashälyttimet parahtavat soimaan. Mereltä alkaa kantautua voimistuvaa matalaa jyminää, kaikki kääntyvät katsomaan. Kaukana ulapalla meri näyttää ikään kuin pullistuvan. Sitten junatunnelin mustasta aukosta syöksyy vettä valtaisalla voimalla. Hetkessä vesi nielaisee torin ja sille kerääntyneet ihmiset. Ensimmäinen jakso päättyy lähikuvaan tiedottajan kauhistuneista kasvoista.

Toinen jakso: Ryhmä sukeltajia etsii tietään kirkkaiden käsilamppujen valossa. He seuraavat junakiskoja veden täyttämässä Helsinki-Tallinna-tunnelissa. Tunnelin puolivälissä sukeltajat tavoittavat Suomen ja Viron presidenttejä kuljettaneen junan, tai sen mitä siitä on jäljellä. Junan kohdalla tunnelin katossa on reikä, jonka reunoja ei näy. Juna on tuhoutunut voimakkaassa räjähdyksessä ja Itämeri on syksynyt tunneliin. Suomen ja Viron hallitusten edustajat ovat kokoontuneet neuvonpitoon. Heille on juuri kerrottu, että juna on räjähtänyt, siis räjäytetty. Kesken äänekkään keskustelun yksi avustajista liittyy pääministerien seuraan ja antaa heille puhelimensa. "Teidän olisi syytä nähdä tämä", avustaja sanoo. Puhelimen näytöllä on twiitti: "Your (Finland and Estonia) presidents are, still, alive."

Pue päällesi, matala ääni komentaa ja heittää kasan vaatteita Kaien päälle.

Sarjan tuleva päähenkilö, Kaie Salm, herää, kun valot sytytetään ja hänet kiskaistaan vuoteesta vähemmän hellävaraisesti. "Pue päällesi", matala ääni komentaa ja heittää kasan vaatteita Kaien päälle. Kaie huutaa apua ja pyristelee vastaan, mutta lopulta hänet kannetaan pihalla odottavaan autoon. Pian Kaie löytää itsensä lentokentältä ja helikopterista matkalla Suomeen. Perillä (jossain hyvin salaisessa paikassa) Kaie tapaa Suomen ja Viron pääministerit, jotka kertovat Kaielle tilanteen. Joku väittää kaapanneensa Suomen ja Viron presidentit. Tässä vaiheessa väitettä pidetään huijauksena, mutta valtiot haluavat selvittää Twitterin kautta lähetettyjen viestien alkuperän ja tarvitsevat siihen Kaien apua - "...sinä kun satut olemaan Euroopan taitavin krakkeri". Kaie yrittää kieltää osallisuutensa mihinkään laittomaan ja kertoo olevansa vain "ihan tavallinen opiskelija Tallinnasta". Kaie kuitenkin vaiennetaan nopeasti ja hänelle luvataan, että joitakin laittomia hakkerointeja voidaan tarkastella uudessa valossa, jos Kaie selvittää twiittien alkuperän. Huoneesta poistuessaan Suomen pääministeri kääntyy takaisin ja sanoo: "Ja olemme värvänneet sinulle myös apulaisen. Heikki odottaa tuon toisen oven takana. Teillä on varmaan paljon puhuttavaa - sinähän puhut niin sujuvaa suomea, jos et ole huomannut."

Kolmas jakso: Kerron myöhemmin, ehkä…

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Very clear, the story should take place around the opening of the tunnel. The head of the German construction company that built the tunnel digging machines, is found dead in his Helsinki Hotel room, with a suitcase full of cash.

The last person he was seen with is an up and comming Estonian Minister, who posted a pictures of the meeting on Instragramm. Marko Forss is beeing sent to investigate.
Now the situation escaletes: soon we find corruption on both sides of the shore line, as leading politicans have been bribed to vote for the project. Ferry companies stocks soar upon the news.

Kuvapalkki artikkelissa
Kuvapalkki artikkelissa minna joenn

Ensimmäinen kohtaus:
Tallinnan rautatieasemalla ryhmä suomalaisia, ekonomi Espoosta, johtaja Kauniaisista, myyjä Vantaalta, kokki Keravalta ja insinööri Sipoosta kyselevät äänekkäästi "meneekö tämä juna Pääkaupunkiseudulle vai pitääkö vaihtaa Pasilassa?".

Samassa aseman ainoasta puusta putoaa ryhmän keskelle humalainen mies, joka laulaa "...kun suomi putos puusta, maito oli milkkiä".
Suomalaisryhmä toteaa helpottuneena yhdestä suusta: - Jos tämä mies menee tuohon junaan, niin sen on pakko männä Mikkeliin - sieltähän mekin tulemme, piäkaapunkiseuvvulta!

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Puoli vuotta tunnelin avaamisen jälkeen. Juna ei saavu määränpäähän Tallinnaan.
Kukaan ei vastaa. Täydellinen radiohiljaisuus. Mustaa, pimeää. Sensorit kauko-ohjauspöydässä viittaavat junassa olevan elämää. Ensimmäinen paikallinen tutkimusryhmä lähetetään paikalle. He katoavat samaan pimeyteen ja hiljaisuuteen.

Erikoisryhmä koostuu yhdestä jäsenestä Virosta, Suomesta, Venäjältä ja Ruotsista

Paikalle kutsutaan salainen erikoisryhmä, joka koostuu yhdestä jäsenestä Virosta, Suomesta, Venäjältä ja Ruotsista. Heillä on yhteinen menneisyys, jota sarjan edetessä valotetaan katsojille. Tunnelissa menneisyys tavoittaa ryhmän jäsenet ja menneistä on tehtävä tiliä ennen kuin tunnelin salaisuus selviää.

Erikoisryhmä tavoittaa tunnelissa paikallisen tutkimusryhmän, joka löytyy kuolleena huoltoautosta silmät ja suut avoinna, kuin täydellisen kauhistuneena tai hämmästyneenä - jostain.

Junan ovet ovat auki. Osa matkustajista löytyy tuoleiltaan istumasta samoin kuten tutkimusryhmän jäsenet. Kauhuissaan, hämmästyneinä - kuolleina. Osa matkustajista on hävinnyt, mutta minne tunnelista voi hävitä? Junankuljettaja löytyy paikaltaan, samoin kuin muut matkustajat - mutta hengissä.

Erikoisryhmän on lähdettävä tunnelista, kuljettaja mukanaan.Yhteydet ulkomaailmaan ovat edelleen poikki. Vain tumma meri velloo tunnelin yllä. Kalat uivat hitaasti ja katoavat pimeään.

Erikoisryhmä saapuu Tallinnaan, jossa heitä ovat vastassa kaikkien heitä edustavien maiden johto.

Ja kaiken yllä meri. Ja meren kätkemä salaisuus.

He kaikki tietävät, että on tapahtunut jotain odottamatonta ja hallitsematonta. Näin ei pitänyt tapahtua. Näin ei missään tapauksessa pitänyt tapahtua.

Menneisyys tavoittaa heidät kaikki.

Ja kaiken yllä meri. Ja meren kätkemä salaisuus.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Rikos:
Junamatkalla Tallinnasta Helsinkiin katoaa viime vuosina hulluna pätäkkää tahkonut vihreään energiaan keskittyvän start-upin virolainen toimitusjohtaja Marleen Paalma. Samaan aikaan Helsingistä kohti Tallinnaa lähteneestä lautasta puolestaan katoaa Kerkko Marttinen, joka on tunnettu näkemyksestään, jonka mukaan ihminen ei voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen tai oikeastaan mihinkään muuhunkaan, koska kaikki on Herran kädessä. Marttisen katoaminen huomataan jo laivassa, kun hän ei palaa takaisin seurueensa paariin mentyään asioimaan tax-free myymälässä. Laiva pysäytetään Marttisen ilmoituksen jälkeen välittömästi ja häntä etsitään merestä muutamia tunteja tuloksetta. Se, ettei Paalma ole junassa ymmärretään vasta siinä vaiheessa, kun hän löytyy Marttisen etsintöjen jo lähestyessä loppuaan lautan autokannelta. Marttinen puolestaan löytyy lopulta Helsingin päästä yhdestä junan vessoista, joka on lukittu sisältä päin. Molemmat on murhattu hukuttamalla, mutta kummankin vaatteet ovat kuivat ja samat, jotka heillä on ollut päällä lähtiessä.

Henriikka nauttii kuivasta huumorista ja hyvästä viskistä.

Päähenkilöt: Suomen päässä tapausta lähtee tutkimaan Henriikka Rimpinen. Hänen pitäisi mahdollisesti olla jo eläkkeelle, mutta ei ole vielä töiltään ehtinyt. Ehdottoman kokenut ja fiksuksi haukuttu kaveri, mutta valitettavasti hänen toimintatapansa ovat osittain jääneet jonnekin 70-80-luvun taitteeseen. Henriikka nauttii kuivasta huumorista ja hyvästä viskistä. Henriikan oikea käsi on Paavo Karppi, juuri isyyslomalta takaisin työhön palannut rikospaikkatutkija, joka itseasiassa olisi mieluummin edelleen kotona leikittämässä pikkuprinsessaansa. Tästä huolimatta osaa lukea rikospaikkoja paremmin kuin moni muu ja ottaa mielellään osaa Rimpisen vitsailuihin.

Virossa puolestaan tapauksen saa hoitaakseen nuori Andrus Riisman, joka ei ole vielä toistaiseksi urallaan tehnyt merkittäviä pidätyksiä, mutta ollut kylläkin mukana muutaman ison jutun tutkinnassa kohtalaisen ansiokkaasti. Andrus on luonteeltaan herkästi naurava, mutta hän ei tästä huolimatta koskaan naura tyhjää. Tallinnalaistunut maalaispoika. Andrusin apuna toimii Jevgenia Ivanov, jolla on Lisbet Salander-tasoinen lahjakkuus tietokoneiden kanssa. Siinä missä Karppi kaivaa tiedot rikospaikalta Ivanov kaivaa tiedot ykkösten ja nollien viidakosta. Jevgenia on vironvenäläistä sukua ja puhuu sujuvasti kumpaakin kieltä ja niiden lisäksi viittä muuta kieltä.

Hänen ruumiinsa on puoliksi rekan alla.

Ensimmäinen kohtaus: Näytetään aikataulunäyttöä, josta selviää, että juna Helsinkiin on juuri lähtenyt 45 minuuttia myöhässä. Tämän jälkeen leikataan juuri satamalta lähtevään lauttaan. Taustalla kuuluu sumutorven ääni. Tämän jälkeen leikataan nopeasti junassa istumaan naiseen, joka näpyttelee tärkeännäköisenä tablettiin. Ikkunan heijastuksesta kuitenkin näkee, että hän pelaa Candy crush sagaa. Tämän jälkeen leikkaus naiseen, joka huutaa Kerkkoa laivan kannella. Valonheittimet loimuavat taustalla. Tämän jälkeen leikkaus, jossa näkyy äsken tabletilla pelannut nainen lautan autokannella. Hänen ruumiinsa on puoliksi rekan alla. Tämän jälkeen leikkaus aukevaan junanvessan oveen, jonka takaa paljastuu kuollut mies istumasta pöntöllä. Tämän jälkeen leikkaus pimeään makuuhuoneeseen, jonka valaisee kännykän näyttö. Samalla kuuluu kännykän soittoääni. Sängyssä nukkuva henkilö herää, nappaa puhelimen käteensä ja vastaa siihen. Nainen on jo lähempänä 70-vuotta. "Rimpinen? Häh? Mitä perkelettä?!! Olen siellä 15 minuutissa." Kohtaus päättyy.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Tunneli on valmis. Ensimmäinen juna matkustajineen lähtee Helsingistä, mutta se ei saavu koskaan Tallinnaan. Tutkijat molemmista maista kohtaavat toisensa tyhjällä radalla. Missä on juna matkustajineen?

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

NBC:n Konttori-sarja siirrettynä Itämeren alle. Suomen päässä suomalainen tiimi ja Virossa virolainen. Kohtaavatko tunnelintekijät toisensa?

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Noin vuosi tunnelin avaamisen jälkeen, mm. VIP-vieraita Tallinnaan vuosigaalaan kuljettava juna pysähtyy keskellä tunnelia konevian takia. Hetken kuluttua matka kuitenkin jatkuu, puolet hitaammalla vauhdilla, mutta pääsee perille. Tallinnassa vastaanottajat huomaavat, että junan henkilökunta ja matkustajat ovat sekavia ja tokkuraisia, juna oli kulkenut päätepysäkille automaattiohjauksella. Junan kaksi viimeistä vaunua näyttää puuttuvan.

Junan kaksi viimeistä vaunua näyttää puuttuvan.

Tunnelin keskelle jääneestä ravintolavaunusta ja VIP-osastosta löytyy lisää tokkuraisia matkustajia, mutta osa on selvästi kateissa. Tieto vuotaa medioihin ja kohta kansa kohisee pääministerin, valtionvarainministerin ja ulkoministerin salaperäisestä katoamisesta muutaman eturivin julkkiksen kanssa. Alkaa mittavat etsinnät.

Runsaan vuorokauden kuluttua ilmestyy Youtube-videopalveluun jatkuva online-lähetys isolta tavarakontilta näyttävästä tilasta, jossa ministerit ja muut kadonneet heräilevät tokkuraisina. Kaikille on ilmestynyt kaulaan metallinen panta, jossa on elektroninen numeronäyttö.

Tavarakontti keinuu hieman, ihan kuin se olisi vesillä.

Porukasta löytyy muun muassa virolainen plastiikkakirurgi Erik Lääk, stand up -koomikko Hedu Samberg, räp-artisti Jari Tuhonen, kirjailija Patu Rahala, mäkihyppylegenda Martti Mäkinen, virolaissyntyinen seurapiirijulkkis suomalaisen muotoilijamiehensä kanssa, viidakon tähtöset finaalikaksikko jne, noin parikymmentä henkilöä.

Kaapattuja käskytetään kaiuttimesta ja kaulapannasta saadut sähköiskut saavat tottelemaan. He joutuvat tekemään erilaisia pirullisia tehtäviä, mm. pitämään puheita korokkeella taukoamatta. Väsyneet kaapatut vuorottelevat tehtävissään vuorokauden ympäri. Heitä rangaistaan virheistä, eikä kuolemantapauksiltakaan vältytä. Ruumiit joudutaan tunkemaan isoon pakastimeen elintarvikkeiden joukkoon. Kaapatut kärsivät merisairaudesta ja näyttävät kiusattuina pahimmat puolensa. Ihmiset ympäri maailman seuraavat kontin tapahtumia Youtubesta kuin mitäkin big-brotheria.

Samaan aikaan ulkomaailmassa etsitään, tutkitaan, kuulustellaan, tehdään turhia pidätyksiä, lisätään resursseja. Tuloksetta.

Sarjan sankareiksi nousevat lopulta kaksi tavallista tamperelaista työkaverusta.

Sarjan sankareiksi nousevat lopulta kaksi tavallista tamperelaista työkaverusta. Entisessä tehtaassa toimivassa museossa siviilipalvelustaan suorittava mikrotukihenkilö Antti ja työllistämistuella museon iltavalvojaksi päätynyt entinen käsityöyrittäjä Leena.

Antti yhdistää vahingossa kontista lähtevän signaalin museolle päivittäessään valvontakamerajärjestelmän asetuksia. Leena huomaa töppäyksen museon monitoreista ja lupaa ensin pitää asian salassa. He alkavat kuitenkin tutkia asiaa enemmän ja ovat kohta varmoja kontin signaalin tulevan jostain läheltä. Poliisissa heitä ei kuitenkaan uskota, etsinnät on keskitetty Itämerelle, eikä kuulosta ollenkaan uskottavalta, että iso kontti seilaisi jossain sisävesissä.

Leena nakitetaan hetkeksi toisaalle, remonttiin menevän Lenin-museon vintin tyhjentämiseen, ja hän löytää sieltä sodanaikaisia rakennuspiirustuksia Tampereen keskustorin alla kulkevasta tunneliverkostosta. Näiden piirustusten mukaan verkosto ulottuukin paljon laajemmaksi, kuin aijemmin on uskottu. Suunnitelmien mukaan tunnelia pitkin pääsisi Helsinkiin ja siitä Tallinnaan saakka. Se olikin jo tiedossa, että tunnelin yksi haara lähtee museon kellarista.

Antti ja Leena lähtevät tutkimaan tunneleita ja Leenasta kuoriutuu varsinainen MacGyver, kun he selvittävät tietään eteenpäin.
He löytävät lopulta hallin, jossa huvipuiston vanha "lentävä matto" -niminen laite keinuttaa isoa metallikonttia.

Kaappariveljekset jäävät kiinni. He ovat vanhan tunnelirakentajasuvun nuorimmaiset, joiden isä masentui vakavasti hävittyään Helsinki-Tallinna-tunnelin tarjouskilpailun niukasti.

Viimeisessä kohtauksessa isä istuu hoitokodissa ja tuijottaa televisiosta jotain reality-sarjaa, sama ilme kasvoillaan, kuin julisteessa. Julisteessa oleva nainen on Leena.

(P.S. Tampereen tunnelin jäänteitä löydettiin Janakkalaan saakka.)

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Millainen rikos?
Helsinki-Tallinna tunneli on valmistunut ja viralliset avajaiset lähestyvät. Avajaisia edeltävällä rutiinitarkastuksella junaraiteilta löytyy suuri metallinen kappale, joka on ruosteen ja levän peitossa. Metallikappaleeseen on kiinnitetty voimakas ammattitaidolla tehty pommi, joka on tarkoituksella jätetty räjäyttämättä - pommi on jätetty pelotteeksi jonkin tahon taidoista, resursseista ja valmiuksista.

Tarkemmassa tutkimuksessa suuri ruosteinen metallikappale paljastuu laivan osaksi. Kappaleessa on sarjanumero - kappale on uponneen M/S Estonian osa.

Kukaan ei ilmoittaudu pommin asettajaksi, mitään julkisia saati yksityisiä vaatimuksia ei tule.

Kukaan ei ilmoittaudu pommin asettajaksi, mitään julkisia saati yksityisiä vaatimuksia ei tule. Viesti on vain pommi ja Estonian osa. Tapahtunut nostaa Virossa 90-luvun traumat esiin. Monet nojautuvat salaliittoteorioihin Estonian uppoamisesta.

Tutkimusten edetessä vastaukset nostavat vain uusia kysymyksiä. Pommin asettajan kuvaksi alkaa piirtyä taho, joka näkökulmasta riippuen on rikollisjärjestö, aatteellinen terroristijärjestö tai suurvaltapolitiikan epävirallinen jatke. 2000-luvun informaatiosota ja terrorismi, huhupuheet, salaliittoteoriat, epävarmuus ja -tietoisuus rikoksen motiiveista alkavat kalvaa tunnelin tulevaisuutta, Suomen ja Viron välejä sekä asiaa tutkivia viranomaisia.

Päähenkilöt
Päähenkilöinä on Suomen ja Viron keskusrikospoliisien tutkijat.

Suomesta tutkijana on eläkeikää lähestyvä Henri Turkula. Hän on hyväntahtoinen ja lempeä mutta monien mielestä hieman menneen maailman jäänne, joka ei ole päivittänyt maailmankatsomustaan 2000-luvun työnkuvaan vastaavaksi, vaan hän edelleen katsoo puolustavansa "suomalaista lintukotoa". Hänen työkaverinsa leikittelevät hänen edustavan kekkoslovakialaisia arvoja. Yhteistyössä virolaisten kanssa ongelmia aiheuttaa hänen ylimielinen asenteensa, jossa Viro on vain huumeiden, halvan viinan ja rikosten pesä.

Virosta tutkijana on nuorempi Kaisa Ruut. Hänen maailmassaan järjestäytynyt pahuus on suurin vihollinen, ja siten hän on valinnut uran järjestäytyneen rikollisuuden estämisessä. Hän on elänyt teini-ikänsä ja nuoruutensa aikana, jolloin Neuvostoliitto romahti, rautaesirippu katosi ja Viro avautui maailmalle. Turkulan näkemys Virosta rikollispesänä turhauttaa Ruutia, sillä Ruut on itse elänyt Viron murrokset, joista Turkulalla ei ole kokemusta, ja Ruut kokee ettei Turkula täysin ymmärrä Viroa. Koska Ruutin isoisä kuoli Estonia-onnettomuudessa, Ruut ottaa junatunnelin pommiuhkauksen hyvin henkilökohtaisesti, ja on Turkulaa taipuvaisempi uppoutumaan salaliittoteorioihin ja epäluuloon Venäjää kohtaan.

Kylmän sodan aikana ja jälkeen erilaista historiaa eläneet Turkula ja Ruut näkevät rikoksen eri tavalla. Kansallisisista kokemuksista kumpuavat näkemyserot luovat kitkaa heidän yhteistyölleen, mutta saadakseen selville mistä on kyse, on Ruutin ja turkulan opittava ymmärtämään ja arvostamaan toisiaan toimiakseen yhdessä. Heidän on opittava näkemään toistensa heikkoudet ja tukemaan toistensa vahvuuksia.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

On kevät 2019. Sekä Suomessa että Virossa järjestetään parlamenttivaalit ja Helsinki-Tallinna tunnelin rakennustyöt ovat juuri alkaneet. Ensimmäisenä louhintapäivänä Ruoholahden rakennustyömaalta työmiehet löytävät valtioneuvoston kanslian omistavan mustan mersun. Auton etupenkeillä istuvat tunnelin aiesopimuksen allekirjoittaneet Helsingin entinen kaupunginjohtaja Ossi Lajunen ja Tallinnan entinen pormestari Martin Saar kuolleina, ryhdikkäästi aseteltuina, kädet toisiinsa nippusitein kiinnitettyinä. Kummankin otsaan on kirjoitettu avoimuus – avameelsus.

Auton takaistuimelta löytyy attaseasalkku, jonka sisältä paljastuu aiesopimuksen lisäksi urakoinnista vastanneen Tunnel of Talsinki -yhtiön papereita. Ilmenee, että yhtiön johtajilla on ollut salassa pidettyjä sopimuksia uuden Itämeren kaasuputken Nord Stream II:n rakentamisesta vastanneen New European Pipeline AG -projektiyhtiön kanssa. Tämän yhtiön hallituksen johtajistolla on kytköksiä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n johtoportaaseen.

Mitä syvemmälle he tutkimuksissaan uppoutuvat, sitä korkeammalle poliittiseen ja talouselämään jäljet johtavat.

Tapausta ryhtyvät tutkimaan SuPon vanhempi tutkija Esko Kulonen ja KaPon erikoistutkija Linda Kask. Tutkinnan edetessä paljastuu Tunnel of Talsinki yhtiön sopineen rakennustöiden eri vaiheiden tekemisestä eri alihankintayhtiöiden kanssa ja näiden yhtiöiden rahavirtojen ohjautuneen juuri vankilasta vapautuneiden Tero Järviluoman ja Osmo Nukarin Neitsytsaarille rekisteröimälle Cova Troop -peiteyritykselle, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Viron entinen ulkoministeri Ene Rosimannus ja jäseninä FSB:n virkailijoita.

Mitä syvemmälle Kask ja Kulonen tutkimuksissaan uppoutuvat, sitä korkeammalle poliittiseen ja talouselämään jäljet johtavat. Esiin nousee räikeitä vaalirahoitusepäselvyyksiä, talous- ja poliittisten johtajien tutkinnanvaikeuttamisyrityksiä, korruptiota, ympäristömääräysten rikkomisia ja epäselviä katoamis- ja kuolintapauksia. Onko Lajusen ja Saarin surman takana ympäristöfanaatikot, jotka haluavat paljastaa tunnelihankkeen takana vellonutta suhmurointia vai tapaukseen sekaantuneet valtiolliset turvallisuuselimet, jotka haluavat vaientaa väärinkäytöksiä paljastavat? Miten paljon Suomen, Viron ja Venäjän valtiollisten poliisivoimien virkailijat peittelevät tietojaan? Mikä on taustalla hääräävä mystinen venäläinen Bolvan Ltd yhtiö? Kuka viime kädessä vetelee tapauksen lankoja vai veteleekö niitä kukaan? Lisäksi himokuntoilija, kontrollifriikki Kulosen sekä ketjussa tupakoivan, uhkapeliriippuvaisen Kaskin ilmiselvä vastenmielisyys toisiaan kohtaan tuo omat jännitteensä tutkimuksiin.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Hätäkeskukseen tulee ilmoitus tunneliin hylätystä pakettiautosta. Kuljettajaa ei näy missään. Auto on jätetty Suomen puolelle, mutta ajoneuvossa on Viron rekisterikilvet. Takaikkuna on rikki ja se on peitetty mustalla roskapussilla, takaovi on raollaan. Viron rekisteristä saadaan pikaisesti vastaus - pakettiauto on varastettu viikko sitten Tallinnasta. Liikenne tunnelissa pysäytetään ja pommiryhmä lähetetään paikalle. Röntgenlaite ei paljasta ovesta räjähteitä, joten pommirobotti nostetaan takaovesta tavaratilaan. Kamerasta välittyy kuva tutkijan tietokoneeseen. Siinä näkyy vain valkoinen pahvilaatikko. Kamera siirtyy lähemmäksi. Laatikko on noin pari metriä pitkä ja kapea kuin ruumisarkku. Kameran valo valaisee kannen ja tutkii laatikkoa päältä - se onkin ikkunallinen kansi ja ruutuun ilmestyy häkellyttävä kuva - siinä näkyy ihmiskokoisen vahvasti meikatun nuken pää ja vilaus vaaleansinisestä peruukista. Mutta hetkinen. Ne silmät. Tämä ei ole nukke. Se onkin nukeksi puettu ihminen. Kuollut. Teemahautajaiset ulkomailla? Ehkä ei sittenkään. Pommiryhmä hälyttää murharyhmän paikalle.

Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön teknikot ovat jo paikalla ja eristäneet alueen, kun rikosylikomisario Aarne Haikala saapuu autollaan.

– Hemmetti, se liikenne, hän pahoittelee astuessaan pakettiauton luo. – Valvontakamerat, hei, sinä, tutki tallenteet!

Toinen rikosteknikoista poistuu paikalta.

Jess, söör. Ei sormenjälkiä. Laatikon pohjalta löytyi verta.

Tänne tarvitaan lisää väkeä. Paitsi omaa, myös ulkomailta.

– Ota yhteyttä Viroon! Niin, Viroon! huutaa Aarne kännykkään, toistamiseen. Yhteys pätkii tunnelissa.

– Hemmetti!

Viime yö ei ollut hyvä, naapurin huutava vauva valvotti toistamiseen. – Pari vuotta vielä, niin muutan Lappiin, oli hän aamulla herätessään ajatellut. Korvatulpat, ne unohtuvat aina. Hemmetti.

– Kuidut, sormenjäljet otettu?

– Jess, söör. Ei sormenjälkiä. Laatikon pohjalta löytyi verta.

Ei mitkään hautajaiset. Hän kiipesi pakettiauton tavaratilaan. Laatikon kansi oli nostettu sivuun. Valkoisessa laatikossa lepäsi uhri kuin nukke vanhanaikaisessa lelukaupassa, yllä sini-valkoinen pitsimekko, valkoiset sukat, mustat kiiltokengät, valkoiset pitsikäsineet, päässä vaaleansininen peruukki, kasvoissa vahva maskeeraus, vitivalkoiseksi maalattu iho, punaiset pyöreät posket, punainen pieni suu, pitkät tekoripset ja mustalla kynällä piirretyt kulmat. Ei mikään perheriita tai baaritappelu.

– Ei henkilötietoja, sanoi teknikko. – Lääkäri saapuu hetken kuluttua.

– Kuvatkaa ja tarkistakaa kaikki, jotka yrittävät päästä rikospaikalle. Ei lehtitiedotetta vielä, mutta pian, ei mitään huhuja ja paniikkia - lehdistö odottakoon lausuntoamme. Kukaan ei kerro täällä näkemästään kenellekään ulkopuoliselle, ei edes kissalleen - onko selvä?

Ryhmään oli hiljattain liittynyt pari nuorta teknikkoa, se oli heille ensimmäinen keikka laboratorion ulkopuolella. Ties niitä.

Onko joku tunnelissa matkustaneista ehkä kuvannut sattumalta pakettiautoa? Pitää kysyä, kun lehdistötiedote julkaistaan.

Rikostutkija Mari Lind oli juuri istahtanut Tallinnan poliisitalon kahvion pöytään, kun puhelin soi.

– Tunnelissa? Suomen puolella? Viron rekisterikilvet? ... En mä millään soutuveneellä - mä haluan kopterin!

Läppäri ja mokkula laukussa, latte ja kolme palaa sokeria termokupissa, Mari Lind odotti jo poliisitalon katolla. Mihin se kopteri jäi? Kymmenen minuuttia on jo haaskattu, ei tässä voi menettää sekuntiakaan. Viime kesänä hän oli juossut Tallinnan maratonin. Siinäkin oli kysymys sekunneista, ei minuuteista, vähiten kilometreistä.

Aarne Haikala odotti vastausta teknikoilta, valvontakameroiden tallenteita tutkittiin, mutta vieläkään ei kuulunut mitään. Virosta oli tulossa väkeä. Vaikka pakettiauto oli pysäköity Suomeen suuntautuvalle kaistalle, oli vielä mahdollisuus, että auto tuli kuitenkin Suomesta. Viikko sitten varastettu auto, tuli tuolloin Suomeen, nyt oli palaamassa Viroon ja jostain syystä kuski kääntyi takaisin Suomeen. Tai sitten ei. Kuljettaja, onko hän poistunut paikalta mahdollisen apurin autolla vai onko joku tarjonnut kyytiä? Oliko kuljettajan lisäksi vielä muita henkilöitä? Haikala kirjoitti kynällä muistikirjaansa asioita, joita piti käydä läpi, mikäli tallenteista ei saisi riittävästi tietoa. Mikä olisi suomalaisten osuus, mikä jäisi virolaisten selvitettäväksi. Liikenne oli tunnelissa suljettu, voi olla, että kuljettaja oli hakeutunut Viroon menevään autoon. Toivottavasti virolaiset eivät aja tunnelin kautta, mikäli kuski sattuisi vaikka heittäytymään heidän autonsa eteen. Sekavassa tilassa ja kysymysmerkki, hän laittoi muistiin. Tunneliin pysäytettyjä autoja tarkistettiin yksitellen. Kuljettaja - ehkä hän ei tiennytkään, mitä tuli kuljetettua. Takaovi oli raollaan, ehkä hän alkoi epäröidä viime kilometreillä ja halusi tarkistaa lastin, ennen kuin Suomen tulli pysäyttäisi tarkistukseen. Huumekoirilla töitä riitti.

Niin oikeuslääkärilläkin. Tämä oli kuitenkin hänen ensimmäinen keikkansa tunneliin.

– Nainen. Noin parikymppinen, meikin alta ei näy ryppyjä, mutta ei teinikään. Peruukki on liimattu kalloon, omat hiukset on ajeltu pois. Kuolinaika noin kaksi päivää sitten. Tarkkaa ajankohtaa en osaa vielä sanoa enkä syytä, saat tarkemman tiedon ruumiinavauksen jälkeen. Odotammeko, kunnes virolaiset ehtivät paikalle vai otanko ruumiin jo mukaan? Oikeuslääkäri veti käsineitä irti.

Haikala mietti hetken. – Odotetaan. Ovat tulossa kopterilla. Eikä siinä mene kuin vartti.

Uhri löytyi Suomen puolelta, joten yksi asia oli selvä, ruumis myös tutkitaan Suomen puolella. Kuka hän on ja mistä maasta, sitä vasta selvitetään.

– Häiritsevä tapaus, mutta taiteen ystävänä voisin sanoa, että tekijäkin on lahjakas, huomautti lääkäri autoon istuessaan.

Taiteilija ja kysymysmerkki, laittoi Haikala muistiin. Teatteri, sirkus, muotitalo. Huomioidaan.

Poliisiauto saapui paikalle. Sieltä astui ulos nuori nainen, kannettavan laukku olkapäällä ja kahvimuki kädessä.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Eletään vuotta 2023. Tunnelin avajaiset ovat alkaneet, puheet on pidetty ja toimittajille poseerattu. Helsinki-Tallinna -junan neitsytmatkaon alkanut. Mukana on sekä suomalaisia ja virolaisia poliitikkoja, että myöskin urheilusankareita, liikemiehiä ja muita kuuluisuuksia. Yhtäkkiä keskellä Tunnelia junan sähköt katkeavat. Hetken kuluttua veturinkuljettajan hieman hämmentynyt ääni kuuluu kuulutusjärjestelmästä: "Hyvät matkustajat, junan sähköjärjestelmä on mennyt epäkuntoon. Pääsemme jatkamaan matkaa hetken kuluttua - umph!" Kuljettajan puhe lakkaa. Ihmiset katselevat ympärilleen hämmentyneinä ja miettivät, mitä oikein tapahtuu. Kuluu hetki. Sähköt palaavat ja valot syttyvät. Äkkiä joku rupeaa kirkumaan. Ihmiset kääntyvät katsomaan, mitä on tapahtunut. Ikkunasta näkyy veturinkuljettajaan ruumis, joka on kiinnitetty tunnelin seinään. Ruumiin vieressä on lappu, jossa lukee englanniksi:

"The tunnel isn't a good way to travel - to anyone."

Tunneli ei ole hyvä matkustustapa - kenellekään.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Tartton yliopisto, 13.6.1941 klo 14.30

Raskas kuorma-auto pysähtyi yliopiston sisäänkäynnin eteen, takana tulleesta toisesta kuorma-autosta purkautui neuvostosotilaita nuoren luutnantin johdolla. Komennot kajahtivat ja sotilaat siirtyivät sisääntuloaulaan ja sieltä suoraan opetuskäytössä olevaan fysiikan ja kemian laboratorioon. Pidätys suoritettiin nopeasti ja opetuksesta vastaava professori Peeter Päts oli pidätetty Neuvostoliiton rikoslain 58. pykälän perusteella, vehkeilystä ja vakoilusta Neuvostoliittoa ja sen johtoa vastaan. Päts siirrettiin nopeasti kuorma-auton lavalle jossa oli jo ennestään pidätettyjä. Matka kohti pelättyä Kengirin vankileiriä, Siperiaan, alkoi.

Tallinna, Eesti Päevaleht poliittinen toimitus, 1.8.2016, klo 14.30

Toimituksen esimies Andrus Päts oli ottanut pikkutakin pois päältään ja istui toimistotuolissaan. Hän luki juuri saapunutta sähköpostia, oli elokuun ensimmäinen päivä ja iltapäivä oli helteinen kuten viimeiset päivät olivat olleet.
Tallinnan ja Helsingin välisen junatunnelin avajaisiin oli viikko aikaa. Ympäristöaktivistit lahden molemmin puolin olivat osoittaneet mieltään jo useiden kuukausien ajan. Koko tunnelin rakentamisen ajan olivat huhupuheet korruptiosta, urakoiden järjestelyistä ja poliittisesta vehkeilystä saaneet palstatilaan sekä Suomen että Viron päivälehdissä. Viimeisten päivien aikana oli myös tullut tietoa sekä Suomen suojelupoliisilta että Viron vastaavalta organisaatiolta, Kaitsepolitseiametilta mahdollisten iskujen toteuttamisesta avajaisten yhteydessä. Molempien maiden päämiehet ja ministerit osallistuisivat juhlallisiin avajaisiin. Avajaiset alkaisivat Helsingistä jossa arvovieraat siirtyvät junaan ja juhlallisuudet huipentuisivat Tallinnassa.

Helsinki, Suojelupoliisin toimisto, 1.8.2016, klo 14.30

Ison neuvottelupöydän ääreen oli kokoontunut 6 henkilöä, Suojelupoliisin päällikkö Jorma Sällylä, sisäministeriön terrorismin vastaisen yksikön johtaja Kaj Ristonen, operatiivisesta toiminnasta vastaava komisario Jani Huhta sekä Viron vastaavien yksiköiden henkilöt, KaPon päällikkä Jan Salvu, sisäministeriön Karin Pull sekä operatiivisen osaston vastaava tutkija Tiiu Päts. Kokouksen aihe oli avajaiset sekä siihen liittyvät turvatoimet. Aamulla tullut sähköposti oli nopeasti koolle kutsutun kokouksen syy. Sähköpostissa oli ollut lyhyt viesti englanniksi. ” Eight of Aug, 2016 you will know what´s the name NWO means, world will see and feel it “ . Koska kysymyksessä oli tunnelin avajaiset ja tapahtumaan oli liitetty jo useita uhkauksia, meiliin oli suhtauduttu vakavasti. Kirjainlyhenne NWO oli outo mutta Saksasta tulleissa raporteissa oli esiintynyt muutaman kerran lyhenne. Raportit koskivat ympäristöterroria mutta mitään konkreettista näyttöä ei ole ollut. Kokouksessa sovittiin yhteistyöstä ja operatiivinen tutkimusvastuu annettiin Tiiu Pätsille ja Jani Huhtalle. Taistelu kello vastaan oli alkamassa.

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Juoni pähkinänkuoressa

Ratayhteyden avajaisten ja neitsytmatkan jälkeen, junan WC-tiloista löytyy houreinen, seksuaalista väkivaltaa kärsinyt, nuori nainen – joka paljastuu pian Virossa aiemmin, kuukausi sitten mystisesti kadonneeksi teinitytöksi. Kyseessä on vironvenäläinen Ksenia Lund. Kadonneen tutkimukset paljastavat pian myös muita kadonneiksi ilmoitettuja naisia ympäri Tallinnaa, joista yhdellä on Suomen kansalaisuus. Tutkimuksiin määrätään Suomen poliisista nuori ja kunnianhimoinen Lumi Sofia Ara ja Viron poliisista seesteinen ja viisas Magnus Saar.

Juoni avautuu hitaasti, kun yhä uusia naisia ilmoitetaan kadonneeksi, ja osan löytyessä huumeyliannostuksen jäljiltä menehtyneinä tunnelista. Vähitellen kiinni saadaan suomenruotsalainen liikemies Nicklas Otto, joka painostuksen alla tunnustaa ostaneensa seksiä eräältä kadonneista tytöistä. Taustalla on arabialainen jengi, joka kutsuu itseään nimellä Melek Taus. He kaappaavat naisia ja pakottavat heidät huumekoukussa prostituutioon Helsingissä. Kaikkiin naisiin tatuoidaan riikinkukkosulkainen enkeli, Melek Taus. Hetket prostituoidun kanssa videoidaan, jota tarvittaessa voidaan käyttää kiristysmateriaalina asiakasta vastaan.

Kaikki ei ole kuitenkaan sitä, miltä näyttää. Melek Taus on laajemman ideologisesti rikollisen aatteen sätkynukke. Tosiasiassa naruja vetää rasistinen ryhmä suomalaisia ja virolaisia miehiä. Melek Taus-jäsen Bagdad-boy paljastaa poliiseille, että hänen ”työnantajiensa” käsivarsissa on tatuoituna kirjaimet CGE (Carl Gustaf Emil). Poliisi alkaa käyttää heistä nimitystä CGE-ryhmä.

Melek Taus-ryhmä ei tietenkään tiedä, että heitä hyväksikäytetään suuremman ideologisen tarkoituksen vuoksi. CGE käyttää muslimitaustaisten nuorten hätää, epäarvostuksen tunnetta ja taloudellista ahdinkoa rakentaakseen organisaation prostituution ja hyväksikäytön ympärille. Tarkoitus on luoda lisää korkean profiilin seksuaalista rikollisuutta ja liittää se maahanmuuton ongelmiin ja vaikuttaa näin kansalaismielipiteeseen maahanmuuttoa vastaan.

Sokerina pohjalla on CGE-järjestön johtaja, Bruno Rangell, jolla on omat henkilökohtaiset motiivit kaikkeen. Rangellin tytär on vuosia sitten paennut Syyriaan silloisen poikaystävänsä Hazimin kanssa. He tekevät yhteisen itsemurhaiskun Damaskoksessa. Brunon ja Hazimin aikaisemmasta läheisyydestä huolimatta tästä muodostuu Brunon henkilökohtaisen kostoretken pääasiallinen suurmotiivi. Rangell käyttää hyväkseen maahanmuuttajanuorten lisäksi myös omaa ryhmäänsä.

Poliisit
(FI) Lumi Sofia Ara
Ikä: 31
Perhe: Sisko Liana Ara, vanhemmat Esko ja Birgit Ara.
Kuvaus: Diagnoosina lievä seksiaddiktio, kokeileva biseksuaali, taustalla varakas perheidylli, kokee syyllisyyttä siskonsa imitoimasta idylliperheihanteesta, johon itse ei tunne sopivan. On luonteeltaan äärimmäisen kunnianhimoinen ja voimakastahtoinen. Harrastuksina ovat väliamerikkalaiset sikarit, jousiammunta ja merijääluistelu.

(EE) Magnus Saar
Ikä:55
Perhe: vaimo Karmen Kallaste, lapset Kaspar Kallaste ja Ester Kallaste.
Kuvaus: Poliisivoimissa kultavuotensa jo Viron sosialistisen neuvostotasavallan aikana kokenut vanha konkari, joka kaipaa jo eläkkeelle työelämän rattaista. Latentti vasemmistolainen ideologia, erektio-ongelmia, väljähtänyt avioliitto, mutta ”ihan onnellinen”. Harrastuksina ovat perhokalastus, lenkkeily, backgammon ja 60-luvun amerikkalainen pop rock.
Tärkeimmät sivuhahmot poliiseissa:

(EE) Ardo Neva, charmantti playboy, Lumen “maskuliininen peilikuva”, Saarin ”oppipoika”

(EE) Madli, Magnuksen nuori ex-kollega, muodostaa vertailusuhteen Magnus & Madli vs Magnus & Lumi

(FI) Venla Kalmari, Lumen äidillinen naispomo, yrittää ymmärtää henkilökohtaisia ristiriitoja.

(FI) Feelix Haarla, Lumen siskon kiltti avomies.

CGE (CARL GUSTAF EMIL)

(FI) Bruno Rangell
Ryhmän aivot, taktikko ja varsinainen peluri. Koodinimi: Karelia. Slogan: Kaikki vihaavat paholaista, jolla on kasvot.

(FI) Rolf Kurttila
Helsinkiläinen pornokauppias, leski-yksinhuoltaja, joka on osana toiminnan peitetarinaa. Kiristetään mukaan tyttärensä kautta. Koodinimi: Maestro K. Slogan: On satoja naisia, mutta on vain yksi tytär.

(FI) Oskari Tulenheimo
Helsinkiläinen kemian opiskelija, ainut ideologisesti rasistinen jäsen, vastuussa huumeista. Koodinimi: Horst. Slogan: Kuninkaan täytyy kuolla, että kansa voi elää.

(EE) Lemminkäinen
Parittaja ja ihmiskaupan operatiivinen asiantuntija. Koodinimi: Coitus-Cupido. Slogan: Love me tender.

(EE) Jaan Raap
Kovaotteinen, älyllisesti lapsellinen ja naiivi pikkurikollinen Viron maaseudulta. Koodinimi: Rottapoika (Vitsinä rattopojasta, sillä Rolfin mukaan Raap on impotentti). Slogan: Maailma on mun.
MELEK TAUS (RIIKINKUKKOENKELI)

(IQ) Rafan ”Irak”
Psykopaatin imagolla latautunut ryhmänjohtaja, jonka persoonallisuus tosiasiassa rakentuu tragedioista. Lempinimi ”Irakia” käyttävät vain valkoiset.

(IQ) Bagdad-boy
Rafanin äkkipikainen pikkuveli. Pakotetaan ahdistelemaan Kurttilan tytärtä.

(SY) Lasarus
Syyriassa kuoleman partaalta pelastettu palkkasoturi, joka on palannut Suomeen. Rafanin ystävä. Varakkaasta perheestä.

(SY) Zahra
Lasaruksen pikkusisko, Bagdad-boyn etäinen rakkaus. Varakkaasta perheestä.

(SO) Party-Pizza
Porukan yhteinen tuttu, vastahakoinen jäsen. Töissä Rafanin isän pizzeriassa.

Ensimmäinen kohtaus
Sarja alkaa Helsinki-Tallinna-radan avajaisista ja junan privaatista neitsytmatkasta Tallinnasta Helsinkiin. Juna on täynnä politiikan ja liike-elämän eliittiä, jotka juhlivat tuoretta ja tärkeää investointia kulttuurisena sekä taloudellisena harppauksena. Yleisen juhlinnan sekaan leikataan kohtausta, jossa nuori teinityttö antautuu seksuaaliseen kanssakäymiseen tuntemattoman miehen kanssa WC:ssä. Nainen on vahvasti meikattu, sumeakatseinen ja romahtaa junan lattialle aktin jälkeen – samaan aikaan kun junan orkesteri soittaa herkkää hymniä Helsinkiin saapumisen kunniaksi. Tunnusmusiikki alkaa!

tekstipalkki artikkelissa
tekstipalkki artikkelissa talsinki

Lokakuun viides päivä 2009 muutti Matias Laineen elämän. Tai ei oikeastaan muuttanut, vaan lopetti. Samana päivänä Matiaksen kanssa kuolivat kaikki, mikä häntä oli pitänyt pystyssä. Vaimo Tiina ja tyttäret Karoliina ja Matleena. Tapio Karhunen, monen viikon juomisen ja aineiden käytön turruttama nuorimies vajosi M-junassa psykoosiin, näki harhoja ja työnsi Tiinan ja tytöt ulos liikkuvasta junasta. Mummon luokse Kannelmäkeenhän heidän piti mennä. Puolustuksen mukaan hän näki junassa tulipalon ja yritti pelastaa ihmisiä työntämällä heitä ulos junasta. Tyttäret menehtyivät heti, Tiina kolmen päivän päästä.

Vaikka Matias loppui, sai Salomo Kansa uuden alun.

Tuon päivän iltana Helsingin poliisi soitti Matiakselle Porvooseen, jossa hän toimi silloin pappina. Matias kuoli, papin työt kuolivat ja seuraavat vuodet kuluivat psykiatrisessa hoidossa. Vaikka Matias loppui, sai Salomo Kansa uuden alun. Salomo vahvistui päivä päivältä, opiskeli ja lopulta pääsi asumaan omaan asuntoon Helsinkiin. Turvaa toi Helsingin Uusi elämä seurakunta, jossa uskottiin maailmanrauhan ja väkivallattoman ajan koittavan. Ajan, jossa kukaan ei työnnä viattomia lapsia junasta kuolemaan. Ajan, jossa väkivaltaa ei enää ole. Mutta Vanhan testamentin kirjoitukset Mooseksen kirjasta on kuitenkin käytävä toteen. Ilman vitsauksia ei uutta aikaa tule. Vitsaukset ovat, veden muuttuminen vereksi, sammakot, sääsket ja paarmat. Karjarutto, paiseet, raesade, heinäsirkat ja pimeys, sekä lopulta ihmisten että karjan esikoisten äkillinen kuolema.

Salomo opiskeli vartijaksi, teki töitä Itäkeskuksessa, kuunteli juoppojen ja narkkareiden huutelua. Ohjasi häiritsevästi käyttäytyviä asiallisesti ulos. Ilmoitus, joka oli päivätty helmikuulle 2020 antoi uutta toivoa. Uusi junayhtiö Helsingin ja Tallinnan välillä aloittaa säännöllisen reittiliikenteen kesäkuussa. Salomo haki paikkaa ja sai paikan. Alkaisi uusi aika.

Elokuussa 2020 Salomo kulki vaunusta toiseen. Tarkkaili matkustajia ja pysähtyi pienen liikemiesporukan taakse. Yhdellä heistä oli tuttu ääni. Mistä? Mieleen palautui Matias, joka istui kerran äänettömänä oikeussalissa. ”Tapio Akseli Karhunen. Teidät tuomitaan neljästä taposta ja yhdestä tapon yrityksestä seitsemän vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen…” Se on Tapio. Ja mistä se puhuu? Fenstoniasta, busineksesta, rahasta, tulevaisuudesta, esikoisesta jonka laskettu aika on helmikuussa… Se nauraa…

Salomo näkee Tapion samassa kuussa junassa kolme kertaa. Voisiko Tapio ja Fenstonia auttaa Helsingin Uutta elämää saamaan aikaan todella Uutta elämää? Voisiko Fenstonia vauhdittaa kymmenen vitsauksen toteutumista? Olisiko Tapion esikoinen kymmenes uhri?

Päähenkilöt
Koska uhri on suomalainen ja rikospaikka Eestissä, molempien maiden poliisit tutkivat tapausta. Suomesta Helsingin rikospoliisista tapaukseen kiinnitetään 45-vuotias eronnut vanhempi rikoskonstaapeli Teemu Takala. Takala ei ole edennyt urallaan toivomallaan tavalla. Syitä ovat mm. nuorempana käytetyt liialliset voimakeinot ja rasistiset mielipiteet. Erityisesti venäläisiä kohtaan hänellä on ennakkoluuloja. Tallinnan poliisivoimista tutkijaksi nimetään 32-vuotias onnellisesti naimissa oleva, pienen Helga tyttären isä Raivo Järve. Raivo on ylpeä eestiläisyydestään, asettaa työlleen ja urakehitykselleen kovat tavoitteet ja haluaa hoitaa työnsä moitteettomasti.

Ensimmäinen kohtaus

Fenstonian Suomen myyntipäällikkö Tapio Karhusen tehtävänä on tuoda joukko suomalaisia elintarvikealan vaikuttajia Tallinnaan myyntineuvotteluun. Kulkuvälineeksi valitaan kesäkuussa käyttöön otettu uusi tunnelijuna Helsingin ja Tallinnan välillä. Keskisuuren lihanjalostustehtaan varajohtaja Eino Laatunen sanoo menevänsä vessaan ennen kuin juna saapuu Tallinnaan. Juna pysähtyy asemalle, mutta Einoa ei ole palannut wc-käynniltään. Tapio ja kumppanit koputtavat wc:n ovea ja säikähtävät, onko Eino saanut sairaskohtauksen. He pyytävät paikalla olevaa junavartijaa avaamaan oven. Ensimmäinen vitsaus on käynyt toteen. Eino istuu wc-istuimella, pää lavuaarin yllä. Allas on täynnä, ei vettä, vaan verta.