Hyppää pääsisältöön

Tässä ovat terveen liiton pelisäännöt: avioehto, tarkkailijat ja TES

Terveen suhteen pelisäännöt Tapani "Latva" Kakkosen malliin
Terveen suhteen pelisäännöt Tapani "Latva" Kakkosen malliin Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen tapani latva kakkonen

Historiallisesti avioliitto on ollut järkevä taloudellinen sopimus, mutta ajan saatossa olemme turhaan vaikeuttaneet elämäämme sotkemalla tärkeimpiin ihmissuhteisiimme tunteet. Liitot ajautuvatkin nykyään ongelmiin, koska yleisesti pidetään tärkeänä, että elämä tuntuu hyvältä, tai edes joltakin. Seuraavassa muutamia Marja Hintikka Liven ikioman kolumnistin Tapani "Latva" Kakkosen ajatuksia ohjeistukseksi kestävän rakkausliiton rakentamiseen.

Avioehto

Avioehto on ihmiskunnan romanttisin keksintö. Jos rakkausavioliitto olisi valtio, avioehto olisi sen perustuslaki. Avioehdon allekirjoittamalla kosintaosapuolet vakuuttavat toisilleen, etteivät heidän naimahalujensa pontimena ole taloudelliset vaikuttimet eikä mammonan siirtäminen puolison omistukseen siis ole yhteiselon ehtona. Tällöin raha-asiat voidaan sopia vedenpitävällä paperilla erikseen. Avioehdon kanssa empivä kumppani kannattaakin asettaa seurantaan.

Ei myöskään kannata tuudittautua siihen uskoon, että olisi itse liian köyhä tarvitakseen tällaista sopimusta. Äkkirikastumisen riski kannattaa ottaa vakavasti – tälläkin hetkellä Suomessa kärvistelee jokin määrä lottovoittajia, jotka vaihtaisivat välittömästi puolisoa elleivät pelkäisi menettävänsä puolta tuurimiljoonistaan. Kattava avioehto mahdollistaisi tällaisten rakkaudettomien liittojen yksinkertaisen purkamisen.

Ero on aina kolaus, mutta ero plus perintömökki Saimaalla exäsi uuden puolison käyttöön kirpaisee ratkaisevasti enemmän.

Ulkopuolisista tarkkailijoista sopiminen

Yhdenkään pariskunnan ei kannata jäädä kiistoineen liiaksi muhimaan omaan kitkerään liemeensä. Jo ennen kuin perheriidat äityvät rauhanturvajoukkoja edellyttävälle tasolle, kannattaa hankkia puolueeton tuomari sotatilaa sovittelemaan. Onneksi nykyisen some-julkisuuden ja avointen vertaisverkkojen aikana perhe-elämän tukijoukot voivat toimia myös etäyhteydellä.

Esimerkiksi tilanteeseen, jossa kaksi kuivahtanutta kasvattajaa yrittää syöttää villiintyneille vesoilleen pinaattiohukaisia, tarvitaan useimmiten videotuomaria. Kullannuppujen nukahdettua voidaan makuuhuonetuomioistuimessa todeta tallenteelta tilanteen kulku todistajien kanssa. Kuka oli taas tarpeettoman ankara väsyneitä lapsia kohtaan ja kuka puolestaan jälleen ajoi kumppaniaan poikittaisella hampaisiin asettumalla - yhdessä sovittujen kasvatussääntöjen vastaisesti - hilluvien kakaroiden puolelle?

Puolisoiden välinen TES

Sopuisinta yhteiselo on, kun taloudessa vallitsee päähenkilöiden välillä jotakuinkin pyytetön YYA-henki. Arkivastuut ja -tehtävät on yhteiskuntarauhan nimissä suunniteltava ja organisoitava siten, ettei niistä tai niiden laiminlyönnistä aiheudu sen suuremmin sietämätöntä vaivaa kuin loputonta uhriutunutta ulinaakaan.

Tärkeänä yksityiskohtana mainittakoon seksielämän sujuvuus. On tietenkin tavallista, että vuosien suhteen jälkeen parittelu ei tahdin ja taajuuden osalta vedä vertoja orkesterin alkuaikojen tuotannolle. Tästäkin huolimatta, ja vaikka itse katsoisikin parisuhteen tärkeimpien tavoitteiden toteutuneen, kunhan pyykit ovat kuivumassa ja lapsille on tarjoiltu kurkkuvoileipää, puolison pakottavia tarpeita ei tule laiminlyödä.

On silmitöntä julmuutta pidättää hellyyttä sydämensä valitulta vailla työterveyslääkärin todistusta tai muuta pätevää perustetta. Mikäli nimittäin myötähenkilösi kunnon ihmisen lailla ja selkäänsä säästämättä lapioi yhteiseen läjään oman osuutensa, on hänen kohtuutonta joutua iltaisin irvistelemään intiimielämän puutteita. Niin myötä- kuin vastamäessäkin, vaikkei omakohtainen hekuma juuri hetkellisessä huipussaan olisikaan, kunnon vaimo siis nöyrästä anomuksesta antaa ja pyynnöstä pyllistää – eikä enempää myöskään aviomiehen roolissa muu kuin tunnoton roisto panttaa painimailaansa mielitietyltään.

Näitä yksinkertaisia ohjeita noudattamalla vähintään kaksi kolmesta parisuhteessa elävästä kokisi merkittävää parannusta elämänlaadussaan.

Kirjoittaja on roolipelejä ja öljyhierontaa harrastava poikamies, joka asuu Marja Hintikan pannuhuoneessa ja tarkkailee skeptisesti kavereidensa perhe-elämää.

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.