Hyppää pääsisältöön

Toteutuivatko pahimmat pelkoni Star Wars the Force Awakensin suhteen?

starship trooper
starship trooper star wars

Star Warsin episodien 1-6 luoja George Lucas on luovuttanut ohjaajavastuun J.J. Abramsille. Uudessa elokuvassa ovat mukana Mark Hamill, Harrison Ford, säveltäjä John Williams ja käsikirjoittaja Lawrence Kasdan. Nämä asiat yhdessä ovat luoneet suuria odotuksia fanien keskuudessa, mutta pessimisti ei pety koskaan. Lähdin katsomaan elokuvaa mukanani lista peloistani.

Tämän tyyppiset maailmanlaajuiset elokuvatapahtumat nostattavat taifuunia muistuttavan hypetyksen ja arvailujen suman. Maxim -elokuvateatterin pressinäytöksessä oli aistittavissa suuren tapahtuman odotusta, joskin kaltaiseni keski-ikäiset toimittajat vaikuttivat hieman kyynisiltä. Yleisön reaktiot olivat elokuvan alkupuolella lupaavan ilahtuneita, mutta keskivaiheilla tunnelma nuupahti ja sakkasi. Lopussa uusi elokuva kykeni jälleen vastaamaan odotuksiin. Mutta lässähtikö nuoruuteni suuri elokuvaelämys yhdentekeväksi jatko-osaksi? Minä pidin kirjaa peloistani.

Väittämä: Suuret rahat eivät takaa laatua
Väittämä: Suuret rahat eivät takaa laatua star wars

George Lucas myi Star Warsin ja Lucasfilmin Disneylle 4 miljardilla dollarilla. Disneyn pomo Bob Iger on sanonut, että tämä on 4 miljardin elokuva. Sitä pitää kohdella neljän miljardin elokuvana. Tämä jos mikä on pelottavaa. Luovuus ja ilo katoaa, syntyy tyhjää spektaakkelia. Kuka muistaa Disneyn superkalliin John Carter -elokuvan – joka floppasi täydellisesti 2012.
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
väittämä: Ei Menestymisen nälkää
väittämä: Ei Menestymisen nälkää star wars

Onko uudella ohjaajalla J.J. Abramsilla enää tarpeeksi menestymisen nälkää, kuten George Lucasilla oli 1970-luvun puolessa välissä ensimäistä Star Wars -elokuvaa tehdessä? Työryhmää ja ohjaajakavereita (Coppola, de Palma, Spielberg) myöten kaikki pitivät lapselliseen avaruusoopperaan höyrähtänyttä Lucasia seonneena. Kuvauspaikallakin ohjaajaa pilkattiin ja hänelle naureskeltiin. Se jos mikä sisuunnutti ja pisti yrittämään parastaan.
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
star wars the force awakens
star wars the force awakens Kuva: Lucasfilms star wars the force awakens
väittämä: Näytteleminen on puusta veistettyä jälleen
väittämä: Näytteleminen on puusta veistettyä jälleen star wars

George Lucasin ohjaamat uudet episodit 1-3 loistivat jähmeällä elottomalla näyttelemisellään. Osasyy tälle oli kornien repliikkien lisäksi ehkä se, että näyttelijäsuorituksia kuvattiin viherkankaalla erikseen ja kuvia ja kohtauksia kokoonpantiin tietokoneen ruudulla. Kuvaushetkellä ohjaaja Lucas todennäköisesti tuijotti kameran screeniä uuden tekniikan yksityiskohdat mielessä eikä eläytynyt näyttelijäsuorituksiin.
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
star wars
star wars Kuva: Lucasfilms star wars
väittämä : Huumori Puuttuu
väittämä : Huumori Puuttuu star wars

On hämmästyttävää verrata alkuperäistä trilogiaa (episodit 4-6) ja tuoreempaa (1-3). Vanhoissa episodeissa meininki oli lähes komediallista, mikä sopi hyvin höhlään avaruusoopperaan. Kamalaa jos Star Warsista on tehty vain vakavaa, spektaakkelimaista toimintaviihdettä.
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
väittämä: lucasin arvostelukyky pettää
väittämä: lucasin arvostelukyky pettää star wars

George Lucasilla on veto-oikeus tarinan maailmaan ja henkilögalleriaan. Käsikirjoittajilla olisi mahtava dramaattinen juonenkäänne mielessä, mutta sori, George ei tykkää. Lucasin arvostelukyky alkoi pettää ensimmäisen trilogian jälkeen, mistä ovat osoituksena useat poliittisesti korrektit korjailut vanhoihin osiin.
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
star wars the force awakens
star wars the force awakens Kuva: Lucasfilms star wars the force awakens
väittämä: star wars muuttuu liikaa
väittämä: star wars muuttuu liikaa star wars

Jatko-osan idea on kuitenkin jatkaa vanhaa eikä tehdä totaalista suunnanmuutosta. Disney hylkäsi George Lucasin alkuperäisen juonihahmotelman. Kaikesta huolimatta George Lucas loi tämän kaiken. Jos hänen arvostelukykyään ei kuunnella tarpeeksi?
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
star wars the force awakens
star wars the force awakens Kuva: Lucasfilms star wars the force awakens
väittämä: Ei ole keksitty mitään uutta
väittämä: Ei ole keksitty mitään uutta star wars

Jatko-osien suurin ongelma on ideaköyhyys. Helpointa ja lyhytnäköisintä tekijöiltä on tehdä juuri sitä mitä ennenkin ja kävellä kassan kautta kotiin. Ajatellaanpa mitä tahansa Hollywoodin supersankarielokuvasarjaa. Ideoiden toisto tuo varmaa rahaa. Kliseisyys olisi kuitenkin vaarallinen tie ikonisen sarjan tulevaisuuden kannalta.
toteutui
toteutui star wars
star wars the force awakens
star wars the force awakens Kuva: Lucasfilms star wars the force awakens
väittämä: jar jar binks tekee paluun
väittämä: jar jar binks tekee paluun star wars

Pelkona on, että Lucasin tavoin uudessa trilogiassa kansoitetaan söpöillä karvaisilla muppeteilla ja hömelöillä otuksilla, ja Star Warsista tehdään pikkukakkosta. On toki myönnettävä, että osa alkuperäisen Star Warsin lumosta perustui hellyttäviin olioihin, kuten Ewokeihin, Yodaan ja Chewbaccaan – Jabba the Hutista puhumattakaan.
ei toteutunut
ei toteutunut star wars
väittämä: pelkkää toimintakohtausta
väittämä: pelkkää toimintakohtausta star wars

Jälleen kerran kokonaisuus on pelkkää toimintakohtausten vuoristorataa vailla dynamiikkaa. Tämä on yllättävän yleinen vika suuren budjetin efektielokuvissa. Tämä taktiikka on onnistunut vain kahdessa elokuvassa: Mad Max: Fury Roadissa ja Speedissä.
toteutui
toteutui star wars
star wars the force awakens
star wars the force awakens Kuva: Lucasfilms star wars the force awakens
Väittämä: Luke Skywalker kääntyy voiman pimeälle puolelle
Väittämä: Luke Skywalker kääntyy voiman pimeälle puolelle star wars

Mark Hamillin poissaolo elokuvan mainostamisesta on herättänyt huhumyllyn. Tämä olisi järkyttävää mutta itse asiassa hyvä juonikäänne. Olihan sekin muistaakseni kutkuttava yllätys, että Darth Vader paljastui Luken isäksi.
Sensuroitu
Sensuroitu star wars
star wars the force awakens
star wars the force awakens Kuva: Lucasfilms star wars the force awakens
väittämä: Olen kasvanut ulos koko avaruusoopperasta
väittämä: Olen kasvanut ulos koko avaruusoopperasta star wars

Onko enää mahdollista saavuttaa samaa lumoutumista kuin nuorena?
Toteutui ja ei toteutunut
Toteutui ja ei toteutunut star wars
Kommentit