Star Warsin episodien 1-6 luoja George Lucas on luovuttanut ohjaajavastuun J.J. Abramsille. Uudessa elokuvassa ovat mukana Mark Hamill, Harrison Ford, säveltäjä John Williams ja käsikirjoittaja Lawrence Kasdan. Nämä asiat yhdessä ovat luoneet suuria odotuksia fanien keskuudessa, mutta pessimisti ei pety koskaan. Lähdin katsomaan elokuvaa mukanani lista peloistani.
Tämän tyyppiset maailmanlaajuiset elokuvatapahtumat nostattavat taifuunia muistuttavan hypetyksen ja arvailujen suman. Maxim -elokuvateatterin pressinäytöksessä oli aistittavissa suuren tapahtuman odotusta, joskin kaltaiseni keski-ikäiset toimittajat vaikuttivat hieman kyynisiltä. Yleisön reaktiot olivat elokuvan alkupuolella lupaavan ilahtuneita, mutta keskivaiheilla tunnelma nuupahti ja sakkasi. Lopussa uusi elokuva kykeni jälleen vastaamaan odotuksiin. Mutta lässähtikö nuoruuteni suuri elokuvaelämys yhdentekeväksi jatko-osaksi? Minä pidin kirjaa peloistani.
George Lucas myi Star Warsin ja Lucasfilmin Disneylle 4 miljardilla dollarilla. Disneyn pomo Bob Iger on sanonut, että tämä on 4 miljardin elokuva. Sitä pitää kohdella neljän miljardin elokuvana. Tämä jos mikä on pelottavaa. Luovuus ja ilo katoaa, syntyy tyhjää spektaakkelia. Kuka muistaa Disneyn superkalliin John Carter -elokuvan – joka floppasi täydellisesti 2012.
Onko uudella ohjaajalla J.J. Abramsilla enää tarpeeksi menestymisen nälkää, kuten George Lucasilla oli 1970-luvun puolessa välissä ensimäistä Star Wars -elokuvaa tehdessä? Työryhmää ja ohjaajakavereita (Coppola, de Palma, Spielberg) myöten kaikki pitivät lapselliseen avaruusoopperaan höyrähtänyttä Lucasia seonneena. Kuvauspaikallakin ohjaajaa pilkattiin ja hänelle naureskeltiin. Se jos mikä sisuunnutti ja pisti yrittämään parastaan.
George Lucasin ohjaamat uudet episodit 1-3 loistivat jähmeällä elottomalla näyttelemisellään. Osasyy tälle oli kornien repliikkien lisäksi ehkä se, että näyttelijäsuorituksia kuvattiin viherkankaalla erikseen ja kuvia ja kohtauksia kokoonpantiin tietokoneen ruudulla. Kuvaushetkellä ohjaaja Lucas todennäköisesti tuijotti kameran screeniä uuden tekniikan yksityiskohdat mielessä eikä eläytynyt näyttelijäsuorituksiin.
On hämmästyttävää verrata alkuperäistä trilogiaa (episodit 4-6) ja tuoreempaa (1-3). Vanhoissa episodeissa meininki oli lähes komediallista, mikä sopi hyvin höhlään avaruusoopperaan. Kamalaa jos Star Warsista on tehty vain vakavaa, spektaakkelimaista toimintaviihdettä.
George Lucasilla on veto-oikeus tarinan maailmaan ja henkilögalleriaan. Käsikirjoittajilla olisi mahtava dramaattinen juonenkäänne mielessä, mutta sori, George ei tykkää. Lucasin arvostelukyky alkoi pettää ensimmäisen trilogian jälkeen, mistä ovat osoituksena useat poliittisesti korrektit korjailut vanhoihin osiin.
Jatko-osan idea on kuitenkin jatkaa vanhaa eikä tehdä totaalista suunnanmuutosta. Disney hylkäsi George Lucasin alkuperäisen juonihahmotelman. Kaikesta huolimatta George Lucas loi tämän kaiken. Jos hänen arvostelukykyään ei kuunnella tarpeeksi?
Jatko-osien suurin ongelma on ideaköyhyys. Helpointa ja lyhytnäköisintä tekijöiltä on tehdä juuri sitä mitä ennenkin ja kävellä kassan kautta kotiin. Ajatellaanpa mitä tahansa Hollywoodin supersankarielokuvasarjaa. Ideoiden toisto tuo varmaa rahaa. Kliseisyys olisi kuitenkin vaarallinen tie ikonisen sarjan tulevaisuuden kannalta.
Pelkona on, että Lucasin tavoin uudessa trilogiassa kansoitetaan söpöillä karvaisilla muppeteilla ja hömelöillä otuksilla, ja Star Warsista tehdään pikkukakkosta. On toki myönnettävä, että osa alkuperäisen Star Warsin lumosta perustui hellyttäviin olioihin, kuten Ewokeihin, Yodaan ja Chewbaccaan – Jabba the Hutista puhumattakaan.
Jälleen kerran kokonaisuus on pelkkää toimintakohtausten vuoristorataa vailla dynamiikkaa. Tämä on yllättävän yleinen vika suuren budjetin efektielokuvissa. Tämä taktiikka on onnistunut vain kahdessa elokuvassa: Mad Max: Fury Roadissa ja Speedissä.
Mark Hamillin poissaolo elokuvan mainostamisesta on herättänyt huhumyllyn. Tämä olisi järkyttävää mutta itse asiassa hyvä juonikäänne. Olihan sekin muistaakseni kutkuttava yllätys, että Darth Vader paljastui Luken isäksi.
Onko enää mahdollista saavuttaa samaa lumoutumista kuin nuorena?
Lisää ohjelmasta
- “Olen viettänyt elämäni parhaat vuodet teippirulla kädessä pakkaamassa levyjä“ – Jussi Lehtisalon Ektro Records koluaa marginaalin käymättömiä korpimaita
- Kalsareista tehtiin renessanssimyssy – Näin hurahdimme karanteenitaiteeseen
- Juha Hurmeen kolumni: Jos väität olevasi sivistynyt, sinun tulee tietää Reinhold von Becker