Hyppää pääsisältöön

Unelmana ritariratsastus

Ystäväni hevonen toteutti kahden hevostytön unelman ja vei heidät ritariratsastamaan. Porvoon Barbaarikartanossa toteutettu unelma oli luokkakavereiden Avan ja Vivianin yhteinen haave.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Tallissa odottivat kolme upeaa ja kokenutta stunt-hevosta. Andalusialainen Sevillano XXXI, tinkerhevonen Feija ja friisiläinen Tjerk hurmasivat meidät kaikki majesteetillisuudellaan.

Yhteensä kolmikolla on kymmeniä vuosia esiintymiskokemusta. Hevoset ovat esiintyneet paraateissa, teattereissa, elokuvissa, mainoksissa, taideteoksissa ja televisiosarjoissa. Ne on totutettu liki kaikkeen mahdolliseen jousipyssyistä lippuihin ja seipäisiin. Hevosilla harjoitellaan säännöllisesti keskiajan turnajaisista tuttuja tehtäviä eli ritariratsastusta. Hevosten omistaja Tiina lupasikin meille täyden ritarikokemuksen kaksintaisteluineen päivineen!

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Ritariratsastuksessa auttamassa oli myös Barbaarikartanon oma ritari Harri.

Hevoset oli puettu ritariteemaa kunnioittaen ja kartanontielle oli pystytetty liki kymmenen tehtävää. Minä sain alleni tallin suurimman hevosen Tjerkin, Ava tallin konkarin Feijan ja Vivian hurmaavan Sevillanon. Lämmittelimme ravaamalla ja laukkaamalla kartanontiellä yhdellä kädellä. Ritariratsastuksessa toisen käden on aina oltava vapaana asetta tai muuta esinettä varten. Yhdellä kädellä ratsastaminen oli alkuun outoa ja vaikeaa. Hevoset kuuntelivat tarkiten painoa, ja me kaikki keskityimme hallitsemaan keskivartalomme liikkeet.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Ensimmäisenä varsinaisena harjoituksena oli puumiekan kantaminen ja heiluttelu hevosen korvien päällä. Itse mietin friisiläisen selässä uskallanko todella heilauttaa miekkaa tuntemattoman, valtavan ruunan korvien päällä. Tiina kuitenkin vakuutti näiden hevosten pysyvän rauhallisina kaikissa tilanteissa. Vakuuttelut pitivät paikkansa, ja yksikään hevosista ei liikauttanut korvaakaan kun miekat nostettiin pystyyn.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen

Pian siirryimme seuraavaan tehtävään, jossa ideana oli mäjäyttää miekalla tolpan nokassa olevaa kaalia. Kaali symboloi luonnollisesti ihmisen päätä, ja Tiina kertoikin keskiajan turnajaisten tehtävien olleen julmia ja raakoja. Onneksi tällä kertaa vain kaali sai osakseen napakoita iskuja.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Hellman ystäväni hevonen

Jatkoimme tarkkutta ja ajoitusta vaativilla tehtävillä ja seivästimme seuraavaksi tolpan nokassa olevaa rengasta. Tiina neuvoi meitä luottamaan vaistoomme ja tähtäämään vähemmän. Kaikki kolme onnistuimme nappaamaan renkaan täydestä laukasta!

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen

Yksittäisen renkaan jälkeen missiona oli seivästää kerralla useita renkaita. Tiinan kertomuksen mukaan tällä tehtävällä ritarit kosiskelivat ja flirttailivat linnanneitojen kanssa. Rengas on kuin sormus ja sen tuominen neidon luokse oli romanttinen ele.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen

Vivianin ratsastama Sevillano ja minun allani oleva Tjerk kiihdyttivät laukkaa tehtävässä jo aika tavalla. Tehtävän hurjapäisyyttä lisäsi kallistuminen joka oli tehtävä kesken laukan, että renkaisiin todella miekalla osui. Vauhdista huolimatta saimme muutamia renkaita matkaan ja hevoset pysähtyivät nätisti suoran päätteeksi.

Keskiajan turnajaisten tehtävien taustalla olivat taisteluissa tarvittavat taidot. Niinpä mekin seivästimme laukasta nukenpäätä, heitimme keihästä ja lopulta ratsastimme toisiamme vastaan kaksintaistelun hengessä. Päivän kaksintaistelussa ei kuitenkaan tähdätty vastaantulevaan ratsastajaan, vaan tyydyttiin ratsastamaan vain vierekkäisiä uria hurjaa vauhtia.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen

Päivän huipennuksena toimi jousiammunta. Minä ja Ava ammuimme paikallaan olevan hevosen selästä sujuvasti tauluun, mutta Vivian halusi nostaa kierroksia. Näppärä tyttö halusi toteuttaa tempun friisiläisen selästä, joten minä vaihdoin Tjerkin hetkeksi Sevillanoon. Täysin tyynesti Vivian nosti valtavalla mustalla ruunalla laukan ja mäjäytti vauhdista jousen tauluun. Uskomaton suoritus oli loistava päätös upealle ritariratsastuspäivälle!

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Jami Helman ystäväni hevonen
Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.