Hyppää pääsisältöön

Ylen legendaariset äänitysstudiot puretaan – tältä viimeinen ilta kuulosti

Yleisradion perinteisten äänitysstudioiden toiminta loppui tiistaina 15. joulukuuta. M1- ja M2-studiot sijaitsevat rakennuksessa, joka puretaan asuntojen tieltä.

Rakennuksesta luovutaan, koska siitä on maksettu moninkertaista kiinteistöveroa: Ylen eläkesäätiön omistama alue kaavoitettiin kymmenen vuotta sitten asuinrakennustontiksi. Nyt tontti on myyty uudelle omistajalle ja siipi puretaan.

Klassisen musiikin äänittäminen siirtyy Musiikkitaloon, mutta kevyttä musiikkia taltioidaan edelleen Yleisradiossa. Korvaaviin tiloihin rakennetaan äänitarkkaamot, ja käytössä on myös liikkuvaa kalustoa.

- Lisäksi voidaan hyödyntää muita tiloja, kuten Espoon Sellosalia, kirkkoja ja ulkopuolisia studioita, Yle tuotannon johtaja Janne Yli-Äyhö toteaa Yle Uutisille.

Kriitikolla optimismia

M-studioiden jäähyväiskonsertissa esiintyivät tiistai-iltana Matti Johannes Koivu sekä rumpali Teppo Mäkysen jazzoktetti Teddy's West Coasters.

Mäkynen vannoo seisovansa purkupäätöksen vastustajien rintamassa, mutta hänen olemuksessaan on myös optimismia.

- Totta kai minäkin annan kovaa kritiikkiä, mutta pääasia on, että äänityksiä tehdään jatkossa muualla, Mäkynen sanoo.

M-studioiden suurin valtti on ollut niiden koko. Sisälle on mahtunut sinfoniaorkesteri tai bigband kuoroineen. Marginaalimusiikin lisäksi 1980-luvun alussa käyttöön otetuissa studioissa ovat levyttäneet monet maineikkaat ulkomaanvieraat ja Suomen nimekkäimmät jazzmuusikot.

Lue myös:

Reportaasi M1-studiolta.

Stam1na-fanit YleX:n ennakkokuuntelussa: Nauru tulee, ei itku!