Hyppää pääsisältöön

Apua! Taas joulumusiikkia! Avaruusromua 20.12.2015

joulukuusi, lähikuva, käsitelty
joulukuusi, lähikuva, käsitelty Kuva: YLE Kuvapalvelu käsitelty

Mitä tulee mieleesi kun puhutaan joulumusiikista? Millaista joulumusiikkia kuulit tänään, eilen, toissapäivänä?

Todennäköisesti kuulit Joulumaan, Last Christmasin ja Sydämeeni joulun teen. Nuo ainakin, ja hyvin suurella todennäköisyydellä kuulit myös John Lennonin Happy Christmasin, Jari Sillanpään Lumilinnan ja Juice Leskisen Sian.

Tekijänoikeusjärjestöjen listat viime vuosien soitetuimmista joululauluista ovat tylsää luettavaa. Jos niiden perusteella muodostaa käsityksensä tämän ajan joulumusiikista, saattaa masennus iskeä.

Ehkä nykyistä joulumusiikin tilaa kuvaa hyvin se, että vuonna 1984 julkaistu brittiläisen Wham-kaksikon esitys Last Christmas on eräs maailman eniten radiossa soineista joululauluista.

Tässä hieman erilainen tulkinta. Omalla vastuulla!

Jossakin sanottiin, että joululaulun tärkein ominaisuus on ikä, se että se on vanha. No, on totta että vanhat joululaulut pitävät pintansa ja että uusista joululauluista muodostuu klassikoita aika harvoin. Last Christmas on eräs harvoista poikkeuksista. Suomalaisia viime vuosien poikkeuksia ovat esimerkiksi Joulumaa vuodelta 1978, Sydämeeni joulun teen vuodelta 1988, ja alun perin 1960-luvulla Sokoksen tv-mainoslauluksi tehty Tule joulu kultainen. Mutta nämä ovat historiallisessa katsannossa aivan tuoreita hittejä. Todella vanha joulumusiikki tulee jostakin tuhannen neljänsadan vuoden takaa, 600-luvulta.

Vanhimmat edelleen soivat joululaulut ovat harvoin noin vanhoja. Eräs poikkeus ja samalla eräs vanhimmista tunnetuimmista joululauluista on Gloria in excelsis Deo, joka englanninkielisessä maailmassa tunnetaan nimellä Angels We Have Heard On High eli meillä Kuului laulu enkelten. Sen historia ulottuu jonnekin ajanlaskumme toisen vuosisadan hämäriin. Ja se soi edelleen.

Näin John Boswell ja hänen pianonsa:

Ja näin Ken Elkinson ja hänen elektroniikkansa:

Vuonna 1535 saksalainen pappi ja teologi Martti Luther kirjoitti virren nimeltä Enkeli taivaan, ja sanotaan, että hän sävelsi sen muutamaa vuotta myöhemmin. Pidetään kuitenkin mahdollisena, että sävelmä on lainattu Saksassa jo 1400-luvulla tunnetusta kansanlaulusta. Suomessa Enkeli taivaan ilmestyi ensi kertaa vuonna 1582, se oli mukana Piae Cantiones –laulukokoelmassa. Siitä lähtien sitä on soitettu ja laulettu, ja se on tällä hetkellä eräs tunnetuimmista virsikirjan virsistä.

Rakastan musiikkia
, kirjoitti Martti Luther. Minua eivät miellytä hurmahenget, sillä he tuomitsevat sen, hän kirjoitti ja sanoi rakastavansa musiikkia, koska se tekee mielen iloiseksi, karkottaa paholaisen, ja synnyttää vilpitöntä iloa. Ja hän sanoi että musiikki ei lopultakaan ole ihmisen aikaansaannosta.

Tässä Tapani Rinteen versio Enkeli taivaan –virrestä, vai pitäisikö sanoa joululaulusta?

Mikä tekee laulusta joululaulun tai mikä tekee musiikista joulumusiikkia? Sanakirjamääritelmän mukaan joululaulu on laulu, jonka sanoitus liittyy aiheeltaan jouluun. Näin toki on, mutta säännön vahvistavia poikkeuksia on epäilyttävän paljon, esimerkkeinä nyt vaikkapa juuri Enkeli taivaan, tai tutut joululaulut Heinillä härkien kaukalon, Maa on niin kaunis, Kuului laulu enkelten, Hoosianna ja No onkos tullut kesä. Nämä vain esimerkkeinä joululauluista joiden sanoissa ei mainita kertaakaan sanaa joulu.

Kaikkien aikojen ensimmäinen radiossa soinut joulusävelmä oli O Holy Night joka meillä tunnetaan nimellä Oi Jouluyö. Nimittäin kanadalainen keksijä Reginald Fessenden lähetti jouluaattona vuonna 1906 historian ensimmäisen yleiseen vastaanottoon tarkoitetun radiolähetyksen ja soitti tuolloin itse viululla tuon nimenomaisen kappaleen.

Näin The Moog Machine 1960-luvun lopulta, albumilla Christmas Becomes Electric:

Radioiden nykyään soittamasta joulumusiikista se eniten soitettu osuus on uudemmanpuoleista musiikkia, niin meillä kuin muuallakin. Listat Amerikasta ja Englannista eivät näytä kovinkaan lohduttavilta. Yhdysvaltain tekijänoikeusjärjestön tilastojen mukaan eniten esitetty joululaulu on The Christmas Song, joka meillä tunnetaan ytimekkäällä nimellä Joululaulu, eli se joka suomeksi alkaa sanoilla Hiljaa leijaa maahan hiutaleet.

Rajaton ja Joululaulu a capellana:

Englantilaisen The Telegraph -lehden julkaiseman listan mukaan Iso-Britannian eniten soitettu joululaulu on laulajatar Mariah Careyn 1990-luvun alkupuolella levyttämä All I Want for Christmas is You.

Ja sama laulu on tällä hetkellä myös amerikkalaisen Billboard -lehden joulumusiikkilistan ykkösenä. Tuon The Telegraph –lehden listan kärkikymmenikön laulut ovat lähes kaikki peräisin 1980- ja 90-luvuilta. Tämä kertoo paljon nykymaailman joulumusiikista.

Musiikki on olennainen osa joulun tunnelmaa, joulun mielen maisemaa, tämän tietävät niin kauppiaat kuin mediakin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan joulumusiikilla voidaan vaikuttaa asiakkaiden ostokäyttäytymiseen. Tutkimuksen mukaan uskonnollisen joulumusiikin soittaminen saa asiakkaat ostamaan lahjoja muille. Vaikutuksen sanotaan olevan samansuuntainen huolimatta siitä, onko asiakas itse uskonnollinen vai ei. Ja tutkimus paljastaa, että maallisten, ei-uskonnollisten joululaulujen soittaminen puolestaan saa asiakkaat ostamaan tavaroita itselleen.

Saman tutkimuksen mukaan perinteinen joulumusiikki saa kuluttajat ostamaan useampia tai kalliimpia tavaroita. Asiakas kuluttaa ostoksiinsa enemmän, jos taustalla eivät soi päivän hitit, vaan klassinen musiikki. Myymälöissä soivan musiikin tempo ja voimakkuus vaikuttavat myös meihin. Hidastempoinen musiikki saa meidän vaeltelemaan kaikessa rauhassa ja nopeatempoinen musiikki pitää meidät vauhdissa. Tässä joululaulu, jossa annetaan ja saadaan lahjoja: Twelve Days of Christmas, The Moog Machine ja aito Moog-tulkinta 1960-luvun lopulta:

Uusi ilmiö joululaulujen suosion mittaamisessa on Internetin kautta maailmanlaajuisesti myydyn musiikin lista. Kuinka ollakaan, esimerkiksi iTunesin myydyimmän joulumusiikin listaa johtaa jo edellä mainittu All I Want for Christmas Is You. Se on korkealla kaikilla joulumusiikkilistoilla, seuranaan juuri ne laulut, joita odottaakin eli Bing Crosbyn White Christmas ja 80-luvun englantilainen hyväntekeväisyyshitti Do They Know It's Christmas? Time-lehden julkaiseman artikkelin mukaan se kaikkien aikojen kaikkein suosituin ja eniten kaikkialla ja kaikissa yhteyksissä esitetty joulumusiikki on – arvatkaa mikä?

AVARUUSROMUA 20.12.2015 - OHJELMAN MUSIIKKI:
CHRISTMAS POP ORGAN: Last Christmas – Christmas organ Version (Christmas Pop Organ)
CORO DE MONJES DEL MONASTERIO BENEDICTO DE SANTO DOMINGO DE SILOS: Gloria in excelsis Deo (Canto Noël)
CORO DE MONJES DEL MONASTERIO BENEDICTO DE SANTO DOMINGO DE SILOS: Alleluia, Domine in virtute tua (Canto Noël)
CORO DE MONJES DEL MONASTERIO BENEDICTO DE SANTO DOMINGO DE SILOS:Alleluia, Oportebat (Canto Noël)
JOHN BOSWELL: Angels We Have Heard On High (Festival of the Heart)
KEN ELKINSON: Angels We Have Heard On High (Christmas Ambient)
TAPANI RINNE: Enkeli taivaan (Silent Night)
THE MOOG MACHINE: O Holy Night (Christmas Becomes Electric)
KEN ELKINSON: O Holy Night (Christmas Ambient)
TAPANI RINNE: We Wish You A Merry Christmas (Silent Night)
KEN ELKINSON: We Wish You A Merry Christmas (Christmas Ambient)
THE MOOG MACHINE: Twelve Days of Christmas (Christmas Becomes Electric)
THE MOOG MACHINE: Silent Night (Christmas Becomes Electric)
JOHN BOSWELL: Silent Night (Festival of the Heart)
TAPANI RINNE: Silent Night (Silent Night)

BONUS! (Omalla vastuulla) Pikkuoravien joulupotkuri, osat 1 ja 2: