Hyppää pääsisältöön

Kotiseutu – kaipauksen vuodet

Jakob (Jan Dieter Schneider) elokuvassa Kotiseutu – kaipauksen vuodet
Jakob (Jan Dieter Schneider) huutaa vapauden kaipuutaan. Jakob (Jan Dieter Schneider) elokuvassa Kotiseutu – kaipauksen vuodet Kuva: Christian Lüdeke kotiseutu - kaipauksen vuodet

Edgar Reitzin mahtava Kotiseutu-sarja sai uuden osan, joka sijoittuu 1840-luvulle.
Elokuva esitetään kahdessa osassa torstaina 13. ja 20.9. klo 12. Areenassa 30.9. asti.

1800-luvun puolivälissä nälkä, köyhyys ja sorto ajoivat satojatuhansia ihmisiä Euroopasta Amerikkaan. Nimittäin Etelä-Amerikkaan. Edgar Reitzin uusi Kotiseutu-elokuva on saanut saksankieliseksi nimekseen Die andere Heimat – Toinen kotiseutu. Draama kertoo Kotiseutu-sarjasta tutun Schabbachin kylän ihmisten ja erityisesti Simonin perheen elämästä 1840-luvulla, yli puoli vuosisataa ennen alkuperäisen sarjan ensimmäisiä tapahtumia.

1840-luvulla Euroopassa koettiin useita kylmiä kesiä, joina Saksassakin saattoi sataa lunta. Kylmyys toi nälän, nälkä sairaudet ja levottomuudet. Monen mielessä siinsi silloin uusi maailma kaukana valtameren takana. Pitkät vankkurikolonnat vaelsivat halki Saksan maaseudun kohti Reiniä, jota alas kuljettiin satamiin ja edelleen valtamerilaivoilla tulevaisuuteen, vaikka epävarmaankin. ”Missä tahansa on parempi kuin haudassa”, sanottiin.

Samalla elettiin poliittisten ja taloudellisten mullistusten aikaa. Rautatie ja höyrykone olivat muuttamassa maailmaa. Vanhan maailman järjestys ruhtinaskuntineen ja pikkuvaltioineen oli väistymässä kansallisaatteen tieltä. Saksassa mahtava Preussin kuningaskunta selvitteli välejään niin ulkovaltojen kuin pienempien Saksan valtojen kanssa. Oli vain ajan kysymys, milloin koko Saksa yhdistyisi mantereen suurimmaksi valtakunnaksi Preussin alaisuuteen.

Lähes nelituntisena elokuvana Teemalla nähtävä Kotiseutu – kaipauksen vuodet kertoo kahdesta veljeksestä, Jakob ja Gustav Simonista. Nuorta Jakobia polttaa vapauden kaipuu. Hän haaveilee rakastettunsa Jettchenin kanssa elämänsä seikkailusta Amazonasin viidakoissa. Suuren löytöretkeilijän Alexander von Humboldtin matkat Etelä-Amerikassa ovat vanginneet Saksan, Euroopan ja niin myös Jakobin mielikuvituksen. (Humboldt muuten tavataan myös tässä elokuvassa, häntä esittää toinen kuuluisa Amazonasin-kävijä Werner Herzog!)

Jakob lukee Etelä-Amerikasta kaiken, mitä käsiinsä saa ja opiskelee kirjoista intiaanikieliä. Kotikylässä hän ei näe itsellään mitään tulevaisuutta. Kaiken tämän Jakob kirjoittaa päiväkirjaansa, joka avaa näkökulman koko aikakauteen.

Mikä voisi olla suurempaa kuin etsiä yhdessä tietä ulos vääryydestä ja kylmästä? Sillä kaikki muu voi kadota ja hukkua meren myrskyihin mutta ei se, minkä sydän tietää.― Jakob päiväkirjassaan

Isoveli Gustav ei ole samanlainen haaveilija kuin veljensä Jakob, mutta yhteinen kiinnostuksen kohde hänellä on: Jettchen. Gustav taistelee sotilaana Preussin armeijan riveissä, mutta kun hän palaa kotiin sodasta, Jakobin ja Jettchenin rakkautta koetellaan. Jakobin tie lähtee silloin aivan arvaamattomaan suuntaan.

Jakobin, Jettchenin ja Gustavin tarina on samalla tarina Euroopan mullistusten ajasta, höyrykoneen ja rautatien tulosta, uusien kansojen ja valtakuntien synnytystuskista ja kuten kaikki Kotiseutu-draamat, erään sukupolven unelmista.

Simonin perhe elokuvassa Kotiseutu - kaipauksen vuodet
Katoava elinkeino teollistuvassa maailmassa. Sepänpaja on Simonin perheen yritys. Simonin perhe elokuvassa Kotiseutu - kaipauksen vuodet Kuva: Christian Lüdeke kotiseutu - kaipauksen vuodet

Kuvauspaikka on aito ja Kotiseudun ystäville tuttu: Schabbachia esittää Gehlweilerin kylä, jossa kuvattiin jo aiempia Kotiseutu-sarjoja. Veljesten äitiä Margarethea esittää Marita Breuer, joka ensimmäisessä Heimat-sarjassa esitti päähenkilö Maria Simonia.

  • Kotiseutu – kaipauksen vuodet (Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht), Saksa 2013. Ohjaus Edgar Reitz. Pääosissa Jan Dieter Schneider, Antonia Bill, Maximilian Scheidt, Marita Breuer

Kotiseutu – kaipauksen vuodet sai ensiesityksensä Teemalla 2.1.2016.

Lue myös säveltäjä Kalevi Ahon essee Kotiseudusta: "Maailman paras musiikkielokuva"

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa