Hyppää pääsisältöön

Kypsä nainen kelpasi 1600- ja 1700- luvuilla.

Tiina Miettinen, Mirkka Lappalainen
Perhehistorioitsija Tiina Miettinen (vas.) tuntee menneiden vuosisatojen naisten elämän. Tiina Miettinen, Mirkka Lappalainen Kuva: Yle mirkka lappalainen

- Usein törmää kuvaelmiin auvoisesta menneisyydestä, joissa pysyvä ydinperhe - isä, äiti ja lapset - elää stressitöntä ja yhteisöllistä elämää punaisessa talossa valkoisin nurkkalaudoin. Mutta näinhän se ei ollut. Samat ongelmat ihmisten elämässä on pyörineet, elettiinpä mitä aikakautta tahansa, lataa historijoitsija Tiina Miettinen Helsingin kirjamessuilla.

Keskiajan jälkeen koitti uusperheiden aika

Miettinen on messulavalla yhdessä kollegansa Mirkka Lappalaisen kanssa juttelemassa teoksestaan Piikojen valtakunta - nainen, työ ja perhe 1600-1700 -luvuilla. Jo tuolloin, Ruotsin vallan aikaan, elämä tuotti monenlaisia uusperheitä kun ihmiset kuolivat nuorina ja leskien uudet liitot toivat koteihin sinun, minun ja meidän lapsia. Myös yksinhuoltajaperheet olivat yleisiä.

Ja vaikka aviottoman lapsen saaminen oli teoriassa rikos, ei avioton lapsi välttämättä vienyt naisen mahdollisuuksia miesmarkkinoilla. Lait olivat tiukkoja, mutta yhteisö tuntui noihin aikoihin ymmärtävän elämän moninaisuutta, jopa paremmin kuin myöhempinä aikoina!

- Kyllä 1930- ja vaikka 50-luvuilla aviottoman lapsen saaminen oli suurempi häpeä kuin 1600 luvulla, Miettinen kuvailee.

- Olen joskus pohtinutkin, että miksi moraalinen suhtautuminen lähti tiukkenemaan siinä vaiheessa, kun lait rupesivat lievenemään. Suomen lainsäädännössä avioliiton ulkopuolella harjoitettu seksi lakkasi olemasta rangaistavaa 1926, mutta se moraalinen tuomio on ollut valtavaa 1900-luvulla.

Kypsä, osaava nainen oli hyvä valinta puolisoksi

- Aatelisten avioliitoissa noihin aikoihin oli tapana, että mies oli huomattavastikin morsiantaan iäkkäämpi. Mutta talonpojilla tilanne oli toinen, miksi näin? Lappalainen utelee.

- Luulen, että syynä on toisaalta se, että yksinkertaisesti ikää ei välttämättä tiedetty. Vuosien laskeminen ei kuulunut tavallisen kansan tapohin. Toisaalta kypsä nainen saattoi oikeasti olla ihastuksen kohde, puhumattakaan siitä, että 30-vuotiaalla, yli 10 vuotta piikana työskenneellä naisella oli usein jo kertynyt omaisuutta ja paljon erilaisia taitoja, Miettinen tuumii. Esimerkiksi tilattomilla 1700-luvun aviopareilla lähes puolessa liitoista naiset olivat miehiä vanhempia.

Keskustelussa tarinoidaan myös onnellisen avioliiton ideaalista, avioliiton merkityksestä sekä vanhojen kirkonkirjojen tärkeydestä.

Kyllä 1930- ja vaikka 50-luvuilla aviottoman lapsen saaminen oli suurempi häpeä kuin 1600 luvulla― historioitsija Tiina Miettinen

Valitut sanat 21.12.2015 Yle Teemalla klo 20.00.
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri