Hyppää pääsisältöön

Pessimismi-ilta tuo eloa Puolangan kesään

Velkaisen Puolangan asukkaat ovat niin pessimistisiä, että yksi heistä, "joutonoomi" Arto Korkatti, keksi piirteelle omistetun kesätapahtuman. Eila Luukkonen vieraili Puolangalla vuonna 2008.

Korkatti pitää kainuulaisen kunnan pahimpana ongelmana työpaikkojen puutetta. Peruspessimistiksi itseään kuvaileva mies ei luonnollisesti myönnä tietävänsä ratkaisua tilanteeseen. Yksi kuningasidea Korkatilla kuitenkin on ollut: pessimismi-ilta Puolankaan. Paikallinen kulttuuriyhdistys tarttui ehdotukseen ja ryhtyi järjestämään kesätapahtumaa.

Kyllä se aika epäonnistunut tyyppi on.― Puolanka-lehden päätoimittaja Tuomo Seppänen tapahtuman järjestäjä Arto Korkatista

Matkailuyhdistys Puolanka-Paljakan mukaan Puolangan pessimismipäivät -"tapahtuma" alkaa vuoden alusta ja päättyy sen loppuun. Huipennus on heinäkuussa pidettävässä pessimismi-illassa, "jos sitä kukaan jaksaa järjestää". Tapahtuma on kaupallistettu myymällä aiheeseen liittyviä rintamerkkejä, paitoja, kirjoja ja muuta oheistavaraa.

Ohjelmisto jättää tietysti toivomisen varaa. Tapahtumaan kuuluu muun muassa pessimismihenkinen runoilta, mutta Korkatin mukaan tarjonta on huonoa. Paikallinen kauppias Jaakko Paavola esiintyy Rienapojissa, jossa tulkitaan "enemmän tai vähän epäonnistuneita liikemiehiä". Paavola ei sanoisi Rienapoikia näytelmäksi vaan pikemminkin surkeaksi kuvitelmaksi.

Puolanka-lehden päätoimittaja Tuomo Seppänen summaa kunnan tilanteen: vuoden 1860 tienoilla alkoi lomautus ja lama, jota on jatkunut sujuvasti tähän päivään asti. Arto Korkatista Seppänen tokaisee: "Kyllä se aika epäonnistunut tyyppi on."

Pessimismi-ilta vaikuttaa kuitenkin tuoneen kaivattua elämää Puolangan kesään. Tapahtumaa järjestetään yhä, ja ohjelmistossa on angstista tyttökuoroa, "jonkinsortin paneeli", valituskuoroa ja Vuoden Vätyksen kruunaus.

Näytä kartalla (Google)

Lisää ohjelmasta

Kommentit