Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uuninpuhdistusaine vai mäntysuopa? — vertailussa pesuaika ja lopputulos

Mäntysuopa vs uuninpuhdistusaine
Mäntysuopa vs uuninpuhdistusaine Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen uuninpuhdistusaine

Uunin peseminen on vastenmielistä touhua. Mielikuva tehtävän haastavuudesta vahvistuu uuninpuhdistusaineiden kemikaalihepreaa ja käyttövaroituksia ihmetellessä. Uunin voi kuitenkin puhdistaa tavallisella mäntysuopaliuoksellakin.

Mäntysuopametodi vaikuttaa melko epätieteelliseltä erilaisten erikoispesuaineiden rinnalla. Kuinka paljon hermoja mäntysuovan kanssa tuhratessa tarvitaan, ja onko uunia mahdollista saada edes puhtaaksi halvalla ja ilman erikoisaineita?

Teija Jerkku
Teija Jerkku Teija Jerkku Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen teija jerkku

Marttaliiton kehittämispäällikön Teija Jerkun mielestä mäntysuovan käyttäminen ei ole mitenkään erityisen vaivalloista. Varusteiksi riittävät astiaharja ja keittiöliina.

Uuninpuhdistusaineen kanssa pitää ennen pesu-urakkaa tutustua ainakin pesuaineen ja uunin käyttöohjeeseen sekä hankkia tarvittavat suojavarusteet.

Kysymys mäntysuovan pesutuloksesta verrattuna varsinaiseen uuninpuhdistusaineeseen saa Teija Jerkun mietteliääksi.

Kuinka paljon hermoja mäntysuovan kanssa tuhratessa tarvitaan?

— Vähän jännittää tällainen vertailu: uuninpuhdistusaineet ovat yleensä vahvasti emäksisiä ja ne tehoavat hyvin rasvaiseen likaan. Mäntysuopakin on emäksinen, mutta kuitenkin lähempänä neutraalia.

Testiuuneiksi pääsevät Marttojen opetuskeittiön likaisimmat uunit.

Uuninpuhdistusaineiden kunniaa puolustamaan valikoituu kylmässä uunissa käytettävä, noin puolen tunnin vaikutusajan vaativa Mr Muscle.

Haastajana on Havu mäntysuopaliuos. Mäntysuopaliuosta käytettäessä uunia lämmitetään 50-70°C. Noin kymmenessä minuutissa suopa alkaa kuplia ja varsinainen peseminen voi alkaa.

Levitetään aineet uuneihin ja napsautetaan kello käyntiin.

Pesutulokset:

Uunin pesemiseen meni sekä mäntysuovalla että uuninpuhdistajalla alle puoli tuntia. Uuninpuhdistaja vei vaikutusaikansa takia viitisen minuuttia suopaa kauemmin. Mäntysuopa vaati hankaamista ja huuhtelua hiukan uuninpuhdistajaa enemmän, mutta aktiivisen työskentelyn aika jäi siinäkin reilusti alle kymmenen minuutin.

Uuninpuhdistusaineella pesty uuni ennen ja jälkeen:

Uuni ennen uuninpuhdistusaineen käyttöä.Uuni uuninpuhdistusaineen jälkeen.
Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen

Mäntysuopaliuoksella pesty uuni ennen ja jälkeen:

Uuni ennen mäntysuovan käyttöä.Uuni mäntysuovan jälkeen
Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen

— Onhan uuninpuhdistusaineen käyttäminen vaivatonta, mutta sen haju on hirveä ja eivätkä purkin varoitukset ole siinä turhan takia, toteaa Teija Jerkku.

Mäntysuovalla peseminen vie alle 10 minuuttia enemmän elämästäni, mutta mielestäni se kannattaa uhrata.― Teija Jerkku

Teija Jerkku valitsee siis jatkossakin mieluummin mäntysuovan.

— Pesutulosten ero ei ole mitenkään iso ja voin olla varma, että ei tarvitse hengitellä mitään epäterveellistä. Mäntysuopa on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Mäntysuovalla pestyn uunin lasisen luukun rasvaroiskeet jäivät harmittamaan uuninpesun asiantuntijaa.

Suolaa ja soodaa, ei pata-pataa
Suola-sooda-vesi -tahna ei naarmuta. Suolaa ja soodaa, ei pata-pataa Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen sooda

— Lopputulosta voi vielä parantaa ruokasoodasta suolasta ja vedestä tehdyllä tahnalla hankaamalla.

Samaa tahnaa voi käyttää uuniritilän puhdistamiseen, mutta tavallinen asianpesuainekin saattaa riittää. Soodatahna puree myös likaisiin uunipelteihin.

Muista tutustua uuninkin käyttöohjeisiin

Yleisohjeena on, että uuneja tai uunipeltejä ei saa puhdistaa hankaavilla aineilla tai pesuvälineillä. Jos uunin pinta naarmuuntuu, niin lika jämähtää siihen kiinni entistä helpommin ja tiukemmin.

Uunin seiniä ei kannata yrittää sorkkia puhtaiksi metallisten pellinkannattimien kapeista raoista. Uunin käyttöohjeesta pitäisi selvitä miten ne saa irrotettua. Joissain uuneissa etuluukun lasinkin saa irti, jolloin sen peseminen on helpompaa.

Uuneja tai uunipeltejä ei saa puhdistaa hankaavilla aineilla tai pesuvälineillä.

Markkinoilla on myös erilaisiin tekniikoihin tai pintamateriaalien ominaisuuksiin toimintansa perustavia itsepuhdistuvia uuneja. Uunin seinät ja katto saattavat olla katalyyttistä emalia, johon ei saisi laittaa uuninpuhdistusainetta ollenkaan. Mäntysuopa on näissäkin tapauksissa turvallinen vaihtoehto.

Oma lukunsa ovat ns. pyrolyyttiset uunit, joissa lika poltetaan jopa 500 asteen lämmössä tuhkaksi ja harjataan pois. Erityisesti näitä uuneja pitää kohdella hellästi käyttöohjeita noudattaen.

Täydellisyyden tavoittelu on turhaa

Mäntysuopaliuoksen pesutulos veti ainakin tässä kokeessa vertoja uuninpuhdistusaineelle. Suovalla peseminen sujui myös yllättävän sutjakkaasti eikä ärräpäiden käyttöön ollut tarvetta.

Mitä enemmän jotain tehtävää inhoat, sitä useammin se kannattaa tehdä.

— Aina voi arvioida ihan itse, mikä on tarpeeksi puhdasta juuri minulle. Täydellisyyttä ei tarvitse tavoitella tässäkään asiassa, opastaa Teija Jerkku.

Uunin kunnossapitoon pätee kuitenkin ihan sama periaate kuin muuhunkin kodinhoitoon: mitä enemmän jotain tehtävää inhoat, sitä useammin se kannattaa tehdä. Pinttyneen lian peseminen on painajaista, tuoreet roiskeet lähtevät kuin ohimennen, helposti pyyhkäisemällä.

17.12.2015: Muokattu artikkelin hakusanoja.

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.