Hyppää pääsisältöön

300 000 euroa puhtaana käteen

Lapsi kuulotestissä
Lapsi kuulotestissä Kuva: Yle dokumenttiprojekti: kallis elämä

Miltä tuntuisi saada yhteiskunnalta 300 000 euroa puhtaana käteen? Entä mitä sanoisit, jos sinulle perustettaisiin syntyessäsi pankkitili, jolta voisit nostaa rahaa lääkärinpalkkioihin, lääkkeisiin tai vaikkapa koulunkäyntiin? Tuskin kieltäytyisit ottamasta tiliä vastaan. Voit katsoa laskurista mitä olet yhteiskunnalle maksanut.

Näin toimii suomalainen hyvinvointivaltio. Se kerää meiltä veroina ja maksuina rahaa, jotka se jakaa kansalaisille erilaisina tukina ja palveluina. Sosiaalialan ammattislangissa tukia kutsutaan etuuksiksi.

Yleisradion dokumenttitoimitus teetti laskelman hyvinvointivaltion maksajista ja saajista. Se sisältää runsaasti mielenkiintoista, ennen julkaisematonta tietoa. Se tuo päivänvaloon ensimmäistä kertaa, paljonko suomalaiset saavat ja maksavat yhteiskunnalle eri ikäkausina.

Hieman yleistäen voi sanoa, että 1990-luvulla syntyneet ovat suomalaisten kultainen sukupolvi. He saavat elämänsä aikana yhteiskunnalta enemmän tukia ja palveluita suhteessa maksamiinsa veroihin kuin mikään muu ikäluokka.

Vastaavasti 1960-luvulla syntyneet - eli he, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi hyvinvointivaltion huomassa - ovat saaneet enimmillään kaksi kolmasosaa siitä, mitä 90-luvun lapset saavat.

1990-luvulla syntyneet ovat suomalaisten kultainen sukupolvi

1960-luvulla ja sen jälkeen syntyneissä ikäluokissa tukien ja palvelujen huippu suhteessa maksettuihin veroihin saavutetaan 19 - 25-vuotiaina. Sen jälkeen alkaa takaisinmaksu.

Dokumenttitoimituksen teettämän laskelman alkukohdaksi valikoitui vuosi 1960. Tuota vuotta voi pitää hyvinvointivaltion voimakkaan laajenemisen lähtöpisteenä. Sen jälkeen eduskunta sääti muutaman vuoden aikana ison joukon tärkeitä lakeja, kuten työeläke- ja sairausvakuutuslait, jotka tiivistivät hyvinvointivaltion turvaverkkoa.

Toki jo niitä ennen meillä oli jo lait kansan- ja työkyvyttömyyseläkkeestä sekä lapsilisistä, jotka tuolloin tunnettiin äitiysavustuksen nimellä. Ne olivat kuitenkin vasta turvaverkon ensimmäisiä solmukohtia.

Mieheltä mitataan verenpaine
Mieheltä mitataan verenpaine Kuva: Yle dokumenttiprojekti: kallis elämä

Hyvinvointivaltio kypsyi huippuunsa 1980-luvulla. Silloin säädettiin muun muassa laki lasten kotihoidon tuesta sekä uudistettiin kansaneläkkeitä, työttömyysturvaa ja sairausvakuutusta.

Turvaverkkoa on hienosäädetty vielä useasti sen jälkeenkin. Mutta pääpiirteissään hyvinvointivaltio oli 1990-luvun alkuvuosina laajimmillaan.

Sittemmin punakynä, juustohöylä ja leikkuri ovat tehneet tuhojaan. Turvaverkkoa on kavennettu, kutistettu ja harvennettu. Ja ennen kaikkea: monista tuista on tullut ehdollisia ja niitä on alettu jakaa entistä enemmän tarpeen mukaan.

VERTAILE LASKURISTA miten kallista elämäsi on ollut:
Katso, mitä maksat yhteiskunnalle

Lisää aiheesta:
Parikymppiset ovat voittajia
Loppua kohti elämä kallistuu
Joululukemistoa hyvinvointivaltiosta
Dokumenttiprojekti: Kallis elämä

Dokumenttiprojekti: Kallis elämä maanantaina 28.12. klo 21.00 Yle TV1 ja Yle Areena.

 • Huumeet ja äitiys, kipeä yhdistelmä - “Poikani toi minulle leluja, kun minä oksensin vieroitusoireiden takia”

  Äitinä oleminen ei lakkaa, vaikka lapsi lähtee

  Tapasin Mian ensimmäisen kerran Rautatientorilla Helsingissä. Hänen asuntonsa oli palanut ja sen mukana kaikki hänen tavaransa. Eniten hän suri valokuviaan. Jäljellä ei jäänyt kuin muutama kuva Mian lapsuudesta ja hänen pojastaan. Näin muistelee ohjaaja Charlotte Lindroos ensitapaamistaan toisen dokumenttinsa päähenkilöistä kanssa.

 • Ulkolinjan kevät 2018

  Ulkolinjan kevään ohjelmisto on julkaistu

  Ulkolinjan alkukevään 2018 ohjelmisto on julkaistu. Jo yli 40 vuoden ajan Ulkolinja on tarjonnut dokumentteja ulkomailta suomalaiselle yleisölle suomalaisin silmin. Ulkolinjan löydät edelleen tutulta lähetyspaikalta, TV1 torstaisin klo 22 sekä Yle Areenasta.

 • Docstop: Siuruan senaattori - Suosta nousee kulttuuriministeri

  Taiteen moniottelija Kari Tykkyläinen eduskuntaan?

  Taiteen moniottelija Kari Tykkyläinen sanoo tekevänsä nettivideoita, joissa näkyy suomalaisen peräkammarin pojan sielunmaisema. Joskus tämä maisema tihkuu erotiikkaa, joskus miehistä ahdistusta supisuomalaiseen tyyliin. Dokumentaristi Erkki Määttänen pääsi sukeltamaan Tykkyläisen omintakeiseen maailmaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?