Hyppää pääsisältöön

Anni Alatalo: Joutilasta joulua!

Anni Alatalon kolumnin pääkuva
Anni Alatalon kolumnin pääkuva Kuva: Yleisradio kolumni

Joulu näyttää lapsiperheissä usein erilaiselta kuin blogien ja sisustuslehtien sivuilla. Ja hyvä niin, joulu kun ei koostu valkoisista pöytäliinoista tai täydellisistä valoasetelmista. Vaikka eivät ne joulua pilaa.

Lapsiperheen jouluun kuluu sekamelska: nuorimmaisen lelut pyörivät lattialla ja aina on jonkun kauluspaita silittämättä, mutta voi joulutunnelmaa silti luoda lapsiperhehärdellinkin keskelle. Joulutähdet, kynttilät, koristeet ja musiikki tuovat joulun kotiin kuin kotiin. Imuriakin saa käyttää, ei se siivoaminen niin kamalaa ole kuin lehdissä väitetään.

Mutta lapsiperheissä joulun ydin on ihan muualla kuin siivouksessa tai koristelussa.

Joulu on kiertävä suklaarasia, josta parhaat on syöty ja isä joka kokoaa tuntikaupalla legotaloa.

Se on koko perhe ahdettuna sohvalle television ääreen, automatkoja mummolaan, myöhään valvottuja öitä paketoinnin raastaessa selkää ja manteli jokaisen lapsen puurossa. Se on kiertävä suklaarasia, josta parhaat on syöty ja isä joka kokoaa tuntikaupalla legotaloa. Se on hiljalleen täyttyvät pyykkikorit ja jääkaappi, josta saa napsia herkkuja koska vaan.

Joulu on laiskaa, vähän tylsää aikaa yhdessä. Ja kun on tylsää, tulee tehtyä asioita, joihin ei yleensä ole aikaa. Voi pelata lautapelejä, leikkiä vaikka koko päivän, käydä koko perheen yhteisellä kävelyllä, askarrella, kuunnella musiikkia lattialla maaten tai tavata niitäkin kavereita, joita harvemmin arjessa ehtii.

Joten ihanan joutilaita, ikuisesti jatkuvia joulupäiviä teidän perheeseen,
toivottaa
Anni