Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kallis elämä

Dokumenttiprojekti: kallis elämä, yle tv1
Ohjaaja Simo Sipola (oik.) muistelee isänsä Veikon kanssa vakavaa leikkausta, johon hän joutui lapsena. Kallis leikkaus meni veronmaksajien piikkiin. Dokumenttiprojekti: kallis elämä, yle tv1 dokumenttiprojekti: kallis elämä

TV1 maanantaina 28.12.2015 klo 21.00 - 21.50, uusinta lauantaina 2.1. klo 11.35
Yle Areenassa 30 päivää

Mikä on suomalaisen elämän hinta? Kuka lopulta kuittaa laskun?

Ohjaaja Simo Sipola pohtii Kallis elämä -dokumenttielokuvassa suomalaista hyvinvointivaltiota ja omaa elämäänsä. Hän kasvoi aikuiseksi hyvinvointivaltion mukana ja on myös kokenut sen alasajon.

Simo ja yhteiskunta muuttuneet

Simo täyttää pian viisikymmentä vuotta. Dokumentissa lomittuvat Simon elämänvaiheet ja hyvinvointivaltion laajeneminen. Hänen elämäntarina kasvaa kertomukseksi suomalaisen yhteiskunnan muuttumisesta.

Köyhästä maatalousvaltaisesta yhteiskunnasta on tullut viidessäkymmenessä vuodessa vauras ja nykyaikainen valtio, joka vannoo tehokkuuden ja kilpailukyvyn nimiin.

Dokumenttiprojekti: kallis elämä, yle tv1
Dokumenttiprojekti: kallis elämä, yle tv1 Kuva: Hilkka Pihlman opetti ohjaaja Simo Sipolaa kansakoulussa. Ilmainen peruskoulutus on suomalaisen hyvinvointivaltion vahvuuksia. dokumenttiprojekti: kallis elämä

Elämään vaikuttaneet ihmiset

Simo Sipola tapaa joukon elämäänsä olennaisesti vaikuttaneita henkilöitä: muun muassa vanhempansa, ensimmäisen opettajansa ja entisen työnantajansa sekä hyvinvointivaltiota tutkineita tai siitä kirjoittaneita ihmisiä.

Koskettavat ja osin traagiset tarinanpätkät päähenkilön elämästä tuovat hyvinvointivaltion ja sen muuttumisen lähelle meitä kaikkia.

Elokuvan kerrontaa ryydittävät arkistofilmit ja valokuvat sekä humoristiset animaatiot. Aikakauden musiikki tuo tarinaan nostalgisen häivähdyksen.

Mitä sinä maksat yhteiskunnalle?

Dokumenttiprojektin nettisivulta selviää, mitä vuosina 1960 - 2009 syntyneet ovat maksaneet yhteiskunnalle.

Sivuilta löytyy myös lisätietoa hyvinvointivaltion laajenemisesta 1960-luvun alusta lähtien.

Tuottaja: Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle, 2015.

Lisää dokumentista:
Katso, mitä maksat yhteiskunnalle!
300 000 euroa puhtaana käteen
Parikymppiset ovat voittajia