Hyppää pääsisältöön

Édith Piaf – "Pikku varpunen" ja iso ääni

Édith Piaf. Arkistokuva.
Édith Piaf. Arkistokuva. edith piafin parhaat,Teemalauantai

Erään legendan mukaan Édith Piaf syntyi katukäytävällä Pariisissa 19. joulukuuta vuonna 1915. Mutta hänen syntymätodistuksestaan käy ilmi, että näin dramaattisesta tapahtumasta ei kuitenkaan ollut kyse. Todellisuudessa hän syntyi sairaalassa läntisessä Pariisissa. Piafin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Édith Piafin elämä ei alkanut onnellisten tähtien alla. Äiti hylkäsi hänet ja isä lähti sotaan. Ensimmäinen maailmansota riehui Euroopassa ja kaikesta oli puutetta. Édithin isoäiti, joka oli ilotalon emäntä Normandiassa, otti Édithin hoiviinsa. Myös ilotytöt osallistuivat tytön kasvatukseen.

Seitsemän vuoden ikäisenä Édith lähti isänsä luokse Pariisiin. Isä oli katuakrobaatti ja Édith sai temppujen välissä viihdyttää yleisöä. Katulaulajan kova koulu oli kuitenkin myös hyödyllinen Édithille, jonka äänestä tuli kantava ja voimakas.

Syksyllä 1935, kun Édith oli 19 vuoden ikäinen, hän tapasi yökerhon omistaja Louis Lepléen joka kiinnitti Édithin esiintyjäkaartiinsa. Leplée alkoi kutsua 142 cm pitkää Édithiä nimellä la môme Piaf, eli pikku varpunen. Ja pian kaikki tunsivat Édithin nimellä Édith Piaf.

Nyt Édith Piafin ura etenikin nopeasti. Hänet haluttiin esiintymään kaikkiin mahdollisiin paikkoihin, myös radioon ja sitä kautta hän myös pääsi levyttämään.

Säveltäjä Marguerite Monnot otti Édithin siipiensä suojiin ja Édith levytti tämän säveltämän laulun Mon legionnaire, josta tuli hänen ensimmäinen hittinsä.

Myöhemmin Édith Piaf levytti useita Monnotin säveltämiä lauluja, joihin hän itse usein kirjoitti sanat. Hän myös antoi laulun aiheita muille sanoittajille.

Toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1947 Piaf lähti esiintymismatkalle Yhdysvaltoihin ja seuraavan kymmenen vuoden aikana hän teki siellä useita konserttikiertueita.

Piaf ja rakkaus

Édith Piafin rakkauselämä oli sanalla sanoen kaoottinen. 17 vuoden ikäisenä hän synnytti tyttären, joka kuitenkin kuoli pienenä aivokalvontulehdukseen. Hän rakastui moniin nuoriin nouseviin artisteihin ja auttoi heitä samalla matkalla maineeseen.

Miehiä tuli ja meni, mutta jotkut myös inspiroivat Piafia kirjoittamaan sanoituksia. La vie en rosen kerrotaan syntyneen suhteesta Yves Montandin kanssa. Charles Aznavour kuului myös Piafin hyviin ystäviin ja he myös levyttivät yhdessä.

Kesällä 1948 Édith Piaf rakastui palavasti ranskalaiseen nyrkkeilijään Marcel Cerdaniin. Laulu Hymn á l’amour oli omistettu Cerdanille, joka kuitenkin kuoli lento-onnettomuudessa vain vähän ennen kuin Piaf levytti laulun.

Piaf elää aina

Édith Piafin heikko kunto ja morfiiniriippuvuus olivat tulosta kahdesta vuonna 1951 sattuneesta auto-onnettomuudesta, joissa hän loukkaantui pahoin. Siksi onkin erikoista, että hän 50-luvulla jaksoi tehdä niin monta hienoa levytystä.

Vuonna 1959 Édithin kunto romahti ja hän joutui sairaalaan. Monet luulivat ettei hän enää pystyisi esiintymään, mutta ihme tapahtui ja vuonna 1962 Piaf meni toisen kerran naimisiin itseään 20 vuotta nuoremman kampaajan Leo Sarapon kanssa.

Édith Piaf kuoli 11. Lokakuuta vuonna 1963. Hänet haudattiin Pére Lachaisen hautausmaalle tyttärensä ja isänsä viereen. Piaf kuuluu siihen vähälukuiseen artistikaartiin, jonka taide elää ikuisesti. Laulujen sanoma menee perille, vaikkei kuulija edes ymmärtäisi ranskaa.

Muistojen Bulevardi muistaa Édith Piafia lauantaina 19.12.2015 lähetyksessään.

Lisää aiheesta Teemalauantaissa.

Lisää aiheesta myös Elävässä arkistossa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua