Hyppää pääsisältöön

Kotikatsomo: Isänmaallinen mies

Kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1
Toivo (Martti Suosalo), maajoukkueen päävalmentaja Ilmo (Janne Reinikainen) ja puheenjohtaja Kataja (Hannu-Pekka Björkman) menestyksen jäljillä. Kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1 kotikatsomo: isänmaallinen mies

TV1 sunnuntaina 17.1.2016 klo 21.05 - 22.37, uusinta tiistaina 19.1. klo 23.05
Yle Areenassa 7 päivää

Työttömäksi jääneen Toivon suonissa virtaa poikkeuksellisen väkevä veri. Kun Suomen hiihtomaajoukkue kuulee Toivosta, he ymmärtävät löytäneensä kaivatun salaisen aseensa.

Toivon urakehitys avautuu huikeaksi, kun hänen työtoverikseen tulee Aino, suomalaisen hiihdon kirkkain ja viehättävin lupaus.

Arto Halosen ohjaaman tragikomedian päärooleissa nähdään Martti Suosalo ja Pamela Tola.

kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1
kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1 kotikatsomo: isänmaallinen mies

Oikein vai väärin?

Maajoukkueen ydinryhmä, Janne Reinikaisen esittämä päävalmentaja Ilmo ja Hannu-Pekka Björmanin esittämä puheenjohtaja Kataja sitovat Toivon mukaan doping-kulttuuriin ja eri hiihtomaajoukkueiden väliseen "asevarusteluun".

Samalla Toivo joutuu vaikeaan eettiseen jaakobinpainiin tekojensa kanssa.

Takavuosien juoksijatähti Ben Johnson nähdään taksikuljettajan roolissa. Muissa rooleissa ovat Mikko Kouki, Pirjo Lonka, Satu Paavola, Lauri Tilkanen ja Kari Ketonen.

Käsikirjoitus: Jouni Kemppainen ja Arto Halonen. Ohjaus: Arto Halonen. Tuotanto: Art Films, 2013.

kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1
kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1 kotikatsomo: isänmaallinen mies

Näyttelijä Martti Suosalo: Annoin palkintolusikat äidille

Urheilu ja varsinkin jalkapallo on kuulunut näyttelijä Martti Suosalon elämään jo pienestä pojasta lähtien.

Martti muutti kahdeksanvuotiaana perheensä kanssa Oulusta Turkuun. Hän jatkoi jalkapalloharrastustaan ja sai tämän tästä peleistään palkintolusikoita.

”Vein lusikat äidilleni, sillä hän oli huolestunut poikansa pärjäämisestä uudella paikkakunnalla. Todistin, että pärjäsin, minulla oli kavereita ja hyvä harrastus”, Martti kertoo.

Nappulajalkapallosta palkintokaappiin on kertynyt lusikoiden lisäksi palkintolautasia sekä kaakelinpalasia, joihin on maalattu Turun tuomiokirkon kuva.

kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1
kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1 kotikatsomo: isänmaallinen mies

Kyllä sieltä maali tulee!

Nuorten Leijonien MM-kulta hullaannutti suomalaiset. Martti Suosalo vietti lomansa kotona pelejä katsellen.

”Vaistosin, että jotain tällaista tapahtuu. Ennen ottelun päättymistä olin aivan varma, että Kasperi Kapanen ratkaisee pelin, ja eihän siinä kauaa tarvinnut odotella.”

”Harvoin on suomalaisissa pelaajissa nähnyt sellaista iloa ja positiivisuutta. Oli hienoa huomata, miten pelaajat oppivat ja kehittyivät kisojen edetessä.”

Toistoja, toistoja

Tiettyä kurinalaisuutta liittyy sekä urheiluun että teatterin tekemiseen. Vaaditaan toistoja ja taas toistoja, jotta päästään huippusuorituksiin.

”Asioita on jaksettava toistaa, jotta ne ovat selkärangassa. Kun on harjoitellut hyvin, on helpompaa tehdä luovia ratkaisuja ja elää hetkessä. Silloin tulevat ne euforiset hetket, jolloin lavalla syntyy jotain ainutkertaista ja joihin jää koukkuun.”

”Valmistaudun esitykseen aina hyvin. Olen oppinut myös nollaamaan esityksen jälkeen. Tappion hetkellä en syytä itseäni, enkä voiton hetkellä omi sitä itselleni. Joskus onnistuu, ja toisinaan ei.”

kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1
kotikatsomo: isänmaallinen mies, yle tv1 kotikatsomo: isänmaallinen mies

Sakean veren tähden

Elokuvassa Isänmaallinen mies päähenkilö Toivo auttaa sakealla verellään Suomen hiihtomaajoukkuetta menestymään.

Martti Suosalo harmittelee, että ahneus on aiheuttanut kansainvälisen urheilun ympärille kaikenlaista sähläämistä. ”Vielä 70-luvulla oltiin isänmaan asialla”, hän naurahtaa.

”Jos nykyään haluat pärjätä, joudut kulissien takana pelaamaan kovempaa peliä kun kentällä konsanaan. Nuorella urheilijalla saattaa tässä vaiheessa kadota tekemisen ilo.”

Ja entäpä se musertava hetki, kun joku jää kielletyistä aineista kiinni. ”Eikö olisi järkevämpää kaikkien kannalta vaan todeta, että kyllä me kaikenlaista lääketieteen puitteissa yritämme, mutta nyt tällä kerralla ei mennyt ihan nappiin”, Martti Suosalo lausahtaa.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.