Hyppää pääsisältöön

Lentävän spagettihirviön seuraaja: Älä ota elämää ja itseäsi liian vakavasti!

Meri Lähteenoksa, pastafari, pastasiivilä, church of the flying spaghetti monster
Meri Lähteenoksa Meri Lähteenoksa, pastafari, pastasiivilä, church of the flying spaghetti monster Kuva: Yle / Anu Heikkinen church of the flying spaghetti monster

Kun maailma tuntuu liian hullulta, Meri Lähteenoksa katsoo eteisessään olevaa alttaria ja laittaa pastasiivilän päähänsä. Miten tamperelaisesta keski-ikäisestä naisesta tuli pastafari eli spagettihirviöliikkeen innokas puolestapuhuja?

Lukiessaan kirjoitusta pastafariudesta Meri Lähteenoksa tajusi heti, että se on hänen juttunsa. Hän rakensi eteiseensä alttarin, jossa pingviinilaukun ympärillä on ruusuköynnös, ja vetoaisan päällä pastasiivilä.

– Se muistuttaa minua joka päivä siitä, että elämään ja itseensä ei pidä suhtautua liian vakavasti.

pastafari, church of the flying spaghetti monster, alttari
Pastafarin alttari pastafari, church of the flying spaghetti monster, alttari Kuva: Yle / Anu Heikkinen church of the flying spaghetti monster

Spagettihirviöliikkeen eli pastafariuden (engl. Church of the Flying Spaghetti Monster) takana on amerikkalainen Bobby Hendersson. Hän kehitteli spagettihirviön viitisentoista vuotta sitten protestiksi sille, että Kansasin osavaltio salli kouluissa älykkään suunnittelun opetuksen. Sen taustalla on ajatus siitä, että eliöt ovat älykkään suunnittelijan, esimerkiksi Jumalan, luomuksia.

Päätöksestä suivaantuneena Hendersson uhkasi haastaa osavaltion oikeuteen, jos se ei tasapuolisuuden nimissä sallisi spagettihirviöopin eli pastafariuden opettamista kouluissa. Hendersson sai luvan, ja pastafarius levisi nopeasti internetin välityksellä ympäri maailmaa.

Ihmiset alkavat olla kyllästyneitä maailmanmenoon.

Internet-ilmiön syntyminen on Meri Lähteenoksan mukaan ymmärrettävää, koska ihmiset alkavat olla niin kyllästyneitä maailmanmenoon. Päättäjät ja johtajat ovat hänen mukaansa kuin sadun keisarit ilman vaatteita. Pastafarit ovat ottaneet yhteiskunnassa narrin roolin ja karnevalisoivat päättäjien tekemiä päätöksiä.

Lähteenoksan mukaan on hauskaa, että ihmiset haastavat virallisia tahoja. Useat pastafarit ympäri maailmaa ovat saaneet pitää liikkeen tunnusta, pastasiivilää, päässään virallisessa passikuvassa ja tilaisuuksissa. Tuorein “voitto” pastafareille on se, että Uudessa-Seelannissa pastafarinen kirkko sai juuri vihkioikeuden.

Pastafarinen kirkko:

pastafari, dogma, church of the flying spaghetti monster, oppi
pastafari, dogma, church of the flying spaghetti monster, oppi Kuva: Yle / Mikko Lehtola oppi

Myös Suomessa on pastafarinen kirkko, joka yrittää saada uskonnollisen yhteisön aseman. Heidän sivustollaan on tosin viime vuosina ollut varsin hiljaista.

Meri Lähteenoksa ei ole kovin kiinnostunut liikkeen opillisista kysymyksistä. Hän pitää itseään mystikkona, ja pastafarius on hänelle ennen kaikkea kokemuksellinen asia. Tärkeintä siinä on se, että se auttaa häntä kestämään ihmiskunnan hulluja uskomuksia, joiden varjolla ihmiset riistävät ja tappavat toisiaan.

– Se on se pyhä nauru, joka kaikuu läpi kosmoksen, ja nauraa ihmiskunnan älyttömyydelle.

Pastafarit lopettavat rukouksensa sanaan ramen, joka on japanilainen nuudeliruoka.

Eteisen pastafarialttari herättää hänen ystävissään lähinnä hilpeyttä ja hämmennystä. Monet Merin ystävistä eivät ole koskaan aiemmin kuulleetkaan pastafariudesta.

– Ihmiset innostuvat viimeistään siinä vaiheessa, kun kerron että pastafarit lopettavat rukouksensa sanaan ramen, joka on japanilainen nuudeliruoka.

Meri Lähteenoksan mukaan pastafarius vaatii ennen kaikkea rohkeutta nauraa itselleen.

– Omat dogmit ovat usein niitä kaikista harhaisimpia.

Hänen mukaansa ihmiset pitävät liian usein kaikkia ajatuksiaan totena ja ryntäävät toimimaan näiden ajatusten pohjalta.

– Kun katselee ympärilleen, niin voi nähdä mitä tästä seuraa, Meri toteaa.

Meri Lähteenoksa, pastafari, church of the flying spaghetti monster,
Meri Lähteenoksa, pastafari, church of the flying spaghetti monster, Kuva: Yle / Anu Heikkinen church of the flying spaghetti monster
meri lähteenoksa, pastafari, church of the flying spaghetti monster,
meri lähteenoksa, pastafari, church of the flying spaghetti monster, Kuva: Yle / Anu Heikkinen church of the flying spaghetti monster
meri lähteenoksa, pastafari, church of the flying spaghetti monster,
meri lähteenoksa, pastafari, church of the flying spaghetti monster, Kuva: Yle / Anu Heikkinen church of the flying spaghetti monster
Kommentit