Hyppää pääsisältöön

Ludwig II on muhkea elokuva Baijerin hullusta kuninkaasta

Helmut Berger (toinen vasemmalta) ja Romy Schneider elokuvassa Ludwig II
Ludvig (Helmut Berger) ja hänen serkkunsa Elisabet eli Sissi (Romy Schneider) Helmut Berger (toinen vasemmalta) ja Romy Schneider elokuvassa Ludwig II ludwig ii

Luchino Viscontin ohjaama nelituntinen, melankolinen tragedia kertoo Sissin serkusta ja Richard Wagnerin suurimmasta fanista, hullusta Baijerin kuninkaasta. Elokuva esitetään Teemalla jouluaattona kello 20.20.

Vuonna 1972 ensi-iltansa saanut Ludwig II (Ludwig, Italia 1972) on mestariohjaaja Luchino Viscontin muhkea elokuva ”Baijerin hullusta kuninkaasta”, joka rakensi satulinnoja, rakasti Itävallan ”Sissiä” ja ihaili Wagnerin musiikkia. Visconti oli aiemmin käsitellyt saksalaisuutta elokuvissaan Kadotetut (1969) ja Kuolema Venetsiassa (1971) – nyt hän rakensi suuren mutta intiimin eepoksen 1800-luvun jälkipuolen Baijerin hovista.

Viscontin ohjaama Ludwig II on melankolinen spektaakkeli. Täydessä nelituntisessa pituudessaan elokuva saa tilaa ja aikaa kasvaa vähitellen tragediaksi. Päähenkilö Ludvig (1845–1886) on romantikko ja esteetikko – yksinäinen prinssi, josta tulee eksentrinen ja yhä yksinäisempi kuningas. Kuninkaan harvoja läheisiä ystäviä on hänen serkkunsa, Itävallan keisarinna Elisabet eli "Sissi" tai Sisi.

Ludvigista tuli Baijerin kuningas vain 18-vuotiaana. Hän oli kuningas vuodesta 1864 vuoteen 1886, jolloin hänet julistettiin mielisairaaksi ja syrjäytettiin. Hän hukkui hämärissä olosuhteissa vähän sen jälkeen. Erityisesti Ludvig muistetaan hänen rakennuttamistaan satumaisen hienoista linnoista, joista kuuluisin on Neuschwanstein, Disneyn Prinsessa Ruususen linnan esikuva.

Ludvigin toinen suuri lahja jälkipolville oli hänen tukensa säveltäjä Richard Wagnerille. Ludvig palvoi Wagneria lähes fanaattisesti. On arveltu, että ilman satukuninkaan tukea Wagner ei olisi kyennyt saattamaan valmiiksi suurteostaan, oopperatetralogia Nibelungin sormus.

Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Helmut Berger (Ludvig II), Romy Schneider (keisarinna Elisabet eli Sissi), Trevor Howard (Richard Wagner) ja Silvana Mangano (Cosima Wagner).

Ludwig II. Ohjaus Luchino Visconti, pääosissa Helmut Berger ja Romy Schneider.
Ludwig II. Ohjaus Luchino Visconti, pääosissa Helmut Berger ja Romy Schneider. helmut berger
Ludwig II. Ohjaus Luchino Visconti, pääosassa Helmut Berger.
Ludwig II. Ohjaus Luchino Visconti, pääosassa Helmut Berger. helmut berger

Saksaa vai italiaa?

Vielä muutama huomio elokuvan erikielisistä versioista. Ludwig II:sta tehtiin sekä saksan- että italiankielinen versio, mutta kumpikin on italialaiseen tapaan dubattu eli jälkiäänitetty.

Näyttelijät puhuivat kuvauksissa ajan tavan mukaisesti kaikki omaa kieltään – saksaa, italiaa, englantia, ranskaa –, joten dubbauksessa ei juuri ole huulisynkkaa. Vain osa kansainvälisestä näyttelijäjoukosta puhuu siis omalla äänellään, eikä kumpikaan versio ole sen alkuperäisempi. Myös akustisesti dialogi on eräänlaisessa tyhjiössä. Tämä koskee kaikenkielisiä versioita.

Teema esittää Ludwig II:n italiankielisenä. Elokuvan edellisen esityksen jälkeen tästä kielivalinnasta tuli palautetta. Palautteen jälkeen selvitimme, olisiko uusintaesitykseen mahdollista saada saksankielinen dubbaus, mutta valitettavasti sellaista versiota ei ole saatavilla.

Ludwig II:n saksankielistä versiota puoltaisi se, että elokuva tapahtuu Saksassa ja sen kaksi keskeistä näyttelijää Helmut Berger ja Romy Schneider puhuvat saksaa. Elokuva on kuitenkin kirjoitettu italiaksi, joten dialogi on tässä italiankielisessä versiossa "alkuperäistä", samoin kertojan osuus. Italiaa puhuvat tietysti myös italialaiset näyttelijät, muun muassa Silvana Mangano.

Molemmissa versioissa on siis puolensa ja haittapuolensa. Allora ancora in italiano.

 • Ludwig II (Ludwig), Italia/Saksa 1972. Ohjaus Luchino Visconti. Käsikirjoitus Luchino Visconti, Enrico Medioli ja Suso Cecchi D’Amico. Pääosissa Helmut Berger, Romy Schneider, Trevor Howard ja Silvana Mangano.
Ludwig II. Ohjaus Luchino Visconti, pääosassa Helmut Berger.
Helmut Berger. Ludwig II. Ohjaus Luchino Visconti, pääosassa Helmut Berger. helmut berger

Ludwig II esitettiin Teemalla edellisen kerran Teemalauantaissa 18.5.2013 esinäytöksenä Teeman Wagner-viikon Nibelungin sormukselle.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema