Hyppää pääsisältöön

Onnea, Tenavat!

Ressu tanssii, Amadeus soittaa, muut lapset hurraavat.
Ressu tanssii, Amadeus soittaa, muut lapset hurraavat. Kuva: Copyright © 2015 by Peanuts Worldwide LLC. jaska jokunen

Charles M. Schulzin aikuisille suunnattu sarjakuva Tenavat juhlii 65-vuotisuuttaan. Tenavien pitkäaikainen suomentaja, sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen vieraili Yle Radio 1:n Kirjakerhossa ja keskusteli Otavan uudesta juhlakirjasta, joka rajautuu 1950-luvun strippeihin.

Jaska Jokunen kokee olevansa hyödytön ihminen.
Tenavien varhaisstripeissä päät ovat soikeampia kuin myöhemmin. Jaska Jokunen kokee olevansa hyödytön ihminen. Kuva: Copyright © 2015 by Peanuts Worldwide LLC. jaska jokunen

Tenavien ensimmäiset stripit poikkeavat myöhemmin vakiintuneesta sarjakuvasta. Jaska Jokusen lisäksi muidenkin hahmojen päät ovat isoja, ja päät ylipäätään ovat leveämpiä ja soikiomaisempia kuin myöhemmin. Ressukin on 1950-luvun alussa vasta pieni pentu eikä vielä seiso kahdella jalalla. Sitä ei oikein edes tunnista Ressuksi.

Ressu jahtaa palloa pentuna.
Ressu on Tenavien ensimmäisissä stripeissä vielä pentu. Ressu jahtaa palloa pentuna. Kuva: Copyright © 2015 by Peanuts Worldwide LLC. ressu

– Sarja alkaa syventyä vasta 1950-luvun lopun jälkeen, sarjakuvaneuvos Tolvanen sanoo. Silti hänestä merkittävin yksittäinen muutos Tenavissa ehti tapahtua jo 1950-luvulla:

– Minun mielestäni Tenavien merkittävin kehitysvaihe ja muutos oli se, kun Ressu siirtyi kahdelle jalalle. Ja muita myöhempiä vaiheita oli se, kun Ressu alkoi kirjoittaa koirankopin katolla ja alkoi käydä loputtomia ilmataisteluita Punaisen paronin kanssa. Tenavat sai uuden ulottuvuuden, Tolvanen sanoo.

Ressu-koira komentaa Jaska Jokusta Tenavien varhaisstripissä, Ressun uni.
Ressu on jo pentuna kerran takajaloillaan – tosin vain unessa. Ressu-koira komentaa Jaska Jokusta Tenavien varhaisstripissä, Ressun uni. Kuva: Copyright © 2015 by Peanuts Worldwide LLC. jaska jokunen

Samalla kun Tenavien Ressusta tuli ihmismäisempi, sarjan lapsista tuli Tolvasen mukaan aikuismaisempia. Lapset alkoivat käydä syvällisiä keskusteluita elämän tarkoituksesta ja tarkoituksettomuudesta ja painiskella addiktioon tai masennukseen liittyvien kipupisteiden kanssa. Eppu ei vain voi luopua rievustaan, kuten hänen isoäitinsä ei voi luopua tupakasta.

Juuri lasten aikuismaisuus vetoaa Tenavissa. Kykenemme aikuisina tunnistamaan omat heikkoutemme, ongelmamme ja ehkä vahvuutemmekin aikuismaisesti puhuvien ja käyttäyvien lasten kautta.

Jaska Jokunen tapaa Epun, joka suree rievuttomuutta.
Epulla on riepuaddiktio jo 1950-luvulla. Jaska Jokunen tapaa Epun, joka suree rievuttomuutta. Kuva: Copyright © 2015 by Peanuts Worldwide LLC. eppu

Samastuminen selittää myös sen, miksi Tenavissa kuvatut vastoinkäymiset ovat huumoria eivätkä vain katastrofi. Kun Jaska Jokunen ei saa ystävänpäiväkorttia tai epäonnistuu lukemattomilla muilla tavoilla, emme luultavasti naura Jaska Jokuselle vaan itsellemme ja omille peloillemme. Entä jos juuri minä en saa tänä vuonna ystävänpäiväkorttia?

– Tenavia lukiessa harvemmin tulee suurta ääneen nauramista. Se on sellaista lempeää hymyilyä ja hyvänolontunnetta, mikä niistä tulee, Tolvanen tähdentää.

Jaska Jokunen ja tyttö laulavat onnittelulaulua Ressulle.
Paljon onnea, Tenavat! Jaska Jokunen ja tyttö laulavat onnittelulaulua Ressulle. Kuva: Copyright © 2015 by Peanuts Worldwide LLC. jaska jokunen

Kuuntele: Kirjakerho: Huumorin ansat, Tenavien juhla ja vanhaa Alabamaa

Aiheeseen liittyvää

Yle Uutiset: Ressu sai oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle
Yle Areena: Tenavat-erikoisjaksot
Yle Areena: Tenavat
Wikipedia: Tenavat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri