Hyppää pääsisältöön

Pieni suuri Édith Piaf oli Rockstopin Helille tärkeä

Toukokuussa 1990 moni Rockstopin katsoja saattoi luulla valinneensa erehdyksessä väärän televisiokanavan. Ruutuihin jysähti Heli Nevakareen käsikirjoittama ja ohjaama videoteatteri ranskalaisen chanson-laulaja Édith Piafin (1915–1963) elämästä. Nevakare myös näytteli videoteatterin nimiosan itse.

Elämänkertateatteri esitettiin Rockstopin kolmantena keväänä. Kaikki Rockstopin kolmannen vuoden jaksot pääset katsomaan tästä.

Kuten Rockstopin ensimmäisenä keväänä esitetty Ismo Selin Group -fiktiojakso, oli Piafin elämän 1990-luvun Suomeen siirtänyt teatterikin alkanut pienestä. Heli Nevakare kertoi Katso-lehden haastattelussa 1990 halunneensa ensin esittää vain yhden Piafin kappaleista Rockstopin studiobändin kanssa. Aihe kuitenkin paisui ja Nevakare kirjoitti, kuvasi ja pääosanäytteli tarinaa yli puolentoista vuoden ajan, aina kun muilta töiltä liikeni aikaa. Pääasiassa rockstoppilaisten kaveriporukan voimin toteutetun draaman ainoa ammattinäyttelijä oli Eero Melasniemi Piafin managerin roolissa.

Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.
Heli Nevakare Édith Piafina. Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop
Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Mies ja kaksi lasta. Roolikuva. Yleisradion ohjelmat.
Heli Nevakare (oik.) Markku Hyvärinen (vas.) ja Eero sekä Viivi Eräpuu. Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Mies ja kaksi lasta. Roolikuva. Yleisradion ohjelmat. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop
Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.
Heli Nevakare Édith Piafin roolissa. Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop

Näytelmä kertoi ranskalaisen laulajattaren elämäkerran lyhennettynä ja tiivistettynä, tarkoituksenaan koskettaa etenkin nuorta katsojakuntaa. Teatteri perustui Piafin sisaren Simone Berteautin kirjaan Jumalani kuinka olen elänyt. Kunnianhimoisen projektin tavoitteena oli esittää Piafin elämä toisin miten siitä yleisemmin puhuttiin ja kirjoitettiin.

Nevakare koki, että sokeudesta, reumasta ja yliherkkyydestä kärsinyt Piaf oli todellisuudessa erittäin vahva persoona, joka myös dominoi ympäristöään.

Ohjelman jälkeen siinnyt palaute kertoi yleisön hämmennyksestä. Katsojapalautteessa teatteri tuomittiin mm. ”vuosikymmenen naurettavimmaksi”. Toisaalta Édith Piafin mielenkiintoisuutta osattiin myös arvostaa.

Katso-lehden katsojapalautetta keväällä 1990.
Édith Piaf -näytelmä sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton. Kuvassa palautetta Katso-lehdestä toukokuussa 1990. Katso-lehden katsojapalautetta keväällä 1990. Kuva: Ville Matilainen katsojapalaute
Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto