Hyppää pääsisältöön

Pieni suuri Édith Piaf oli Rockstopin Helille tärkeä

Toukokuussa 1990 moni Rockstopin katsoja saattoi luulla valinneensa erehdyksessä väärän televisiokanavan. Ruutuihin jysähti Heli Nevakareen käsikirjoittama ja ohjaama videoteatteri ranskalaisen chanson-laulaja Édith Piafin (1915–1963) elämästä. Nevakare myös näytteli videoteatterin nimiosan itse.

Elämänkertateatteri esitettiin Rockstopin kolmantena keväänä. Kaikki Rockstopin kolmannen vuoden jaksot pääset katsomaan tästä.

Kuten Rockstopin ensimmäisenä keväänä esitetty Ismo Selin Group -fiktiojakso, oli Piafin elämän 1990-luvun Suomeen siirtänyt teatterikin alkanut pienestä. Heli Nevakare kertoi Katso-lehden haastattelussa 1990 halunneensa ensin esittää vain yhden Piafin kappaleista Rockstopin studiobändin kanssa. Aihe kuitenkin paisui ja Nevakare kirjoitti, kuvasi ja pääosanäytteli tarinaa yli puolentoista vuoden ajan, aina kun muilta töiltä liikeni aikaa. Pääasiassa rockstoppilaisten kaveriporukan voimin toteutetun draaman ainoa ammattinäyttelijä oli Eero Melasniemi Piafin managerin roolissa.

Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.
Heli Nevakare Édith Piafina. Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop
Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Mies ja kaksi lasta. Roolikuva. Yleisradion ohjelmat.
Heli Nevakare (oik.) Markku Hyvärinen (vas.) ja Eero sekä Viivi Eräpuu. Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Mies ja kaksi lasta. Roolikuva. Yleisradion ohjelmat. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop
Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa.
Heli Nevakare Édith Piafin roolissa. Yleisradion televisio-ohjelma "Rockstop: Piaf". Heli Nevakare Edith Piafin roolissa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen rockstop

Näytelmä kertoi ranskalaisen laulajattaren elämäkerran lyhennettynä ja tiivistettynä, tarkoituksenaan koskettaa etenkin nuorta katsojakuntaa. Teatteri perustui Piafin sisaren Simone Berteautin kirjaan Jumalani kuinka olen elänyt. Kunnianhimoisen projektin tavoitteena oli esittää Piafin elämä toisin miten siitä yleisemmin puhuttiin ja kirjoitettiin.

Nevakare koki, että sokeudesta, reumasta ja yliherkkyydestä kärsinyt Piaf oli todellisuudessa erittäin vahva persoona, joka myös dominoi ympäristöään.

Ohjelman jälkeen siinnyt palaute kertoi yleisön hämmennyksestä. Katsojapalautteessa teatteri tuomittiin mm. ”vuosikymmenen naurettavimmaksi”. Toisaalta Édith Piafin mielenkiintoisuutta osattiin myös arvostaa.

Katso-lehden katsojapalautetta keväällä 1990.
Édith Piaf -näytelmä sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton. Kuvassa palautetta Katso-lehdestä toukokuussa 1990. Katso-lehden katsojapalautetta keväällä 1990. Kuva: Ville Matilainen katsojapalaute
Kommentit
 • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

  Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

  Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

 • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

  Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

  Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto