Hyppää pääsisältöön

Star Warsit ovat hyviä, kun ne ovat feministisiä – niin myös The Force Awakens

Lue tämä juttu sitten, kun olet nähnyt uuden The Force Awakensin. Sisältää juonipaljastuksia!

Finn (John Boyega) ja Rey (Daisy Ridley). // Kuva: Lucasfilm

Uusi Star Wars -leffa The Force Awakens näyttää ensireaktioiden perusteella voittaneen niin fanit kuin kriitikotkin puolelleen. Leffa on saanut neljää ja viittäkin tähteä arvioissa Suomessa ja ulkomailla, ja sitä on kehuttu parhaaksi Star Wars -elokuvaksi sitten alkuperäisen trilogian päättäneen Jedin paluun (1983).

Hyvän seikkailujuonen, yllättävien käänteiden, huumorin ja huimaavien toimintakohtausten lisäksi on eräs asia, mikä yhdistää The Force Awakensia sekä 1970- ja 80-lukujen taitteessa tehtyä trilogiaa. Kaikki hyvät Star Wars -elokuvat ovat näyttäneet meille myös feministisiä sankareita.

Nyt se sankarihahmo on romunkerääjä Rey (Daisy Ridley). Mutta elokuvassa nähdään myös kenraaliksi ylennyt prinsessa Leia (Carrie Fisher), jonka harteilla Star Wars -franchisen feministinen viesti yksin lepäsi vuosikymmenet.

Vaikka vuonna 2015 prinsessa Leia ei ehkä enää tunnu mullistavan voimaannuttavalta naissankarilta, häntä on pidetty merkkinä toisen aallon feminismin lyömisestä läpi myös blockbuster-leffoissa. Prinsessa Leia on heti Uuden toivon (1977) alusta lähtien omaa poliittista missiotaan suorittava itsenäinen agentti.

Hän ei ole alati pulaan joutuva neito tai vaikea päätökset miehille jättävä vastuunpakoilija. Päinvastoin: Leia tiuskii takaisin Han Sololle (Harrison Ford), on mukana sotilastehtävissä, pelastaa pulasta mieshahmoja ja haluaa taistella pahaa Imperiumia vastaan.

Eivät 1970-luvun Star Warsit tietenkään mitään feminismin malliesimerkkejä ole. New York Magazine on koostanut YouTubeen videon, jossa nähdään kaikkien muiden naishahmojen paitsi Leian puhumat repliikit alkuperäisessä leffatrilogiassa. Näitä hahmoja on kaksi, ja he puhuvat kolmessa elokuvassa yhteensä noin minuutin:

Prinsessa Leian ikonisia metallibikinejä on myös pidetty naisia esineellistävinä. Jedin paluussa Leia tosiaan esiintyy monen kohtauksen ajan niukoissa bikineissä, vaikka yleensä hänet ja muut hahmot on nähty peittävissä ja muodot kätkevissä fantasia-asuissa.

Leian hetkellisen esineellistämisen ja seksiobjektiksi alistamisen voi Jedin paluussa kuitenkin tulkita palvelevan juuri feministisiä tarkoitusperiä. Prinsessa joutuu pukeutumaan metallibikineihin, koska hänet vangitsee Jabba the Hutt – ällöttävä jättimäinen iljetys, joka näyttää siltä miltä sovinismi kuulostaa. Metallibikiniin ja kahleisiin alistettu Leia kuitenkin nousee tilaisuuden tullen vastarintaan Jabbaa vastaan ja lopulta kuristaa tämän niillä kahleilla, joihin Jabba hänet laittoi.

Katso kuva Giphystä

Ehkä hälyttävintä on kuitenkin ollut se, että valomiekkaan ei ole tarttunut yksikään naispäähenkilö yhdessäkään Star Warsissa ennen The Force Awakensia. Hyväntahtoinen katsoja pystyy keksimään tälle jonkinlaisia perusteluja: valomiekkailu liittyi vanhoissa leffoissa ennen muuta Luke Skywalkerin (Mark Hamill) ja Darth Vaderin kohtaamisiin, joissa Leia ei ollut muutenkaan mukana.

Vaikeampaa oli ymmärtää, miksi asetelma haluttiin toistaa Pimeässä uhassa (1999) ja sitä seuranneissa elokuvissa. 2000-luvun leffoissa valomiekkoja heiluttelevat monet jedit ja pahishahmot, mutta keskeiselle naishahmolle miekkaa ei jostain syystä annettu – vain pari pientä sivuhahmoa muodostaa poikkeuksen.

Vähän kummallista sekin on, miksi Star Warsin mieshahmot, kuten Luke, Anakin ja Kylo Ren, potevat freudilaisia tuskatiloja ongelmallisten isä- ja äitisuhteidensa takia. Luken sisko Leia taas pystyy pitämään itsensä kasassa vailla suurempia ongelmia, vaikka on samassa tilanteessa.

Pimeä uhka, Kloonien hyökkäys ja Sithin kosto ovat tunnetusti elokuvasarjan ankeimmat osat, mutta ne ovat myös kaikkein vähiten feministisiä. Yhtään Leian veroista naishahmoa ei nähdä.

Se on tuhlausta: Pimeä uhka vaikuttaa lupaavalta, sillä Natalie Portmanin esittämä kuningatar Padme Amidala on aluksi itsenäinen ja merkittävä pelaaja galaksin valtapolitiikassa.

Kloonien hyökkäyksessä ja Sithin kostossa Amidalan tehtäväksi jää kuitenkin lähinnä itkeskely Anakin Skywalkerin perään, tunteissa vellominen ja synnyttäminen.

Kenraali Leia (Carrie Fisher) ja Han Solo (Harrison Ford) The Force Awakensissa. // Kuva: Lucasfilm

The Force Awakensissa on parasta se, että vaikka ohjaaja J. J. Abrams on pysynyt uskollisena elokuvasarjan hengelle, päähenkilöt on uskallettu tuoda rohkeasti tähän päivään. Pääosia esittävät muutkin kuin valkoihoiset näyttelijät, minkä lisäksi naissankareilla on merkittävämpi rooli kuin ikinä aiemmin galaksissa kaukana täältä.

Prinsessa Leia on kenraali, joka johtaa Vastarintaliikkeen joukkoja. Lupita Nyong'on näyttelemä Maz Kanata on tuhat vuotta vanha tietäjä, vähän kuin The Force Awakensin mestari Yoda. Ja tietysti Rey: romunkerääjä, joka nousee kohtaus kohtaukselta merkittävämmäksi hahmoksi paitsi Vastarintaliikkeen taistelun myös koko saagan kannalta.

The Force Awakensin mainosmateriaaleissa nähtiin John Boyegan Finn-hahmo valomiekka kädessään. Hän saakin pitkään käyttää Luke Skywalkerin vanhaa valomiekkaa elokuvassa – mutta lopulta sen todellinen mestari on juuri Rey. Kun elokuvan huipentavassa taistelukohtauksessa Rey nappaa hankeen juuttuneen valomiekan itselleen Voiman avulla pahis Kylo Renin (Adam Driver) nenän edestä, katsoja voi tuntea kylmiä väreitä sekä juonenkäänteen että sen laajemman merkityksen takia.

Aivan elokuvan viimeiset hetket nostavat Reytä vielä tärkeämmäksi hahmoksi. Hänen kohtaamisensa Luke Skywalkerin kanssa on elokuvan huipentava cliffhanger, eikä kukaan vielä tiedä, onko Luke nykyään hyvä, paha, luopunut toivosta, erakoitunut vaiko hautomassa kostoa. Mutta on merkittävää, että juuri Rey saa ensimmäisenä tietää, mikä Luke on nykyään miehiään. Tavalla tai toisella Reystä tulee uuden elokuvatrilogian tärkein henkilö.

Star Warsien feminismi ei ole ikinä ollut ohjelmallista tai julistavaa, vaan galaksissa itsenäinen naissankari on ollut kuin itsestäänselvyys (ainakin silloin, kun tekijät ovat leffoissaan onnistuneet). Jos joku ajattelee, että feminismi tarkoittaisi Star Warsissa miesten polkemista tai naisten nostamista muiden sukupuolten kustannuksella, huolestuu turhaan.

Star Warsit eivät ole rahtuakaan miesvastaisia. Sama pätee feminismiin. Kyse on siitä, että naiset, miehet, wookiet ja droidit seikkailevat galaksissa yhdessä, tasavertaisina sotureina.

Lue myös:

Huokaiskaa helpotuksesta, Star Wars -fanit: Näistä syistä The Force Awakens herättää Voiman henkiin

15 syytä sille, miksi Star Wars on avaruusleffojen intergalaktinen hallitsija

Vuoden kreisein ja nopeimmin leviävä Star Wars -teoria: Onko pöljä Jar Jar Binks oikeasti paha sith-lordi?

Nyt: Suomalainen Saara oli tekemässä uutta Star Wars -leffaa