Hyppää pääsisältöön

Suomi oli 1930-luvulla ahkera, aurinkoinen ja autoistuva, mutta yhä hevosvetoinen

Ahkera, aurinkoinen ja eteenpäin katsova Suomi näytti parhaat puolensa, kun kirjailija Juhani Ahon pojat Heikki Aho ja Björn Soldan tallensivat Suomi-kuvaa oikein urakalla. Tuotteliain vuosikymmen oli 1930-luku. Lähestyvästä sodasta ei ollut aavistustakaan.

Heikki Aho ja Björn Soldan olivat suomalaisen dokumenttielokuvan ja uuden tyylisuunnan pioneereja. Veljesten vuonna 1924 perustama yhtiö tuotti kaikkiaan yli 400 dokumenttielokuvaa, joista noin 300 kuvattiin 1930-luvulla. Yhtiö toimi vuoteen 1961 asti.

Erityisen ahkerasti filmiyhtiö Aho & Soldanin kamerat surrasivat sotaa edeltävinä vuosina. Filmille tarttui metreittäin hienoa aineistoa niin maaseudulta kuin kaupungeistakin.

Vuonna 1937 tehdyt koosteet Suomi vuonna 1937 ja Helsinki vuonna 1937 ovat hyviä tyylisuuntansa edustajia. Ensimmäinen filmi sisältää lähinnä maaseutukuvaa ja toinen on kuvattu pääkaupungissa.

Filmiyhtiön tapana oli hyödyntää kuvaamaansa materiaalia moneen kertaan. Sama kuvamateriaali toistuu usein erinimisissä koosteissa. Filmileikkeitä ja inserttejä kierrätetään eri nimillä tehdyissä lyhytfilmeissä. Taustalla soi musiikki ja kuvaotokset on kytketty tosiinsa joskus löyhästikin kattoteeman kautta.

Joka tapauksessa filmiaineisto on hienoa, kuten Helsinki vuonna 1937 -koosteessa. Tosin tästäkin on toinen samankaltainen versio, otsikolla Kaunis pääkaupunkimme. Koosteet sisältävät osittain samaa, osittain eri aineistoa.

Helsinki vuonna 1937 sisältää nimensä mukaisesti komeaa kaupunkikuvaa. Autot, laivat, junat ja lentokoneet olivat uuden ajan ja teollistuvan Suomen symboleita. Kaupunkien liepeillä pelattiin tyylikkäästi tennistä ja harrastettiin vauhdikkaasti vesileikkejä.

Kaupunkien arkea edustivat koneet, laitteet ja tehtaat. Koneitten rytmi suorastaan huumasi, mutta mukaan pääsivät myös tehtaissa puurtavat työläiset ja arjen askareissaan ahertavat kaupunkilaiset.

Vanha auto
Suomi autoistui 30-luvulla Vanha auto Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Nainen ja mies kanootissa
Välillä oli aikaa ottaa myös rennosti Nainen ja mies kanootissa Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto
Mummo veneessä
Maalla elettiin vielä entiseen tyyliin Mummo veneessä Kuva: Yle kuvanauha, Aho & Soldan kuvakaappaus elävä arkisto

Suomi vuonna 1937 -filmi kuvaa hienosti 1930-luvun maaseutua ja sotaa edeltävien vuosien työtapoja. Kaskea raivataan, peltoa viljellään, lehmiä lypsetään ja metsää kaadetaan. Käytössä ovat risukarhit, vanhat puimakoneet tai vaikka 12 hevosen vetämä oja-aura.

Kuvauspaikkoina ovat mm. Ypäjän osuusmeijeri, SOK:n mylly, Tampellan tehdas ja Louhisaaren kartano, marsalkka Mannerheimin syntymäkoti. Loppupuolella filmiä vieraillaan Viipurissa, jossa kuviin on tallentunut myös presidentti P. E. Svinhufvud paraatijoukkoja tarkastamassa.