Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Aurinkopurjeella ei voi matkustaa kohti Aurinkoa

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Avaruustutkija Sini Merikallio kertoo, että aurinkopurjeella voi purjehtia myös kohti Aurinkoa.

Avaruudessa voi napata ilmaisen kyydin aurinkotuulen vietävänä. Aurinkopurjeen työntövoima on vielä mullistava avaruusmatkailun, ennustaa avaruustutkija Sini Merikallio.

Aurinko sylkee ympäristöönsä jatkuvana virtana erilaisia hiukkasia: fotoneja, elektroneja, protoneja ja alfahiukkasia. Näiden hiukkasten työntövoima on hyvin hento, mutta koska avaruudessa ilma ei vastusta etenemistä, hentokin työntö saa aikaan jatkuvan kiihtymisen. Esimerkiksi tuhatkiloinen avaruusalus kiihtyisi vuodessa melkoiseen 30 km/s kiitoon.

Aurinkopurjeella matka jatkuu rajattomasti, mikäli hento purje pysyy ehjänä.

Voisi kuvitella, että aurinkotuulen vietävänä pääsisi vain poispäin Auringosta, mutta toisin on. Aurinkopurjehdus onnistuu ainakin teoriassa edestakaisin Aurinkokunnan sisällä. Purjeen kulmaa kääntämällä kurssi voidaan korjata kohti Aurinkoa.

Avaruutta on valloitettu on tähän mennessä rakettivoimalla. Raketit tarvitsevat kuitenkin polttoainetta, joka hupenee pitkin matkaa. Aurinkopurjeella matka jatkuisi periaatteessa rajattomasti, mikäli hento purje vain pysyy ehjänä.

Sini Merikallio on mukana suomalaisessa tutkimusryhmässä, joka on kehittänyt aurinkopurjeesta uuden entistä tehokkaamman version. Siinä purje korvataan hiukkasia keräävällä sähkökentällä. Tätä teknologiaa testataan ensi kertaa avaruudessa, kun suomalainen satelliitti AALTO 1 lähtee maapallon kiertoradalle keväällä 2016.

Perinteinen aurinkopurje valmistetaan hiilikuidusta. Tulevaisuudessa purje voitaisiin korvata ohuilla alumiinilangoilla, joihin kytketään sähkövirta. les

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua