Hyppää pääsisältöön

Väärinkäsitys: Aurinkopurjeella ei voi matkustaa kohti Aurinkoa

Kysyimme tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Avaruustutkija Sini Merikallio kertoo, että aurinkopurjeella voi purjehtia myös kohti Aurinkoa.

Avaruudessa voi napata ilmaisen kyydin aurinkotuulen vietävänä. Aurinkopurjeen työntövoima on vielä mullistava avaruusmatkailun, ennustaa avaruustutkija Sini Merikallio.

Aurinko sylkee ympäristöönsä jatkuvana virtana erilaisia hiukkasia: fotoneja, elektroneja, protoneja ja alfahiukkasia. Näiden hiukkasten työntövoima on hyvin hento, mutta koska avaruudessa ilma ei vastusta etenemistä, hentokin työntö saa aikaan jatkuvan kiihtymisen. Esimerkiksi tuhatkiloinen avaruusalus kiihtyisi vuodessa melkoiseen 30 km/s kiitoon.

Aurinkopurjeella matka jatkuu rajattomasti, mikäli hento purje pysyy ehjänä.

Voisi kuvitella, että aurinkotuulen vietävänä pääsisi vain poispäin Auringosta, mutta toisin on. Aurinkopurjehdus onnistuu ainakin teoriassa edestakaisin Aurinkokunnan sisällä. Purjeen kulmaa kääntämällä kurssi voidaan korjata kohti Aurinkoa.

Avaruutta on valloitettu on tähän mennessä rakettivoimalla. Raketit tarvitsevat kuitenkin polttoainetta, joka hupenee pitkin matkaa. Aurinkopurjeella matka jatkuisi periaatteessa rajattomasti, mikäli hento purje vain pysyy ehjänä.

Sini Merikallio on mukana suomalaisessa tutkimusryhmässä, joka on kehittänyt aurinkopurjeesta uuden entistä tehokkaamman version. Siinä purje korvataan hiukkasia keräävällä sähkökentällä. Tätä teknologiaa testataan ensi kertaa avaruudessa, kun suomalainen satelliitti AALTO 1 lähtee maapallon kiertoradalle keväällä 2016.

Perinteinen aurinkopurje valmistetaan hiilikuidusta. Tulevaisuudessa purje voitaisiin korvata ohuilla alumiinilangoilla, joihin kytketään sähkövirta. les

Katso video artikkelin yläpuolella!

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua