Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Pentti Linkola – elämänsuojelijan testamentti

Pentti Linkola
Pentti Linkola (1932- 2020). Pentti Linkola Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu pentti linkola

TV1 lauantaina 11.4.2020 klo 10.05 - 11.00, Areenassa

Mitä ajatteli kalastaja, filosofi ja kirjailija Pentti Linkola elämästä, yhteiskunnan kehityksestä ja luonnon tilasta?

Pentti Linkola kertoi ajatuksistaan ja elämästään Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuonna 2016. Ykkönen esittää haastattelun 87-vuotiaana kuolleen Linkolan muistoksi.

Kalastajan ammatti toi leivän pöytään, mutta se ei ole niinkään se asia, josta Linkola tunnetaan. Linkola oli radikaali luonnon- ja elämänsuojelija, jonka ankaraa kritiikkiä olimme kuulleet vuosikymmenet. Linkolan keskeinen teesi oli se, että ihminen on kurja, kelvoton ja epäonnistunut biologisena lajina.

Vuodet eivät miestä pehmittäneet, mutta mitä hän vastasi kysymykseen siitä, oliko hän ihmisvihaaja?

Kalastaja Pentti Linkola
Kalastaja Pentti Linkola Pentti Linkola,1968

Ohjelmassa Linkola kertoo toimittaja Juho-Pekka Rantalalle lapsuus- ja nuoruusvuosistaan, jolloin hänen kiinnostuksensa luontoa kohtaan heräsi. Kalastajaksi hän sanoi päätyneensä, koska halusi ammatin, jossa voi elää ulkona ja sopusoinnussa luonnon kanssa.

Vuonna 1995 Linkola perusti Luonnonperintösäätiön, jonka tehtävänä on ostaa metsää luonnonsuojelualueiksi. Kahden vuosikymmenen aikana säätiö on suojellut 50 aluetta eri puolilla Suomea, yhteensä lähes tuhat hehtaaria.

Vaikka ikä jo painoi, Linkola asui yhä pienessä mökissään Valkeakosken Sääksmäellä, jossa hän oli jaksanut ainakin talvikalastaa aina kun jäät kantavat. Mistä hän unelmoi?

Tuotanto: Yle, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.