Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Pentti Linkola

Pentti Linkola
Kalastaja ja filosofi Pentti Linkola on radikaali luonnon- ja elämänsuojelija. Pentti Linkola Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu pentti linkola

TV1 sunnuntaina 5.8.2018 klo 10.00 - 10.55, uusinta maanantaina 6.8. klo 11.05
Katsottavissa Areenassa

Mitä ajattelee kalastaja, filosofi ja kirjailija Pentti Linkola elämästä, yhteiskunnan kehityksestä ja luonnon tilasta?

Hyvä vai paha ihmisluonto?

Kalastajan ammatti on tuonut leivän pöytään, mutta se ei ole niinkään se asia, josta Linkola tunnetaan. Linkola on radikaali luonnon- ja elämänsuojelija, jonka ankaraa kritiikkiä olemme kuulleet vuosikymmenet. Linkolan keskeinen teesi on se, että ihminen on kurja, kelvoton ja epäonnistunut biologisena lajina.

Vuodet eivät ole miestä pehmittäneet, mutta mitä hän vastaa kysymykseen siitä, onko hän ihmisvihaaja?

Säätiö suojellut luontoa

Ohjelmassa Linkola kertoo toimittaja Juho-Pekka Rantalalle lapsuus- ja nuoruusvuosistaan, jolloin hänen kiinnostuksensa luontoa kohtaan heräsi. Kalastajaksi hän sanoo päätyneensä, koska halusi ammatin, jossa voi elää ulkona ja sopusoinnussa luonnon kanssa.

Vuonna 1995 Linkola perusti Luonnonperintösäätiön, jonka tehtävänä on ostaa metsää luonnonsuojelualueiksi. Kahden vuosikymmenen aikana säätiö on suojellut 50 aluetta eri puolilla Suomea, yhteensä lähes tuhat hehtaaria.

Unelmia pienessä mökissä

Vaikka ikä jo painaa, Linkola asuu yhä pienessä mökissään Valkeakosken Sääksmäellä, jossa hän on jaksanut ainakin tähän saakka talvikalastaa aina kun jäät kantavat. Mistä hän tässä iässä unelmoi?

Tuotanto: Yle, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Kommentit