Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Pentti Linkola – elämänsuojelijan testamentti

Pentti Linkola
Pentti Linkola (1932- 2020). Pentti Linkola Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Kuvapalvelu pentti linkola

TV1 lauantaina 11.4.2020 klo 10.05 - 11.00, Areenassa

Mitä ajatteli kalastaja, filosofi ja kirjailija Pentti Linkola elämästä, yhteiskunnan kehityksestä ja luonnon tilasta?

Pentti Linkola kertoi ajatuksistaan ja elämästään Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuonna 2016. Ykkönen esittää haastattelun 87-vuotiaana kuolleen Linkolan muistoksi.

Kalastajan ammatti toi leivän pöytään, mutta se ei ole niinkään se asia, josta Linkola tunnetaan. Linkola oli radikaali luonnon- ja elämänsuojelija, jonka ankaraa kritiikkiä olimme kuulleet vuosikymmenet. Linkolan keskeinen teesi oli se, että ihminen on kurja, kelvoton ja epäonnistunut biologisena lajina.

Vuodet eivät miestä pehmittäneet, mutta mitä hän vastasi kysymykseen siitä, oliko hän ihmisvihaaja?

Kalastaja Pentti Linkola
Kalastaja Pentti Linkola Pentti Linkola,1968

Ohjelmassa Linkola kertoo toimittaja Juho-Pekka Rantalalle lapsuus- ja nuoruusvuosistaan, jolloin hänen kiinnostuksensa luontoa kohtaan heräsi. Kalastajaksi hän sanoi päätyneensä, koska halusi ammatin, jossa voi elää ulkona ja sopusoinnussa luonnon kanssa.

Vuonna 1995 Linkola perusti Luonnonperintösäätiön, jonka tehtävänä on ostaa metsää luonnonsuojelualueiksi. Kahden vuosikymmenen aikana säätiö on suojellut 50 aluetta eri puolilla Suomea, yhteensä lähes tuhat hehtaaria.

Vaikka ikä jo painoi, Linkola asui yhä pienessä mökissään Valkeakosken Sääksmäellä, jossa hän oli jaksanut ainakin talvikalastaa aina kun jäät kantavat. Mistä hän unelmoi?

Tuotanto: Yle, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Kommentit