Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Raimo Sailas – entinen valtiosihteeri oli vaikuttaja virkamiesvallan huipulta

Itse asiassa kuultuna: Raimo Sailas, yle tv1
Raimo Sailas oli yksi viime vuosikymmenten tunnetuimpia suomalaisia huippuvirkamiehiä. Itse asiassa kuultuna: Raimo Sailas, yle tv1 Kuva: ILMARI FABRITIUS itse asiassa kuultuna: raimo sailas

TV1 sunnuntaina 19.7.2020 klo 11.15 - 12.10, Areenassa

Millaista on elämä virkamiesvallan huipulla? Onko virkamiesten valta Suomessa paisunut yli äyräidensä – poliitikkojen kustannuksella?

Entinen valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas oli yksi viime vuosikymmenten tunnetuimpia suomalaisia huippuvirkamiehiä.

Ministeri Raimo Sailas pohti uransa kiperimpiä paikkoja, huippuhetkiä ja merkittävimpiä käänteitä Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa vuonna 2016. Ykkönen esittää haastattelun 74-vuotiaana kuolleen Sailaksen muistoksi.

Sailas teki uransa valtionvarainministeriössä aikana, jolloin ainakin kriitikot ovat sanoneet yhteiskunnallisen vallan siirtyneet ministeriön virkamiehille. Hän työskenteli valtionvarainministeriössä yli neljä vuosikymmentä, viimeiset lähes 20 vuotta ministeriön virkamiesjohdossa valtiosihteerinä.

Virkamies Raimo Sailaksesta tuli koko kansan tuntema viimeistään vuonna 1992, jolloin tehtiin ns. Sailaksen paperi, valtionvarainministerin virkamiesten säästölista poliitikoille lamaan syöksyneessä Suomessa.

Sailas oli lähtöisin vaatimattomista oloista Nivalasta. Hän syntyi seitsenlapsiseen perheeseen, josta Helsingin yliopiston kautta ponnisti virkamiesuralle.

Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto: Yle, 2016. Ohjelma on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.