Hyppää pääsisältöön

Kuusijuhlan jouluvinkki: Lähi-idän hunajakakku

Kuivakakusta palanen valkoisella lautasella, jossa myös kakkuhaarukka. Taustalla hopeanvärinen joulukoriste.
Kuivakakusta palanen valkoisella lautasella, jossa myös kakkuhaarukka. Taustalla hopeanvärinen joulukoriste. Kuva: Shutterstock, Yle/Leena-Iiris Takkala jouluvinkit

Piparkakkujen epäillään periytyneen ristiretkeläisten Lähi-idässä maistamista mausteisista hunajakakuista.

Erilaisia hunajakakkuja on ollut vuosisatojen ajan tarjolla niin juutalaisessa, islamilaisessa kuin koptilaisessakin kulttuurissa Välimeren itärannalla. Samaan hunajakakku-perheeseen kuuluu myös somalialainen basbuusa.

Lähi-idän hunajakakku

3 kananmunaa
0,5 dl sokeria
1 dl juoksevaa hunajaa
1 dl auringonkukkaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Erota keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Vatkaa keltuaiset rikki, vatkaa joukkoon hunaja ja öljy. Lisää jauhot, mausteet ja leivinjauhe. Sekoita. Nostele valkuaisvaahto taikinan sekaan. Hunajakakkuun saa jäädä marenkikokkareita sinne tänne eli taikinaa ja vaahtoa ei tarvitse sekoittaa tasaiseksi.

Voitele kakkuvuoka. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia kunnes kakku on kypsä.

Ennen tarjoilua voit koristella hunajakakun sokerikuorrutteella. Voit piirtää kakun päälle tähden tai vaikka joulupukin naaman. Toisaalta summittainen siksak-kuvio on myös kaunis.

Teksti: Tietokirjailija ja joulun erikoisasiantuntija Antti Kauppinen

Edit: päivitetty aiheeseen liittyvät linkit.