Hyppää pääsisältöön

Anna toivoa nuken avulla!

Unicef-nuket
Unicef-nuket valmistetaan kierrätysmateriaaleista ja jokaisesta nukesta tulee erilainen. Unicef-nuket Kuva: Yle, Tero Kyllönen unicef-nuket

Vapaaehtoisten nukentekijöiden käsissä valmistuu Unicefin Anna ja Toivo -nukkeja. Nukkeja on tehty maailmanlaajuisesti jo 1980-luvulta asti ja niiden valmistuksessa käytetään kierrätettyjä kankaita, lankoja, nappeja ja nauhoja. Jokaisesta nukesta tulee tekijänsä näköinen ja sen myynnistä saaduilla varoilla kustannetaan rokotuspaketteja kehitysmaihin. Yhden nuken hinnalla yksi lapsi saa kuusi elintärkeää rokotetta.

Oulussa aivan tavallinen taloyhtiön kokoushuone on syksyn aikan muuttunut pieneksi nukketehtaaksi, kun vapaaehtoiset synnyttävät uusia nukkeja liukuhihnatyönä.

Seija Junnonaho
Seija Junnonaho vetää nukketoimintaa Oulussa. Seija Junnonaho Kuva: Yle, Tero Kyllönen unicef-nuket

– Ollaan vähän tehty tehdastyönä. Jos arvioisi alusta loppuun saakka yhden nuken tekemisen, niin kyllä siinä ainakin kahdeksan tuntia menee. Ainakin ensimmäisen nuken kohdalla. Sitten kun alkaa tehdä yhden työvaiheen kerrallaan, niin kyllähän se nopeutuu. Meilläkin porukassa osa ei ompele ollenkaan, vaan he tulevat aina täyttämään nukkeja. Silloinhan se tapahtuu sukkelammin, kertoo Oulun vapaaehtoisten nukketoiminnan vetäjä Seija Junnonaho.

Nuket polioepidemiaa estämässä

Nukkejen teossa käytettävät kierrätysmateriaalit ovat löytyneet läheltä.

Unicef-nukke
Pienestäkin tilkusta saadaan nukelle vaate. Unicef-nukke Kuva: Yle, Tero Kyllönen unicef-nuket

– Minulla on paljon ompeluystäviä, ihania työkavereita ja sukulaisia. Kaikki ovat keränneet tilkkunsa, mitä on jäänyt ylimääräiseksi. Aivan ihania ja värikkäitä kankaita on saatu, hyvin pienestä palasesta saadaan jo mekko ja töppösiä. Kaikki omat tyynyt me on pesty, purettu ja laitettu nuken mahaan, että alkusyksystä oltiin ihan ilman tyynyjä, Seija naurahtaa.

Vapaaehtoisten tekemän Annan tai Toivon voi ostaa itselleen 20 euron minimisummalla, mutta enemmänkin nukesta saa halutessaan maksaa. Nukesta saadut varat menevät Unicefin rokotusohjelmaan.

– Muutama vuosi sitten maanjäristysalueella Iranissa Unicef oli estämässä polioepidemian käynnistymistä. Sillä tavalla meidän työ on ihan konkreettista. Me saadaan tietoa Suomen Unicefilta Helsingistä, miten varat on käytetty, paljonko rokotuksia on saatu meidän varoilla, muistuttaa Marjo Tapaninen.

Ompelukone surraa ja nukke alkaa saada muotonsa.

– Nyt on ommeltu nivelet, olkapäät ja lonkat. Jalat taipuvat! Meillä on sellainen motto, että niska on vahva, muuten ei pää kestä, nauraa Seija Junnonaho.

“Jos ei mitään tee, niin mitään ei tapahdu”

Vapaaehtoistyön avulla kuka tahansa voi osallistua hyvän tekemiseen ja uudet tulokkaat otetaan avosylin vastaan.

– Jos ei mitään tee, niin mitään ei tapahdu. Tämä sellaista vapaaehtoistyötä, jossa voi omilla taidoillaan auttaa, ei tarvitse aina olla muuten mukana. Me voidaan kokoontua ompeluporukalla, silloin kun halutaan, Seija Junnonaho kiteyttää ja toivottaa uudet vapaaehtoiset mukaan toimintaan.

– Kyllä mahtuu ja ihan toivottavaa olisi! Olen asennoitunut niin, että Oulunkin kokoisessa kaupungissa voisi toisella puolella kaupunkia olla toinen ompeluporukka. Hirveen mielellään me käydään neuvomassa ja olemassa mukana pari kertaa, että pääsevät alkuun.

Ompeluhommiin voi alkaa myös itsenäisesti. Unicefin toimistoista kautta maan saa kaavoja nukelle. Kaavat leikataan isommasta esitteestä, jossa on myös yksityiskohtaiset teko-ohjeet nukelle. Jokainen voi itse myydä tekemänsä nuken ja tilittää varat Unicefille. Valmiin nuken voi myös luovuttaa omalla paikkakunnalla vapaaehtoisten myytäväksi.

– Nukkeja valmistetaan Suomessa vapaaehtoisten toimesta monella paikkakunnalla ja yksi henkilö on tehnyt yli tuhat nukkea. On tehty taidenukkeja, kehitetty erilaisia projekteja ja nukkenäyttelyitäkin on ympäri suomea. Mielikuvitus näissä on vaan rajana, että minkälainen nukke syntyy, Marjo Tapaninen muistuttaa.

Pieni nukketehdas on näyttänyt voimansa ja jälleen yksi nukke alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Pian se pääsee pienen tytön tai pojan joulua ilahduttamaan.

– Täällä ollaan kampaamossa. Hiustenleikkaus on menossa, kun on jotenkin lenkissä nuo hiukset, niin aukaisemme näin. Meillähän Oulussa halutaan tehdä tuuheat hiukset, kun ollaan täältä Pohjoisesta, Seija kertoo.

Unicef-nukke
Valmis Unicef-nukke saa käteensä henkilökortin. Unicef-nukke Kuva: Yle, Tero Kyllönen unicef-nuket

Valmis nukke saa mukaansa oman henkilökortin, jossa nukelle on annettu nimi, kansallisuus, syntymäpäivä, sekä hiusten ja silmien väri. Myös nuken tekijän tiedot täytetään korttiin. Kortin toinen puoli on varattu nuken saajalle, joka voi halutessaan ilmoittaa tekijöille, minne päin maailmaa nukke on päätynyt.

– Me eletään jännittäviä aikoja sitten joulun jälkeen. Katsotaan mitä tapahtuu, saadaanko kortteja paluupostissa, Marjo Tapaninen lopettaa.

Lisää ohjelmasta

Nainen pitelee käsissään joulupakettia
Nainen pitelee käsissään joulupakettia Kuva: Yle, Tero Kyllönen joulupaketti
Raakasuklaata lautasella.
Raakasuklaata lautasella. Kuva: Yle, Tero Kyllönen raakasuklaa
Tomusokeria raakakakun päälle
Tomusokeria raakakakun päälle Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi