Hyppää pääsisältöön

A Band Called Death

A Band Called Death. Dokumenttielokuva mustasta punkyhtyeestä nimeltä Death.
Punkbändi Death perustettiin 1970-luvun Detroitissa. A Band Called Death. Dokumenttielokuva mustasta punkyhtyeestä nimeltä Death. punk

Ennen Bad Brainsia, Sex Pistolsia ja Ramonesia oli – Death!

A Band Called Death on dokumenttielokuva kolmen veljeksen Detroitissa 1970-luvun alussa perustamasta bändistä, joka oli kaikkien aikojen ensimmäinen musta punkbändi.

Teini-ikäiset Hackneyn veljekset Dannis, Bobby ja David perustivat vuonna 1971 Alice Cooperin ja Whon innoittamana rockbändin, joka pian sai nimen Death. Maallikkosarnaajaisän poikien treenikämppänä toimi makuuhuone, ja keikkoja tehtiin naapurustossa. Yhtye painatti myös singlen Politicians in My Eyes omakustanteena levydiilin toivossa.

Tyyliltään Death oli edellä aikaansa, punkkia ennen punkkia. Diskokuumeen valtaamassa Detroitissa yhtyeen nimi ja musiikki olivat kuitenkin levy-yhtiöille liikaa, menestystä ei tullut, ja yhtye hajosi 1970-luvun lopulla.

Veljekset jatkoivat musiikintekoa gospelin ja reggaen merkeissä. Uraauurtanut punkbändi unohtui vuosikymmeniksi.

2000-luvulla muutama levynkeräilijä löysi Deathin ainoan singlen kirpputorilta, ja rockkirjoittaja Ben Blackwell julkaisi singlen nettisivullaan. Sana alkoi kiiriä. Lopulta Bobby Hackneyn poika kuuli isänsä laulavan vanhalla punk-singlellä: "Isä! Miksi et kertonut minulle!", totesi muusikoksi ryhtynyt poika, joka soittaa nykyisin omassa bändissään Deathin biisejä.

Deathin debyyttialbumi ilmestyi vuonna 2009 ja yhtye lähti levynjulkaisukeikoille. Yllättävä menestys 35 vuoden jälkeen on katkeransuloista, sillä Deathin perustaja ja sielu David Hackney kuoli vuonna 2000. Elokuva onkin paitsi jännittävä kappale unohduksista kaivettua musiikin historiaa myös tarina veljeksistä ja veljesrakkaudesta.

Jeff Howlettin ja Mark Covinon ohjaama dokumenttielokuva valmistui vuonna 2012. Elokuvan Suomen-ensi-ilta oli Teemalla huhtikuussa 2014.

  • A Band Called Death, USA 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Jeff Howlett & Mark Covino.
A Band Called Death. Dokumenttielokuva mustasta punkyhtyeestä nimeltä Death.
Hackneyn veljekset 2010-luvulla. A Band Called Death. Dokumenttielokuva mustasta punkyhtyeestä nimeltä Death. punk

Lue lisää: yle.fi/musiikki

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa