Hyppää pääsisältöön

Joan Baez, ääni joka kantaa

Joan Baez: ääni joka kantaa. Musiikkidokumentti, 2009.
Joan Baez: ääni joka kantaa. Musiikkidokumentti, 2009. joan baez: ääni joka kantaa

"Löysin oikeat ihmiset ympärilleni vasta kuusikymppisenä", sanoo 75 vuotta 9. tammikuuta 2016 täyttänyt Joan Baez.

Joan Baez, ääni joka kantaa (Joan Baez: How Sweet the Sound) on PBS:n American Masters -sarjaan tehty dokumenttielokuva legendaarisen folk-laulajan ja ihmisoikeusaktivistin yli puoli vuosisataa kestäneestä urasta. Joan Baezin itsensä lisäksi haastateltavina ovat muun muassa David Crosby, Bob Dylan, David Harris, Jesse Jackson ja Roger McGuinn. Dokumentin on ohjannut Mary Wharton.

Joan Baez (s. 9.1. 1941) puhuu dokumentissa avoimesti niin julkisesta urastaan kuin yksityiselämästään: noususta maineeseen folkmusiikkiaallon harjalla, suhteesta Bob Dylaniin, avioliitosta aktivisti David Harrisin kanssa, poliittisesta toiminnasta, pidätyksistä, matkasta sotaakäyvään Vietnamiin sekä tietysti laulamisesta.

Baez nousi ensimmäisen kerran lavalle Newportin folkfestivaalilla vuonna 1959. Dokumentissa seurataan hänen paluutaan samalle lavalle 50 vuotta myöhemmin. Puoleen vuosisataan on mahtunut paljon elämää, aktivismia ja musiikkia.

Baezin ainutlaatuinen ääni on kuulunut kauas; siitä on tullut kokonaisen sukupolven omatunnon ääni.

Joan Baez, ääni joka kantaa sai ensiesityksensä Teemalla keväällä 2013.

 • Joan Baez, ääni joka kantaa (Joan Baez: How Sweet the Sound), USA 2009. Dokumenttielokuva, ohjaus Mary Wharton. Tuotanto PBS / American Masters.

Katso myös dokumenttielokuva Greenwich Village ja muutoksen musiikki perjantaina 22.1.

Artikkelia on päivitetty 13.1.2016: Baez on jo täyttänyt 75 vuotta.

Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema