Hyppää pääsisältöön

Joulun punaposkinen jälkiruoka: puolukkainen raakakakku

Tomusokeria raakakakun päälle
Tomusokerihuntu kruunaa jouluisen raakakakun. Tomusokeria raakakakun päälle Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Joulupöydän herkku, punaposkinen puolukka-cashew-kakku, on raikas päätös vaikkapa jouluaterialle. Yhtä hyvin kakku sopii juhlapyhien aamupalapöytään. Juustokakkumaisen leivonnaisen pohja syntyy rusinoista, manteleista sekä kookos- ja mantelijauhoista. Täyte sekoitetaan cashew-pähkinöistä, puolukoista, sitruunanmehusta, kookosöljystä, inkivääristä sekä hunajasta ja vaniljasta.

Pohja:
3,5 dl rusinoita
1 dl mantelijauhoa
1 dl kokonaisia manteleita
0,5 dl kookosjauhoa
2 rkl sulaa kookosöljyä
ripaus suolaa

Täyte:
5 dl cashewpähkinöitä
1 rkl aito vaniljaa
n. 5 cm pala tuoretta inkivääriä
1,5 sitruunan mehu
1,5 dl kookosöljyä
1,5 dl puolukoita
3-5 rkl hunajaa tai agavesiirappia makeutukseksi maun mukaan
ripaus suolaa

1. Liota cashew-pähkinöitä runsaassa vedessä yön yli tai vähintään viisi tuntia ennen kakun valmistamista.

Raakakakun pohja.
Raakakakun pohja. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

2. Valmista ensin pohja. Jauha mantelit muruksi tehosekoittimella. Lisää mantelirouheen sekaan manteli- ja kookosjauhot sekä rusinat. Valuta joukkoon sula kookosöljy ja lisää hyppysellinen suolaa. Pyöräytä tehosekoitinta vielä muutaman kerran siten, että ainekset sekoittuvat tahmeaksi, karkeaksi massaksi. Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele taikina vuoan pohjalle. Laita pohja odottamaan pakkaseen täytteen valmistamisen ajaksi.

Jos haluat korkeamman kakun, tee kakku halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaan. Matalamman kakun saat 24 cm vuoalla.

3. Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi. Valuta ja huuhtele lionneet cashew-pähkinät ja laita ne tehosekoittimeen. Sekoita pähkinät sileäksi massaksi. Lisää pähkinämassan sekaan kookosöljy, hienoksi raastettu inkivääri, vaniljajauhe, sitruunamehu sekä hunaja ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon jäiset puolukat sekä ripaus suolaa ja tarkista maku. Lisää makeutusta tai mausteita tarvittaessa oman maun mukaan.

Raakakakun täyte.
Raakakakun täyte. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

4. Ota pohja pakkasesta ja kaada täyte pohjan päälle. Laita kakku takaisin pakkaseen jähmettymään muutamaksi tunniksi. Anna kakun sulaa helposti leikattavaksi ennen tarjoilua. Koristele kakku puolukoilla ja kookoslastuilla. Raakakakkuihin ei käytetä sokeria, mutta halutessasi voit koristele kakun vielä hennolla tomusokerihunnulla.

5. Nautiskele hyvillä mielin!

Resepti: Jutta Ruonansuu

Lisää ohjelmasta

Nainen pitelee käsissään joulupakettia
Nainen pitelee käsissään joulupakettia Kuva: Yle, Tero Kyllönen joulupaketti
Raakasuklaata lautasella.
Raakasuklaata lautasella. Kuva: Yle, Tero Kyllönen raakasuklaa
Toini Svensk kättelee Merja Larivaarta.
Toini Svensk kättelee Merja Larivaarta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen seniorisoppa
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi