Hyppää pääsisältöön

Koululaisten vitsikirjassa naurettiin Afrikan nälänhädälle ja juutalaisten kansanmurhalle

"Monipuolinen ja monimuotoinen kokoelma tämän vuosikymmenen koululaishuumoria", kuvailee Ajankohtainen kakkonen Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja -kirjaa vuonna 1987. Vitsikirja todetaan hauskaksi ja suositeltavaksi luettavaksi.

Pian kuitenkin selviää, että kirja sisältää myös rasistisia vitsejä, jotka irvailevat juutalaisten kansanmurhalle ja käyttävät afrikkalaisista n-sanaa.

Kulttuurintutkija Lassi Saressalon mukaan kirjassa esiintyvät vähemmistöjä herjaavat jutut täyttävät kyllä vitsin määritelmät. Ne ovat "tiivistettyjä paketteja, joissa jännitys laukeaa nauruksi". Vitsit ovat kuitenkin rasistisia, eikä niitä voi rinnastaa naapurihuumoriin, jossa suomalainen, ruotsalainen ja venäläinen menevät saunaan. Varsinaiset rasistiset vitsit pilkkaavat ihmisen fyysisiä ominaisuuksia.

Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja
Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja Kuva: Yle kuvanauha vitsikirja

Saressalon mielestä rasistisen huumorin esiintyminen kansanperinteessä kertoo siitä, että suomalaiset – edes lapset, joilta kirjan materiaali on kerätty – eivät hyväksy erilaisuutta. Erilaisuus merkitsee jotain huonompaa. Lapset tuskin ymmärtävät jakavansa rasistista perinnettä eteenpäin, vaan toiminta on heille automaattista. Lasten ja Kilon poliisi -kirjan ansiosta rasismi tulee esiin, sillä lapset eivät osaa vielä piilottaa rasismiaan.

Kirja on ilmestynyt ennen Somalian pakolaisten muodostamaa maahanmuuttoliikettä. Jutun yhteydessä tavataan kuitenkin vietnamilaisia pakolaisia, jotka ovat saapuneet Turkuun opiskelemaan kieltä ja ammattia. Saressalo on huolissaan epäluulon kuilusta, joka on jo ehtinyt syntyä pakolaisten ja suomalaisten välille. Ensimmäiset vietnamilaiset pakolaiset tulivat Suomeen vuonna 1979, ja maahanmuutto jatkui läpi 1980-luvun.

Vuonna 1986 julkaistu Kilon poliisi oli SKS:n kustantama, aitoa koululaisten kansanperinnettä tallentanut kirja. Rasististen vitsien lisäksi mukana oli muutakin alatyylistä huumoria.

Kommentit