Hyppää pääsisältöön

Koululaisten vitsikirjassa naurettiin Afrikan nälänhädälle ja juutalaisten kansanmurhalle

"Monipuolinen ja monimuotoinen kokoelma tämän vuosikymmenen koululaishuumoria", kuvailee Ajankohtainen kakkonen Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja -kirjaa vuonna 1987. Vitsikirja todetaan hauskaksi ja suositeltavaksi luettavaksi.

Pian kuitenkin selviää, että kirja sisältää myös rasistisia vitsejä, jotka irvailevat juutalaisten kansanmurhalle ja käyttävät afrikkalaisista n-sanaa.

Kulttuurintutkija Lassi Saressalon mukaan kirjassa esiintyvät vähemmistöjä herjaavat jutut täyttävät kyllä vitsin määritelmät. Ne ovat "tiivistettyjä paketteja, joissa jännitys laukeaa nauruksi". Vitsit ovat kuitenkin rasistisia, eikä niitä voi rinnastaa naapurihuumoriin, jossa suomalainen, ruotsalainen ja venäläinen menevät saunaan. Varsinaiset rasistiset vitsit pilkkaavat ihmisen fyysisiä ominaisuuksia.

Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja
Kilon poliisi ja muita koululaisjuttuja Kuva: Yle kuvanauha vitsikirja

Saressalon mielestä rasistisen huumorin esiintyminen kansanperinteessä kertoo siitä, että suomalaiset – edes lapset, joilta kirjan materiaali on kerätty – eivät hyväksy erilaisuutta. Erilaisuus merkitsee jotain huonompaa. Lapset tuskin ymmärtävät jakavansa rasistista perinnettä eteenpäin, vaan toiminta on heille automaattista. Lasten ja Kilon poliisi -kirjan ansiosta rasismi tulee esiin, sillä lapset eivät osaa vielä piilottaa rasismiaan.

Kirja on ilmestynyt ennen Somalian pakolaisten muodostamaa maahanmuuttoliikettä. Jutun yhteydessä tavataan kuitenkin vietnamilaisia pakolaisia, jotka ovat saapuneet Turkuun opiskelemaan kieltä ja ammattia. Saressalo on huolissaan epäluulon kuilusta, joka on jo ehtinyt syntyä pakolaisten ja suomalaisten välille. Ensimmäiset vietnamilaiset pakolaiset tulivat Suomeen vuonna 1979, ja maahanmuutto jatkui läpi 1980-luvun.

Vuonna 1986 julkaistu Kilon poliisi oli SKS:n kustantama, aitoa koululaisten kansanperinnettä tallentanut kirja. Rasististen vitsien lisäksi mukana oli muutakin alatyylistä huumoria.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto