Hyppää pääsisältöön

Kuusijuhlan jouluvinkit: jouluhimmeli

Kaksi pientä himmeleitä roikkuu kuusen oksasta
Kaksi pientä himmeleitä roikkuu kuusen oksasta Kuva: Shutterstock, Yle/Leena-Iiris Takkala jouluvinkit

Himmeliä on pidetty hedelmällisyyden ja hyvän sadon symbolina. Menemättä sen syvemmälle himmelin moninaisiin merkityksiin voi todeta, että vielä nykyisinkin tuntee suunnatonta ihastusta, kun katsoo huoneen ilmavirrassa majesteettisesti liikahtelevaa rakennelmaa.

Entisaikaan talon nuoret tekivät uuden himmelin joka jouluksi. Himmeliä pidettiin tuolloin katossa juhannukseen asti, jolloin se poltettiin kokossa. Nykyään emme enää asu savupirteissä, ja sama himmeli säilyy kirkkaana vuodesta toiseen. Himmelin voi nostaa joulun jälkeen vaikka vaatehuoneen lamppuun. Siinä se säilyy rikkoutumatta seuraavaan jouluun.

Erikokoisia heksaedreja yhdistelemällä voi tehdä niin monimutkaisen himmelin kuin haluaa ja himmelikokonaisuuksista voi rakentaa loputtoman erilaisia.

Himmeliä rakentaessa ei pidä vaatia itseltään liikoja. Himmeli on valmis vaikka siinä olisi vain kolme heksaedria. Älä väsytä itseäsi himmelin teolla vaan palaa siihen vasta, kun siltä aidosti tuntuu – vaikka seuraavana jouluna.

Mikäli alla oleva sanallinen selitys tuntuu vaikealta seurata, löytyy netistä vaikka kuinka myös kuvallisia ohjeita. Yhden perusheksaedrin tekemiseen ei mene montaakaan minuuttia. Kipaise siis ihmeessä lähimpään askartelukauppaan ostamaan himmeliolkia ja kokeile!

Jouluhimmeli

  • Perushimmeli syntyy 12:sta samanpituisesta oljen palasta.
  • Ota pitkä langanpätkä, pujota kolme kortta lankaan ja solmi ne kolmioksi.
  • Lisää samaan lankaan kaksi kortta ja kiinnitä ne kolmion sivulle niin, että syntyy toinen kolmio.
  • Lisää lankaan taas kaksi kortta ja sido ne edellisen kolmion jatkeeksi. Jatka näin, kunnes olet saanut aikaiseksi viiden kolmion letkan.
  • Lisää viimeinen eli kahdestoista korsi lankaan.
  • Sido kolmioletkan toisessa päässä oleva langan alkupää kolmioletkan peräpäässä olevaan lankaan.
  • Sido vielä jäljelle jäävät roikkuvat kolmioiden päät yhteen ja himmelin perusyksikkö on valmis.
  • Voit koota erikokoisia perusyksikköjä sisäkkäin, laittaa niitä roikkumaan toisistaan tai laittaa perusyksikön kulmista roikkumaan toisia perusyksikköjä. Kokoa sellainen kokonaisuus, joka miellyttää silmääsi.

Voit koota erikokoisia perusyksikköjä sisäkkäin, laittaa niitä roikkumaan toisistaan tai laittaa perusyksikön kulmista roikkumaan toisia perusyksikköjä. Kokoa sellainen kokonaisuus, joka miellyttää silmääsi.

Teksti: Tietokirjailija ja joulun erikoisasiantuntija Antti Kauppinen

Edit: päivitetty aiheeseen liittyvät linkit.