Hyppää pääsisältöön

Matkailuenglantia – 9. Englantilaista teekulttuuria

Tea dinner, Englanti
Tea dinner, Englanti Kuva: Marcus Hessenberg english tea

Kaikki ovat kuulleet englantilaisesta teestä, mutta brittien ikuiset kilpailijat, ranskalaiset, ehtivät tässäkin asiassa ensin. Trendikäs tee saapui Pariisiin jo vuonna 1636. Englantiin se rantautui 22 vuotta myöhemmin. Kerrotaan, että brittien "kello viiden teehetken" aloitti kuningatar Victorian huikopalaa havitteleva kamaripalvelija.

Iltapäiväteetä englantilaiseen tapaan

Viktoriaanisen ajan kepeä lounas tarjoiltiin puolenpäivän aikaan ja varsinkin yläluokan piirissä päivällinen nautittiin vasta myöhään illalla, noin klo 20. Kuningatar Victorian (1819-1901) kamaripalvelija, Bedfordin herttuatar Anna Maria Stanhope (1783-1857) kärsi aterioiden pitkän aikavälin tuomasta huterasta olosta – verensokeri romahti. Niinpä hän kehitteli helpottavan teehetken klo 17 tienoille.

Kuuluisa kello viiden tee - the five o'clock tea - oli syntynyt. Silloin tarjoiltiin pientä huikopalaa, suolaista ja makeaa. Herttuatar kutsui ystäviään Belvoirin linnaan nauttimaan kello viiden teestä.

High tea teetarjoilu
High tea teetarjoilu Kuva: Blake Danger Bentley teetarjoilu

Ilmaisulla high tea viitataan useimmiten kuningatar Victorian ajan tyylin mukaiseen, ylelliseen teehetkeen. Siitä on tehty mitä mainioin matkailuvaltti. Pohjois-Englannissa ja Etelä-Skotlannissa sama sanonta voi tarkoittaa alkuillan ateriaa kotona. Silloin tarjoillaan perinteisiä kylmiä leikkeleitä, kotitekoista piirakkaa, chutneyn, leivän ja voin kanssa ja palan painikkeeksi oivia kakkuja.

Tuo "kello viiden tee" ja koko käsite "tee" tea siirtyi alemmissa yhteiskuntaluokissa tarkoittamaan tukevahkoa välipalaa tai kokonaista ateriaa illansuussa. Englannissa tea ei todellakaan aina tarkoita pelkkää teetä. Will you be home for tea? kyselevät perheenjäsenet toisiltaan tarkoittaessaan "Tuletko kotiin syömään?" Kotioloissa kuulee myös sanottavan Shall I put the kettle on? (Laitanko teevesipannun tulelle?). Tällä viitataan teeveden keittoon, kun joku tulee käymään.

Kirjavista käsitteistä huolimatta hyvää teetä saa Britanniassa takuuvarmasti.

Teehetki - matkailijalle maistuva kokemus

Tea room sisäänkäynti
Tea room sisäänkäynti Kuva: Elliott Brown tea room

Mikäli matkustaa Britanniassa, kannattaa kokea englantilaisen teekulttuurin tunnelmia aidoissa teehuoneissa (tea room) tai tasokkaissa hotelleissa. Lontoon kuulut hotellit tarjoilevat englantilaista iltapäiväteetä perinteikkäästi (Claridges, the Dorchester, the Ritz, the Savoy), samoin tavaratalot (Harrods, Fortnum ja Mason)... Tee tarjoillaan mielellään runsain leivonnaisin, joihin voi kuulua sekä suolaisia pikku voileipiä tai makeita leivonnaisia.

five o'clock tea kello viiden tee
tea with milk teetä maidon kera
with lemon sitruunan kera
flavoured tea makuteetä
infusion (Br) yrttiteetä
herbal tea yrttiteetä
sandwiches teevoileipiä
scones skonsseja (teeleipiä)
muffins muffineita
cupcakes kuppikakkuja
cake kakkua
shortbread murokeksiä
clotted cream kirnuttua voita
Shall I put the kettle on? Laitanko (tee)veden tulelle?

Perinteiset teevoileivät ovat pieniä kolmion tai suorakaiteen muotoisia kerrosleipiä, joiden välissä on erilaisia tahnoja, kuten tonnikala- katkarapu-, pikkelssi- tai lihapateetahnaa. Muitakin täytteitä on tarjolla, esim. perinteistä hyvin ohueksi leikattua kurkkua (cucumber), kinkkua (ham) tai juustoa (cheese).

Cream tea, Englanti
Cream tea, Englanti Kuva: topsynette cream tea
Teeleipiä lautasella
Teeleipiä lautasella Kuva: Frances Berriman teeleivät

Skonsseilla eli makeilla teeleivillä on levitteenä usein paksua kirnuttua voita (clotted cream). Kasvissyöjä voi nauttia täytteenä vaikkapa grillattuja vihanneksia (grilled vegetables). Itse tee on vahvaa ja maukasta ja se tarjoillaan maidon (with milk) tai sitruunan kera (with lemon).

Aito, englantilainen tee tulee Intiasta tai Ceylonilta. Oikeaoppinen tarjoilu tapahtuu kauniista posliini- tai hopeakannusta ohuisiin posliinikuppeihin. Kuuluisimmista teehetkistä kilpailevat Lontoon kanssa monet kreivikunnat, ylpeimpänä Devonshire, jonka oma Devonshire Cream Tea on maailmankuulu tapa tarjoilla teetä skonssien, mansikkahillon ja Devonin alueen oman kirnuvoin kera. Myös Dorset, Cornwall ja Somerset pitävät itseään teekulttuurin kärkikreivikuntina.

Arkioloissa brittien iltapäivätee on kutistunut vaatimattomaksi tee- ja keksihetkeksi, jonka osasena on usein karu teepussi haudutetun herkkujuoman sijaan. Sen sijaan teehuoneet ovat tunnelmallisia, romanttisiksi sisustettuja, kodikkaita tiloja kukkatapetteineen ja vanhanaikaisine kalusteineen. Tuttuja englantilaisista romaaneista, tv-sarjoista ja sisustuslehdistä.