Hyppää pääsisältöön

Pimeä historia: Ongelmanuori Mannerheim

Pimeä historia: ongelmanuori Mannerheim, yle tv1
Teemu Keskisarja (vas.) ja Marko Kämäräinen tutustuvat syrjäytymisvaarassa olleen Gustafin herkkiin kirjeisiin. Pimeä historia: ongelmanuori Mannerheim, yle tv1 pimeä historia: ongelmanuori mannerheim

TV1 perjantaina 27.12.2019 klo 19.30 - 20.00, Areenassa

Jos nuorisopsykiatri saisi seuraavan ongelmalistan, minkä hän antaisi nuoren tulevaisuuden ennusteeksi?

Joutunut koulukiusatuksi, mutta kiusaa myös itse rankasti. Potkut koulusta 12-vuotiaana. Päihdeongelmia. Isä karkaa velkoja ulkomaille. Rakas, yksin jäänyt äiti kuolee tästä vain vuoden kuluttua. Päälle erottaminen kadettikoulusta ja huhut seksuaalisesta identiteetistä. Mitä voi tulla tällaisesta nuoresta?

Tästä ongelmanuoresta tuli armeijan ylipäällikkö ja presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim. Historioitsija Teemu Keskisarja ja opettaja Marko Kämäräinen selvittävät nuoren miehen tietä häiriköstä sotapäälliköksi dokumentissa Pimeä historia: Ongelmanuori Mannerheim.

Teemu Keskisarjan mukaan Gustafista oli kaikki edellytykset tulla syrjäytynyt nuori. Potkut kadettikoulusta ja enon tuki muuttivat kuitenkin tämän nuoren miehen elämän suunnan.

Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Riika Nikkarinen. Tuottaja: Tuuve Piispa. Yle Asia, 2015. Sarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2018.

Pimeä historia -sarja kertoo Suomen historian vähemmän tunnetuista tapahtumista.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.