Hyppää pääsisältöön

Teurastamo-ohjelma johti poliisitutkintaan

MOT:ssa 26.10. esitetty Teurastamo-ohjelma ”Kidu ensin, kuole sitten” on johtanut poliisitutkimuksiin, joissa selvitellään muun muassa ovatko teurastamot syyllistyneet eläinten huonoon kohteluun, ovatko viranomaiset syyllistyneet valvonnan laiminlyöntiin sekä ovatko eläinaktivistit ja Yleisradio syyllistyneet rikoksiin.

Poliisin esitutkinnassa on kuultu myös MOT:n toimituksen edustajia sekä todistajina että rikoksesta epäiltynä. Rikosnimikkeinä ovat julkisrauhan rikkominen, salakatselu ja salakuuntelu. Yleisradion MOT-ohjelmassa esitetyt teurastamovideot tulivat Oikeutta Eläimille yhdistyksen kautta.

Teurastamo-ohjelma on johtanut myös laajoihin toimenpiteisiin. Evira on suorittanut tarkastuksia useisiin teurastamoihin ja lihaa teurastamoista hankkivat kaupan keskusliikkeet ovat käyneet perehtymässä teurastamoiden toimintaan varmistaakseen eläinten säädösten mukaisen kohtelemisen.

Teurastamoiden ohella syksyllä 2015 merkittävää keskustelua saivat aikaan MOT:n esille nostamat teemat kuten vaihtoehtoinen energiapolitiikka, apteekkien sivubisnekset, piiloon jääneet vaalirahoitukset, vaihtoehdottoman talouskurin kritiikki ja katsastusten heikko taso. Ohjelmien käsikirjoitukset ja verkkoartikkelit löytyvät näiltä sivuilta.

MOT:n ohjelmapaikalla esitetyt 36 ohjelmaa keräsivät aiempien vuosien tapaan merkittäviä katsojajoukkoja television ääreen maanantaisin iltakahdeksalta. Vuonna 2015 katsojia oli näissä ensiesityksissä yhteensä noin 18,5 miljoonaa. Tämä merkitsee noin puolen miljoonan katsojan keskiarvoa ohjelmaa kohden.

Varsinaisia MOT-ohjelmia oli kaikkiaan 31 kappaletta. Lisäksi syksy 2015 aloitettiin Huume-Suomen historialla, jota esitettiin neljä osaa. Ylen dokumenttitoimituksen tuottaman sarjan tekijöinä olivat MOT:n toimittajat. Yksi ohjelmapaikka annettiin BBC:n Panorama-ohjelmalle.

Katsojaluvut ovat viime vuosina säilyneet korkealla tasolla, vaikka televisio-ohjelmien katselu yleisesti ottaen siirtymässä verkkokatseluun.

MOT uusitaan keskiviikkoisin ja torstaisin, ja uusinnat tuovat noin 150 000-200 000 katsojaa lisää kullekin jaksolle. MOT löytyy nyt aiempaa useammille myös verkossa. Huume-Suomen historian neljää jaksoa ladattiin Yle Areenassa yhteensä noin 200.000 kertaa, ja esimerkiksi syksyn suosituinta verkko-MOTTIA, teurastamoiden oloista kertovaa, on ladattu jo 56.000 kertaa.

MOT on joulutauolla 25. tammikuuta 2016 asti. Ohjelmaa voi kuitenkin katsoa Yle Areenasta, jossa on noin tusina tuoretta jaksoa ja Ylen Elävästä arkistosta, josta löytyy noin 60 vanhempaa ohjelmaa.

Ohjelmatauko vuoden vaihteen ympärillä ei merkitse tuotannon keskeytymistä, vaan uudet aiheet ovat jo tutkinnassa. Tauon aikanakin kannattaa toimitukselle lähettää juttuvinkkejä.

Renny Jokelin
tuottaja
MOT

Kommentit