Hyppää pääsisältöön

Äiti, karkaileeko sinulta pissa tai kakka?

pikkuhousut
pikkuhousut Kuva: Yle, Tero Kyllönen pikkuhousut

Aivastus ja lirahdus. Yksi tai kaksi tippaa ei riitä, kun pissa on karatakseen. Tai sitten karkaa kakka. Vastasyntyneen vauvan lisäksi vaipan tarvitsee myös hämmentynyt äiti. Synnytyksen jälkeiset yllätykset ovat tavallisia, mutta kahvipöytäkeskusteluun karkailujutuilla ei ole vielä asiaa. Häpeä on liian suuri.

Synnytyksen yhteydessä naiselle voi syntyä repeämiä, jotka vaikuttavat virtsan- tai ulosteenpidätykseen. Myös lihaksisto on raskauden ja synnytyksen jälkeen usein huonossa kunnossa.

Karkailukertomuksia löytyy niin monta kuin synnyttäneitä naisiakin, mutta ääneen niistä ei juuri puhuta, ei välttämättä edes läheisten ystävien kanssa.

"Eka lapsi syntyi sektiolla, joten lantionpohjalihakset säästyivät. Mutta toinen tulikin alakautta. Ja siitähän se pissa ja ilma alkoi karkailla. Riitti, kun kumartui tai edes hieman nosti lasta tai kauppakassia, niin jo oli ilmat pihalla ja äänen kanssa. Aivastus oli takuuvarma lirauttaja. Oma keho oli tehnyt oharit. Luulin, että nekin lihakset olivat kunnossa ja palautuisivat äkkiä, mutta eihän ne harjoittelematta palaudu."

– Virtsankarkailulle altistaa jo raskaudenaikainen kudosten venyminen ja lantionpohjaan kohdistuva paine. Vaikkei pahoja repeämiä synnytyksessä tulisikaan, on lantionpohjan lihaksisto synnytyksen jälkeen usein venyttynyt ja löystynyt, mikä altistaa virtsankarkailulle ja laskeumille, taustoittaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hilkka Ijäs, ja jatkaa.

Aivastus oli takuuvarma lirauttaja.

– Karkailu esimerkiksi ponnistustilanteissa on synnytyksen jälkeen normaalia, ja se paranee useimmiten itsekseen 6-12 kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Vielä vuosi synnytyksen jälkeen ponnistusvirtsankarkailusta kärsii kuitenkin jopa viidennes äideistä.

"Synnytyksen jälkeen minulla meni yli vuosi, että aloin kunnolla tuntea milloin rakko oli täysi tai milloin kakatti. Lantionpohjan lihaksia jumppasin säännöllisesti, mutta tein sen tietämättäni väärin."

Ulosteenkarkailu ei ole koskaan normaali tila

Ulostetta puolestaan karkailee puoli vuotta synnytyksen jälkeen 7-8 prosentilla äideistä. Kyseessä ei ole siis ollenkaan tavaton vaiva. Mutta:

– Ulosteen karkailu ei ole koskaan normaali tila, muistuttaa Ijäs.

Normaaliksi voi lukea vielä pierujen karkaamisen synnytyksen jälkeen, ja tämä on yleensä palautuva vaiva.

"Juoksuaskelia ottaessa kuului joka askeleella perästä pörinää. Ja et edes tehnyt muuta kuin juoksit! Jossain vaiheessa aloin todella etsiä netistä ohjeita lirautteluun ja pöräyttelyyn, ihan kanssaihmisiä säästääkseni! Eräs kollega kertoi tekevänsä aina autossa liikennevaloissa istuessa lantionpohjalihasharjoituksia. Siitä minäkin aloitin kuntoiluni. Samoin seistessä paikoillaan hissiharjoitus nytkytti aikansa."

Juoksuaskelia ottaessa kuului joka askeleella perästä pörinää.

– Mikäli uloste karkaa, kyse on jonkinasteisesta peräaukon sulkijalihaksen vauriosta, jonka hoito on useimmiten kirurginen. Peräaukon sulkijalihaksen repeämien diagnostiikka on vuosien varrella parantunut ja mikäli vaurio todetaan ja korjataan heti synnytyksen yhteydessä, ovat korjaustulokset erittäin hyviä, kertoo Ijäs.

Pahoja repeämiä sattuu harvoin, mutta silloin äidit ovat pääsääntöisesti hyvissä käsissä. Tarvittaessa kirurgiset korjailut tehdään pian synnytyksen jälkeen ja jälkikontrolli fysioterapioineen on tehokasta hoitoa.

– Viivästynyt diagnoosi ja myöhäiskorjaus johtavat useammin pidätyskyvyn kannalta huonompaan lopputulokseen.

Malta odottaa juoksulenkkiä!

Lantionpohjanlihasten omatoimiseen jumppaamiseen saa ohjeet heti synnytyksen jälkeen laitoksella.

– Lantionpohjan lihaksistoa tulisi harjoittaa ja antaa kudosten rauhassa palautua ennen kuormittavan liikunnan aloittamista synnytyksen jälkeen. Tämä on parasta vaivojen pitkittymisen ennaltaehkäisyä, tietää Ijäs.

Hölkkälenkkeilyyn tai kovatempoiseen jumppaan ei kannata ihan heti synnytyksen jälkeen lähteä.

Jumppaohjeet ja tarvittava opastus pitäisi kuulua synnytyslaitoksella pakettihintaan pyytämättä, mutta aina asiat eivät mene oppikirjan mukaisesti.

"Toisen synnytyksen jälkeen minua ei edelleenkään opastettu oikeaoppiseen lantionpohjalihasten jumppauttamiseen, eikä siitä ylipäätään kukaan kysellyt mitään. Onnekseni törmäsin netissä oikeaoppiseen lantionpohjalihasten jumppaohjeeseen ja aloin toimia sen mukaan."

Neuvolassa voisi aivan hyvin siinä samalla vauvan päänympärystä ihmetellessä käskeä äitiä jumppaamaan pidätysvälineistöä kuntoon.

Varsinaista fysioterapiaakin on pidätysvaivoihin tarjolla, jos tarve niin vaatii. Oma suu pitää kuitenkin avata vaikka neuvolakäynnin yhteydessä, jotta lähete järjestyy.

– Lantionpohjan fysioterapiaa käytetään lantionpohjan toimintahäiriöiden hoitoon ja myös kirurgian jälkihoidossa.

6-12 viikkoa synnytyksen jälkeen tehdään jälkitarkastus, jossa lääkärin tulisi järjestelmällisesti kysyä pidätysvaikeuksista.

– Neuvolalääkärin tulisi aina jälkitarkastuksen yhteydessä aktiivisesti kysyä sekä virtsan että ulosteenkarkailusta, koska äidille asian puheeksi ottaminen voi olla liian noloa. Myös synnytysosastolla asiasta pitäisi henkilökunnan aktiivisesti puhua, Ijäs muistuttaa.

"Neuvolassa asiasta ei ole juurikaan keskusteltu tai kyselty."

"Mutta oikeasti, tämä on melkoinen ongelma naisille! Neuvolassa voisi aivan hyvin siinä samalla vauvan päänympärystä ihmetellessä käskeä äitiä jumppaamaan pidätysvälineistöä kuntoon. Arjen touhuissa äidin hyvinvointi ei ole ensimmäisenä mielessä. Ja omaan kehoon tutustuminen vie aikansa. Ja ikävä kyllä unohtuu helposti. Ennen synnytystä annetaan tietoa paljonkin, mutta eihän korsetti ole mielessä silloin, kun rantapallomasu vaan kasvaa kasvamistaan!"

Voiko karkailuongelmaa ennakoida?

Karkailuasioita hävetään turhaan, eikä niistä puhuta tarpeeksi. Se on harmillista, sillä monella tavalla arkea hankaloittavaan vaivaan löytyy kyllä apua. Mutta voiko ongelman syntymistä jotenkin ennaltaehkäistä?

Pidätyskyvyn ongelmille altistavia repeämiä ei voi juurikaan ennakoida. Toisilla kudostyyppi on tosin helpommin repeävää sorttia. Myös nopea synnytys, jossa kudokset eivät ehdi mukaan, altistaa repeämille. Aiemmin tehty keisarinleikkaus on myös yksi lueteltavista riskitekijöistä, samoin tarjontavirhe, jossa vauva on tulollaan maailmaan hankalassa asennossa.

"Kun kolmannen lapsen synnytys alkoi olla käsillä, niin en voinut olla varma, tuliko pissaa vai lapsivettä. Mutta tilanne korjaantui nopeasti synnytyksen jälkeen. En kyllä hirveänä asiasta edes neuvolassa puhunut, kun aika satunnaistahan se oli."

Välilihan leikkaaminen eli episiotomia ei nykytietämyksen mukaan ehkäise repeämiltä, mutta se saattaa helpottaa vauvan maailmaan tuloa.

– Episiotomia tehdään loppuvaiheen ponnistamisen jouduttamiseksi, mikäli näyttää, ettei sikiö pääse ilman lisätilaa syntymään ja lisäksi usein imukuppisynnytyksen tai perätilasynnytyksen yhteydessä, ja kertoo nykykäytännöstä.

Minua kursiessaan lääkäri totesi, että ei ihan revennyt suolen puolelle. Oli kuulemma jäänyt paperin ohut kaistale lihaa vielä jäljelle.

– Episiotomiaa ei nykyään tehdä rutiininomaisesti, vaan kätilö arvioi sen tarpeen synnytyksen loppuvaiheessa. Vaikeita repeämiä ei episiotomialla voi ehkäistä.

"Ensimmäisessä synnytyksessä repesin pahasti, kun poika jouduttiin kiskomaan imukupilla ulos. Minua kursiessaan lääkäri totesi, että ei ihan revennyt suolen puolelle. Oli kuulemma jäänyt paperin ohut kaistale lihaa vielä jäljelle. Ei paljon lohduttanut silloin."

Ijäs kertoo, että parasta repeämien ennaltaehkäisyä on välilihan tukeminen ponnistusvaiheen lopussa, kätilön toimesta. Tämä käytäntö on Suomessa omaksuttu rutiininomaiseksi osaksi synnytyksen hoitoa.

– Lapsen syntyessä kätilö tukee toisella kädellä välilihaa ja ikään kuin jarruttaa pään syntymistä, ettei se ponnahtaisi ulos ihan hallitsemattomasti ja kudokset ehtisivät mukaan.

"Tässäkin pätee se oikea-aikaisuus! Eli pimppajumppaa synnyttäneille -ryhmään viimeistään jälkitarkastuksen jälkeen! Onpahan sitten valmiina parin vuoden päästä pomppimaan trampoliinilla lasten kanssa ilman lirautusongelmia!"

Ja jottei keskustelu kahvipöydässä jää karkailuasioiden varaan, on sokerina pohjalla vielä eräs tyypillinen äitiyteen liittyvä vaiva – nimittäin peräpukamat:

"Yksi vaiettu asia äitiyteen liittyen on peräpukamat. Kahdesta ekasta nämä äityivät synnytyksen jälkeen, kolmannesta kuukautta ennen, mutta onneksi pessimistin pelko synnytyksen jälkeen uusivasta riesasta ei enää toteutunut. Thank God!"

Jumppaohjeita lantionpohjan lihasten harjoitteluun löytyy muun muassa Käypä hoito –sivustolta.

Ulosteen ja ilman pidätysongelmiin suositellaan samoja harjoitteita. Näillä perusohjeilla voi kuka tahansa aloittaa lantionpohjan lihasten treenaamisen!

Asiantuntija: HILKKA IJÄS, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri, LT, Oulun yliopistollinen sairaala