Hyppää pääsisältöön

Mikä on unelmatyösi, bloggaaja Koko Hubara?

Ruskeat tytöt -blogia kirjoittava Koko Hubara vieraili 22. joulukuuta YleX:n Foorumilla Kysy Mitä Vaan -vieraana. Foorumin käyttäjät saivat kysyä bloggarilta ihan mitä vaan.

Koko Hubara.

@anonyymi21014: Oot puhunut siitä, miten ihmisiä ohjataan tiettyihin ammatteihin, myös ulkonäön perusteella. Mikä on sun unelmatyö?

- Mä teen unelmatyötäni juuri nyt! Mä oon juuri saanut apurahan ja alkanut kirjoittaa Ruskeat tytöt -kirjaa – en olisi voinut toivoa parempaa joululahjaa! Itse en usko siihen, että jokaisesta voi tulla mitä vaan jos vaan tarpeeksi kovaa toivoo ja tekee työtä. Kyllä, unelmat ja ahkeruus ovat tärkeitä asioita, mutta meidän pitäisi myös tiedostaa, että on olemassa rakenteita ja systeemeita, jotka estävät toisia ihmisiä esimerkiksi tienaamasta paljon rahaa. Ne ovat aika monimutkaisia juttuja.

@Leastweasel: Miten yksittäinen ihminen voisi vaikuttaa negatiiviseen keskusteluilmapiiriin suomessa, kun jopa osa kansanedustajista käyttää suht arveluttavaa kieltä kaikista ei-valkoisista ihmisistä?

- Erittäin hyvä kysymys! Voi tulla aika voimaton olo, kun kuuntelee mitä poliitikot puhuu (ei pelkästään rodullistetuista tyypeistä, vaan esim. lapsiperheistä, vanhuksista, köyhistä) – ja vielä kun päälle lisää jengin some-sekoilun. Yksittäinen ihminen voi puuttua tietysti vain lähipiirin puheisiin, eikä sekään aina ole kovin helppoa. Poliitikoille ja muille valtaapitäville voi lähettää palautetta, ja itseään voi myös suojella lukemasta kaikenlaista skeidaa. Tärkeintä ehkä on, että pitää itse huolen siitä, mitä päästää omasta suustaan!

@johanlustig: Minkälaisia ennakkoluuloja on suomalaislla heistä, jotka ovat tulleet tänne muusta maasta, ja mitä pitäisi tehdä, että suomi ei olisi enää rasistinen maa ja että kaikki viihtyisvät täällä?

- Suomalaisilla ei välttämättä ole sen kummempia ennakkoluuloja kuin muillakaan maailman ihmisillä. Ennakkoluulot ovat eri asia kuin rasismi, meillä kaikilla, minullakin, on ennakkoluuloja. Eli vierastamme sellaista, mikä ei ole tuttua – se on ihan normaalia. Ihan ensimmäinen ennakkoluulo on se, että kaikki ei-valkoiset tai ei-perinteisen suomalaisen näköiset ovat tulleet tänne muualta. Se ei enää pidä paikkaansa. Rasismi puolestaan on valtajärjestelmä, jonka mukaan jotkut ihmiset ovat vähemmän arvokkaita kuin toiset etnisyyden, “rodun” perusteella. Rasismia voi kitkeä puhumalla siitä, opettamalla ihmisille historiaa ja nykypäivää.

@maikki991: Ei liity mihinkään, mutta mietä mieltä oot siitä miss universumin kisojen sekoilusta ku väärä tyyppi palkittiin ekana?

- Mä näin vaan lööpit enkä ehtinyt vielä tutkia asiaa. Joululomalla ehtii onneksi kaivelemaan kaikki julkkisjuorut!!

@t0ni: Jos Venäjältä tulee joskus venäläisiä pakolaisia ja sama "Rajat kiinni"-porukka osoittaa yhä silloin mieltä ja vaatii rajoja kiinni? Onko sekin yhä rasismia jos ei halua valkoisia venäjän kansalaisia pakolaisina Suomeen? Ei pidä todellakaan yleistää, että kaikki "rajoja kiinni" vaativat olisivat rasisteja ja vastustaisivat vain väärän värisiä ihmisiä. Pakolaismäärä on yksinkertaisesti liian suuri ja se hiertää suurinta osaa tällä hetkellä. Ei pidä yleistää, että yhtäkkiä suuri osa suomalaisista olisi rasisteja.

- Rodullistaminen ei koske vain tummaihoisia ihmisiä, vaan esim. venäläis- ja virolaistaustaiset, saamelaiset, romanit jne. ovat mitä suurimmassa määrin rodullistettuja suomessa. mitä tulee tähän rajat kiinni -keskusteluun, niin kannattaa pitää silmät auki. Meillä istuu hallituksessa äärioikeistolaisia valtaapitäviä, joille sopii varsin hyvin tämänhetkiset tapahtumat agendansa ajamiseksi. Olen ollut täällä jo kohta 32 vuotta, ennen pakolaisia, ja nämä samat puheet kiersivät jo silloin.

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia täältä!

KMV:ssä ovat aiemmin vierailleet muun muassa Cheek, Roope Salminen ja Jon-Jon, Isac Elliot, Justimus, Timo Soinija Ville Niinistö.