Hyppää pääsisältöön

Oy Yleisradio Ab:n Propagandaosasto kertoo vuonna 1939 Kouluradiosta

”Nopeammin kuin ajatus lentää radiolähetys tuulen teitä. Ääniaaltojen kautta se tavoittaa samanaikaisesti tuhannet Kouluradion kuuntelijat”, selostaa legendaarinen Pekka Tiilikainen Suomen lasten oman ohjelman valmistumista.

Vuonna 1939 kuvatun valistusfilmin tekijänä on ”Oy Suomen Yleisradio Ab:n Propagandaosasto”. Tosin sanalla ”propaganda” ei vielä tuohon aikaan ollut nykyistä painolastia. Sana oli sävyltään neutraali ja tarkoitti yksinkertaisesti tiedotusta.

Vuonna 1934 perustettu Kouluradio oli vuosikymmenten ajan lasten suosikki. Kouluradiosta kuunneltiin satuja, kertomuksia ja äänikuvia. Ohjelmissa seurattiin kansakoulujen opetussuunnitelmaa. Kuuntelun tukena oppilaat käyttivät Kouluradiovihkoja.

Vuonna 1939 tallennetun ohjelman teemana ovat kevään merkit. ”Kevät kun on sellainen veitikka, että se vähitellen hiipi esille”, maalailee ”kouluradiosetä”. Välillä kuunnellaan äänikuvia, välillä reippaasti laulaa luikautetaan.

Mutta ennen kuin päästään ohjelman tallennukseen, on äänet avattava. ”Yskikää nyt kaikki, kun teillä on yskää. Lähetyksen aikana ei saa yskiä”, ohjeistetaan lapsia ennen ohjelman alkua.

Pekka Tiilikainen kertoo filmissä, miten Kouluradio-ohjelma äänitetään ja miten se välitetään sadoille Suomen kansakouluille. ”Ihmeellisen herkkä mikrofoni sieppaa kaikki äänet ilmielävinä. Mutta studiossa pitää olla harmonikkaseinät ja lainekatto, jotta kaiku on kaunis ja luonnollinen”, Tiilikainen selostaa.

Mikrofonissa äänet muuttuvat sähkövirroiksi, jotka ohjataan jakelupöytään. Sieltä ääniteknikko lähettää ohjelman Lahteen, Viipuriin, Turkuun, Tampereelle ja muille radioasemille. ”Lahden suuraseman mutkikkaat koneistot muuttavat ohjelman miljoonia kertoja voimakkaammiksi ääniaalloiksi, jotka 150 metriä korkeasta antennista säteilevät näkymättöminä kaikkialle.”

Ja kun laulut on harjoiteltu, äänet avattu ja yskimiset yskitty, seuraa kuulutus: ”Lahti - Suomi, Kouluradiolähetys kansakouluja varten alkaa!”

Lapsia pihalla
Kouluradion innokkaita kuuntelijoita. Lapsia pihalla Kuva: Yle kuvanauha kuvakaappaus elävä arkisto
Pojat laulavat
Komeasti kaikuu poikien laulu. Pojat laulavat Kuva: Yle kuvanauha kuvakaappaus elävä arkisto
Tytöt laulalavat
Laulua, satuja ja kertomuksia. Tytöt laulalavat Kuva: Yle kuvanauha kuvakaappaus elävä arkisto
Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto