Hyppää pääsisältöön

Takajeejeestä Madafakin darraan – näin fiitistä tuli uusi Idols

Idols on jo kuopattu formaatti Suomessa. Nykyään sen virkaa hoitaa sujuvasti fiittibiisi. Ankarana ja erehtymättömänä tuomaristona toimii yleisö, ja tv-näkyvyys on muuttunut some-seuraajiksi ja striimausluvuiksi.

Fiiteillä on koko ajan suurempi rooli kotimaisessa hittimusiikissa. Vuoden isoimmista kappaleista on ponnahtanut suuren yleisön tietoon uusia artisteja, jotka tekevät parhaillaan omia levyjään.

Roope Salminen & Koirat -yhtyeen Madafakin darra ja JVG:n Takajeejee eivät olisi samoja kappaleita ilman lahjakkaita vierailijoitaan Ida Paulia ja Evelinaa. Molemmissa kappaleissa fiittaajilla on ollut myös tärkeä rooli biisinkirjoituksessa.

Ida Paulin ei aluksi ollut tarkoitus fiitata Madafakin darrassa, mutta sattuman kautta niin kävi, koska hän oli mukana Koirien biisileirillä tehtailemassa hittejä.

- Olin siinä ryhmässä, joka kirjoitti Darran. Demotettiin se kappale ja mä lauloin, koska Roope ja Jon-Jon eivät olleet paikalla, Ida Paul kertoo YleX:lle.

Pari viikkoa myöhemmin Ida Paul tapasi räppärit levy-yhtiö Warner Musicilla, ja he sopivat yhteistyöstä.

- Soitettiin demo pojille. He pyysivät mua siihen fiitiksi, koska tykkäsivät siitä niin paljon. Jäin sitä kautta kappaleen lopulliseen versioon, koska olin kirjoittamassa ja demottamassa biisiä. On ollut kivaa päästä vetämään kappaletta myös keikoilla, laulaja kommentoi.

Myös 20-vuotias Evelina oli tiiviisti mukana fiittikappaleensa biisinkirjoituksessa. JVG:n Takajeejee-hitin paras läppä on tuoreen talentin kynästä.

- Uskomaton tsägä on käynyt, että jengi on halunnut mut fiittaamaan biiseihin. Onhan Takajeejee-kappale ihan mieletön mörssäri. VilleGallea harmitti, kun se ei keksinyt MacGyver-läppää itse, Evelina kertoi aiemmin YleX:lle.

Apupyörät irti

18-vuotias Ida Paul julkaisee ensimmäisen oman Laukauksia pimeään -nimisen singlensä tammikuussa. Artisti tekee myös kappaleita muille tähdille. Warner Music löysi Ida Paulin jo noin vuosi sitten, mutta laulaja allekirjoitti levytyssopimuksen vasta pari viikkoa sitten.

- Fiitin kautta olin päässyt jo apupyörillä kokeilemaan, millaista toi homma on. Ajattelin, että olen valmis tekemään oman projektin myös. Puoli vuotta aiemmin en olisi vielä ollut valmis siihen, Ida Paul kertoo.

Skip Instagram post

Samankaltaista tietä on kulkenut Sini Sabotagen tuplaajana keikkalavoilla nähty 19-vuotias Alma Miettinen, joka on JVG:n PME Recordsin tuorein sainaus.

- Sillä on himmee ääni ja Alma on mielenkiintoinen persoona. Nähtiin siinä staran ainesta, JVG:n Jare kommentoi YleX:lle.

VilleGalle huomauttaa, että tuplaajista on tullut usein tähtiä suomirapin lähihistoriassa. Esimerkiksi hän on itse ollut Junon tuplaaja, Karri Koira on ollut Ruudolfin tuplaaja ja Heikki Kuula Pyhimyksen tuplaaja.

- Se on tulevalle artistille paras koulu. Tuplaaja näkee vierestä, mitä stara tekee. Kannattaa olla hyvä, niin voi olla valoisa tulevaisuus alalla, VilleGalle sanoo.

Jare ja VilleGalle ovat molemmat sitä mieltä, että erilaisista yhteistyökuvioista huolimatta täytyy aina mennä biisin ehdoilla.

- Fiitti on tätä päivää. On luonnollista tehdä yhteistyötä oman tallin artistien kanssa, koska nähdään niin paljon muutenkin, mutta ei tätä voi tehdä niin laskelmoidusti, että vieraillaan vain omien artistien kanssa. Se alkaa haista ja junnut tajuavat sen.

- Mulle oli suuri kunnia päästä esimerkiksi Cheekin biisille fiittamaan, ei sen isompaa juttua voisi olla. Ei se mene aina niin, että me mennään tekemään biisistä iso, VilleGalle sanoo.

Myös Cheek on nostanut omilla hiteillään uusia lahjakkuuksia. Alpha Omega -albumin Sillat-biisissä vierailee 18-vuotias Ilta. Rap-tähti on aiemmin nostanut niin levyillään kuin keikoillaankin erityisen paljon lupaavaa laulajaa, Yasmine Yamajakoa. Tuore artisti on tehnyt levydiilin Sony Musicin kanssa, jolle Cheek itsekin aikoinaan levytti.

- Jare on työntänyt mua sinne, minne olen itsekin halunnut, mutta en ole uskaltanut tehdä radikaaleja ratkaisuja. Hän on ollut tosi tärkeä tässä matkalla. Olen saanut todella paljon neuvoja Jarelta, Yamajako kommentoi aiemmin YleX:lle.

Nuoren laulajan levy-yhtiö vahvistaa YleX:lle, että debyyttilevy on tekeillä.

- Yasminelle kuuluu hyvää, hän kirjoittaa biisejä ja valmistelee uutta materiaalia. Todennäköisesti ensi keväänä julkaistaan uutta musiikkia.

Lue myös:

Cheekin Sillat-biisin kertosäkeessä kuullaan aivan tuore ääni. Kuka on Ilta?

Päiväkirjamaisuutta ja urbaania soundia – uusi naisartistien buumi valtasi soittolistat

#Pämppää, #MadafakinDarra, #JuustoKatolle – näin meemimusiikkia tehdään

Laulajalupaus Yasmine Yamajako: Näin Cheek on auttanut soololevynteossa