Hyppää pääsisältöön

Tuntemattomat sankarit nousevat valokeilaan kevään musiikkidokumenteissa Teemalla

Teeman rockdokumenttislotin kevään 2016 ohjelmistoa.
Muscle Shoals ja The Wrecking Crew kertovat legendaarisista studioista ja studiomuusikoista. Teeman rockdokumenttislotin kevään 2016 ohjelmistoa. the wrecking crew

Teeman sunnuntai-illoissa nähdään maailman parhaita musiikkidokumentteja.

Keväällä 2016 Teeman musiikkidokumentit kertovat muun muassa tarinoita rockin ja populaarimusiikin tuntemattomista sankareista: studiomuusikoista, taustalaulajista, näkymättömistä uranuurtajista. Ensi-iltansa saa kaksi upeaa elokuvaa studiomuusikoista: Muscle Shoals ja The Wrecking Crew. Samaan teemaan liittyy toiveuusintana esitettävä Oscar-voittaja 20 Feet from Stardom.

Keväällä nähdään myös uudet elokuvat Daft Punkista, Janis Joplinista, Kansasista, Glen Campbellistä, The Jam -yhtyeestä, Beatlesin sihteeristä Freda Kellystä, kehonrakentaja-rokkari Thorista ja Knucklebone Oscarista. Rockin klassikkolevyistä tutkitaan keväällä Bruce Springsteenin The Riveriä, The Whon Tommya ja Deep Purplen Made in Japan -tuplaliveä.

Teeman kevään Afrikka-kokonaisuuteen liittyvät senegalilais-suomalaisesta unelmasta kertova Karavaani Baobab sekä ääri-islamistien uhkaamasta Malin musiikkikulttuurista kertova They Will Have to Kill Us First.

Musiikkidokumentit Teemalla sunnuntai-iltaisin kello 21 sekä pikauusintana perjantain myöhäisillassa illan elokuvan jälkeen.

Kansas: Miracles Out of Nowhere. Dokumenttielokuva.
Kansas: Miracles out of Nowhere. Kansas: Miracles Out of Nowhere. Dokumenttielokuva. kansas: miracles out of nowhere

3.1.
Kansas: Miracles out of Nowhere

(USA 2014) Topekan ihmeen tarina. USA:n sydänmailla, kaukana kaikesta, kuusi nuorukaista perusti vuonna 1973 progerockia soittavan bändin. Ilmainen oluttarjoilu vauhditti heidän kykyjensä löytämistä. Bändi kertoo tuhkimotarinansa 40 vuoden jälkeen. Sanansa sanovat myös Garth Brooks ja Queenin Brian May. Ohjaus Charley Randazzo. (Areena 30 päivää)

3.1.
Lemmy

(USA 2010) Dokumenttielokuva raskaan rockin legendasta, 28.12.2015 kuolleesta Lemmy Kilmisteristä. Elokuva esitetään ylimääräisenä näytöksenä sunnuntaina 3.1. kello 22.20 eli heti Kansas-dokumentin jälkeen. Se on katsottavissa myös Yle Areenassa 15.1. asti.

Joan Baez: ääni joka kantaa. Musiikkidokumentti, 2009.
Joan Baez: ääni joka kantaa. Joan Baez: ääni joka kantaa. Musiikkidokumentti, 2009. joan baez: ääni joka kantaa

10.1.
Joan Baez, ääni joka kantaa

(Joan Baez – How Sweet the Sound, USA 2009) American Masters -sarjaan tehty dokumenttielokuva legendaarisen folk-laulajan ja ihmisoikeusaktivistin puoli vuosisataa kestäneestä urasta esitetään Joan Baezin 75-vuotispäivän (9.1.2016) kunniaksi. Avomielisen Baezin lisäksi haastateltavina ovat mm. David Crosby, Bob Dylan, David Harris, Jesse Jackson ja Roger McGuinn. Ohjaus Mary Wharton. (Areena 14 päivää)

A Band Called Death. Dokumenttielokuva mustasta punkyhtyeestä nimeltä Death.
A Band Called Death. A Band Called Death. Dokumenttielokuva mustasta punkyhtyeestä nimeltä Death. punk

17.1.
A Band Called Death

(USA 2013) Ennen Bad Brainsia, Sex Pistolsia ja Ramonesia oli – Death! Dokumenttielokuva kolmen veljeksen Detroitissa vuonna 1974 perustamasta bändistä, joka oli kaikkien aikojen ensimmäinen musta punkbändi. Ohjaus Jeff Howlett & Mark Covino. HUOM! Ei perjantaiuusintaa. (Areena 30 päivää)

22.1.
Greenwich Village ja muutoksen musiikki

(Greenwich Village: Music that Defined a Generation, USA 2012) Perjantain uusintapaikalla esitetään dokumenttielokuva musiikintekijöistä, jotka antoivat äänen kokonaiselle sukupolvelle. Greenwich Villagen, beatnikkien ja folkin kulta-aikaa muistelevat muun muassa Judy Collins, Tom Paxton, Kris Kristofferson, Arlo Guthrie, Richie Havens, John Sebastian, Buffy St. Marie ja Carly Simon. Ohjaus Laura Archibald. (Areena 30 päivää)

Malin musiikki ei vaikene (They Will Have to Kill Us First). Dokumenttielokuva.
Malin musiikki ei vaikene. Malin musiikki ei vaikene (They Will Have to Kill Us First). Dokumenttielokuva. mali

24.1.
Malin musiikki ei vaikene

(They Will Have to Kill Us First, Britannia 2015) "Soittimet ovat meidän Kalashnikovejamme." Polttavan ajankohtainen dokumenttielokuva Malista, jossa maan pohjoisosaan tunkeutuneet ääri-islamistit kielsivät kaiken musiikin kuoleman uhalla. Muusikot pakenivat mutta musiikki ei kuollut. Dokumentissa mukana muun muassa Khaïra Arby (Pohjois-Malin satakieli joka vieraili Suomessa marraskuussa 2015), tuaregilaulajat Fadimata "Disco" Walet ja Oumar Moussa Sidi sekä joulukuussa Suomessa vieraillut Songhoy Blues -yhtye. Ohjaus Johanna Schwarz. K12 (Areena 7 päivää)

31.1.
Karavaani Baobab

(Suomi 2015) Kesällä 2015 innostunut yleisö näki senegalilaisen Orchestra Baobabin ja suomalaisen Kaihon karavaanin yhteiskeikat Helsingissä ja Tampereella. Tv-dokumentissa seurataan tämän musiikillisen unelman toteutumista. Ohjaus J.P. Pulkkinen. (Areena 1 vuosi)

Rockin klassikkolevyt: The Who/Tommy. John Entwistle of The Who playing one of his 'Fenderbird' custom bass guitars in front of a Minimoog synthesiser in his home recording studio in 1972 in England.
Rockin klassikkolevyt: The Who/Tommy. John Entwistle 1972. Rockin klassikkolevyt: The Who/Tommy. John Entwistle of The Who playing one of his 'Fenderbird' custom bass guitars in front of a Minimoog synthesiser in his home recording studio in 1972 in England. Kuva: Jorgen Angel / Yle Kuvapalvelu john entwistle

7.2.
Rockin klassikkolevyt: The Who/Tommy

(Sensation: The Story of Tommy, Britannia 2013) The Whon vuosi 1968 oli etsikkoaikaa. Yhtye oli vaarassa hajota. Pete Townshendilla oli huume- ja motivaatio-ongelmia. Pahan tripin jälkeen ja löydettyään guru Meher Baban hän loi tarinan Tommy-pojasta, joka tulee sokeaksi, kuuroksi ja mykäksi mutta jolla on yliluonnollinen kyky pelata flipperiä. Tarinasta kasvoi rock-ooppera, temaattinen tupla-albumi, jota myytiin yli 20 miljoonaa kappaletta. Ohjaus Martin Smith. (Areena 30 päivää)

Bruce Springsteen dokumentissa The Ties That Bind (Rockin klassikkolevyt. The River).
Bruce Springsteen muistelee The Riverin tekoa. Bruce Springsteen dokumentissa The Ties That Bind (Rockin klassikkolevyt. The River). the ties that bind

14.2.
Rockin klassikkolevyt: The River

(The Ties That Bind: The River, USA 2015) Bruce Springsteenin viides albumi, tuplalevy The River julkaistiin lokakuussa 1980. Intiimissä dokumentissa Springsteen kertoo levyn synnystä, siitä mitä hän levyllä halusi ilmaista ja miten hän tuntee onnistuneensa. Springsteen myös esittää puutarhassaan akustisesti useita levyn biisejä, mm. kappaleet Hungry Heart ja The River. Tarinoiden tukena on valokuvia, kotielokuvia sekä harjoitus- ja konserttikuvia E Street Bandin kanssa. Ohjaus Tom Zimny, HBO. (Ei Areena-oikeuksia)
Dokumentin jälkeen esitetään Yle Live: Bruce Springsteen, Tempe 1980, taltio The River -kiertueen legendaarisesta keikasta Arizonan yliopistolla marraskuussa 1980.

Muusikko Sixto Rodriguez
Searching for Sugar Man. Muusikko Sixto Rodriguez teeman rockdokumentit,Searching for Sugar Man

21.2.
Searching for Sugar Man

(Ruotsi 2012) Vuonna 2013 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittanut kertomus lauluntekijä Sixto Rodriguezista, josta piti tulla tähti 1970-luvun Amerikassa mutta joka katosi. Tästä uskomaton tarina kuitenkin vasta alkaa... Ohjaus Malik Bendjelloul. (Areena 7 päivää)

20 Feet from Stardom, 2013. Kuvassa Jo Lawry, Judith Hill & Lisa Fischer.
20 Feet from Stardom. 20 Feet from Stardom, 2013. Kuvassa Jo Lawry, Judith Hill & Lisa Fischer. 20 feet from stardom

28.2.
20 Feet from Stardom

(USA 2013) Vuonna 2014 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittanut liikuttava ja svengaava kertomus rockin suurista tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer ja Judith Hill ovat tehneet pitkän uran kuuden metrin päässä tähteydestä ja astuvat lopulta itse esiin. Ohjaus Morgan Neville. (Areena 7 päivää)

Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa.
Muscle Shoals. Muscle Shoals. Dokumenttielokuva legendaarisesta studiosta Muscle Shoalsissa Alabamassa. muscle shoals

6.3.
Muscle Shoals

(USA 2013) Muscle Shoalsin pikkukaupungissa Alabamassa ei ole juuri muuta kuin kaksi studiota, Fame ja Muscle Shoals Sound. Niissä tehtiin 1960–70-luvuilla ällistyttävä määrä upeaa musiikkia, mustaa etelän soulia, jonka loivat valkoiset maalaispojat. He käyttivät itsestään nimeä The Swampers. Dokumenttielokuvan päähenkilöksi nousee Rick Hall, jonka perustamassa Fame-studiossa myös Aretha Franklin löysi oman soundinsa. Ohjaus Greg Camalier. (Areena 7 päivää)

The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista.
The Wrecking Crew: Glen Campbell ja Hal Blaine. The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista. the wrecking crew
The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista.
The Wrecking Crew: George Harrison ja Joe Osborn. The Wrecking Crew. Dokumenttielokuva Los Angelesin legendaarisista studiomuusikoista. the wrecking crew

13.3.
The Wrecking Crew

(USA 2008/2015) Motownilla oli Funk Brothers, länsirannikon soundin loi The Wrecking Crew. 1960–70-lukujen Los Angelesissa vaikuttaneiden studiomuusikoiden ansiolista on pökerryttävä. He soittivat mm. Beach Boysin, Byrdsin, Righteous Brothersin, Elvis Presleyn, Nat King Colen, Frank Sinatran, John Lennonin, Simon & Garfunkelin ja Monkeesin levyillä, ja he loivat Phil Spectorin maailmankuulun äänivallin. Ryhmän keskeisen jäsenen, kitaristi Tommy Tedescon poika teki muusikoista intiimin ja informatiivisen dokumenttielokuva, suurenmoisin soundein. Ohjaus Denny Tedesco. (Areena 30 päivää)

Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta.
Daft Punk ei paljasta kasvojaan. Daft Punk Unchained. Kuva dokumenttielokuvasta. Kuva: DJ Falcon / Yle Kuvapalvelu Daft Punk,teeman rockdokumentit

20.3.
Daft Punk Unchained

(Britannia/Ranska 2015) Dokumenttielokuva salaperäisestä ja omaperäisestä ranskalaisesta robottipopduosta, joka on myynyt yli 12 miljoonaa albumia, voittanut seitsemän Grammya ja pitänyt ohjat tiukasti omissa käsissään. Haastateltavina duon työtovereita kuten Kanye West, Pharrell Williams, Giorgio Moroder, Nile Rodgers ja Michel Gondry. Ohjaus Hervé Martin Delpierre. Suomen-ensi-ilta. (Areena 7 päivää)

Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue.
Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin. Kuva dokumenttielokuvasta Janis: Little Girl Blue. Janis Joplin,teeman rockdokumentit,Amy J. Berg,populaarimusiikki

27.3.
Janis: Little Girl Blue

(USA 2015) Uusi dokumenttielokuva kertoo ainutlaatuisen Janis Joplinin tarinan. Kertomuksen punaisena lankana toimivat Joplinin läheisilleen kirjoittamat kirjeet, joille äänen antaa muusikko Cat Power. Ohjaus Amy J. Berg. Suomen-ensi-ilta. (Areena 30 päivää)

Vanha kunnon Freda, Beatlesin sihteeri (Good Ol' Freda). Kuva dokumenttielokuvasta.
Ringo, Freda ja George. Vanha kunnon Freda, Beatlesin sihteeri (Good Ol' Freda). Kuva dokumenttielokuvasta. populaarimusiikki,The Beatles

3.4.
Vanha kunnon Freda, Beatlesin sihteeri

(Good Ol’ Freda, Britannia 2013) Liverpoolilainen Freda Kelly sai 17-vuotiaana jokaisen tytön unelmatyön: hänestä tuli Beatlesin sihteeri. Pesti kesti kymmenen vuotta, mutta sihteeristä tuli sinä aikana suorastaan Beatle-perheen jäsen. Nyt uskollinen Freda kertoo tarinansa. Ohjaus Ryan White. (Areena 14 päivää)

Knucklebonehead. Elokuva Knucklebone Oscarista,
Knucklebonehead. Knucklebonehead. Elokuva Knucklebone Oscarista, knucklebonehead

10.4.
Knucklebonehead (12)

(Suomi 2013) 40-vuotias Oskari eli Knucklebone Oscar on yrittänyt rakentaa uraa musiikin ympärille mutta päätynyt päivätöihin opettajaksi. Juuri kun elämä alkaa näyttää seestymisen merkkejä vastasyntyneen lapsen, uuden asuntolainan ja psykiatritapaamisten myötä, manageri houkuttelee Oskarin apokalyptiselle keikkakiertueelle Kiinaan. Tässä elokuvassa ihmiset näyttelevät itseään! Ohjaus Oskari Pastila. (Areena 30 päivää)

The Jam: About the Young Idea. Dokumenttielokuvan kuvastoa.
The Jam. The Jam: About the Young Idea. Dokumenttielokuvan kuvastoa. The Jam,populaarimusiikki

17.4.
The Jam: About the Young Idea

(Britannia 2015) Uusi dokumenttielokuva legendaarisesta modpunk-bändistä, joka toimi vuosina 1975–82. Mukana arkistojen aarteita, vahva fanien ääni sekä yhtyeen jäsenten Paul Wellerin, Bruce Foxtonin ja Rick Bucklerin muisteluita. Ohjaus Bob Smeaton. (Areena 30 päivää)
Iltaa jatkaa Yle Live The Jamin konserttitaltiolla Saksasta vuodelta 1980.

Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta.
Glen Campbell: I'll Be Me. Glen Campbell: I'll Be Me. Dokumenttielokuva countrytähden jäähyväiskiertueesta. teeman rockdokumentit,Glen campbell,Glen Campbell: I'll Be Me

24.4.
Glen Campbell: I’ll Be Me

(USA 2014) Kaunis, hauska ja surullinen kuvaus countrymusiikin supertähden Glen Campbellin jäähyväiskiertueesta ja laulajan kamppailusta Alzheimerin taudin kanssa. Jäähyväiskiertue oli peräti 151 keikan ja 425 päivän mittainen. Ohjaus James Keach. Studiomuusikkona ja The Wrecking Crew'n jäsenenä uransa aloittanut Campbell täyttää 80 vuotta 22.4.2016. (Areena 30 päivää)
Huom! Ei perjantaiuusintaa.

Prince vuonna 1985
Prince 1958–2016. Prince vuonna 1985 Kuva: Michael Ochs Archives/Getty Images Prince,teeman rockdokumentit

29.4. klo 22.45
Princen muistolle
Ohjelmanlisäys! Teema muistaa 21.4.2016 edesmennyttä ainutlaatuista artistia kahden ohjelman kokonaisuudella. Ensin nähdään brittisarjan Rock Legends vuonna 2014 valmistunut Prince-jakso, sen jälkeen Princen itsensä ohjaama hieno konserttielokuva Sign o' the Times (1987). (Molemmat Areena 60 päivää)
Huom! Kokonaisuus uusitaan helatorstaina 5.5. klo 21.55.

Michael Jackson Off the Wall -levyn aikoihin. Kuva Spike Leen dokumenttielokuvasta Michael Jackson ja Off the Wall.
Michael Jackson: Off the Wall. Michael Jackson Off the Wall -levyn aikoihin. Kuva Spike Leen dokumenttielokuvasta Michael Jackson ja Off the Wall. Michael Jackson,Off the Wall,teeman rockdokumentit,Spike Lee

1.5.
Michael Jackson ja Off the Wall

(Michael Jackson's Journey from Motown to Off The Wall, USA 2016) Spike Leen upouusi dokumenttielokuva kertoo Popin kuninkaan uran alkuvaiheista ja tiestä kohti Quincy Jonesin tuottamaa menestysalbumia Off the Wall. (Areena 30 päivää)
Huom! Uusinta poikkeuksellisesti helatorstaina 5.5. klo 17.25.

I Am Thor. Dokumenttielokuva kehonrakentaja-hevirokkari Jon Mikl Thorista.
Thor nuorena viikinkinä. I Am Thor. Dokumenttielokuva kehonrakentaja-hevirokkari Jon Mikl Thorista. teeman rockdokumentit,Jon Mikl Thor
Hevirokkari Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Kuva dokumenttielokuvasta I Am Thor.
Thor yrittää paluuta. Hevirokkari Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Kuva dokumenttielokuvasta I Am Thor. I Am Thor,Jon Mikl Thor,teeman rockdokumentit,heavy rock

8.5.
I Am Thor

(USA 2015) Spinal Tapiin, Anviliin ja Monsterimieheen verrattu dokumenttielokuva kanadalaisesta Jon Mikl Thorista. Hän oli terästä taivutteleva ja tiiliä murskaava kehonrakentaja, josta piti tulla 1970-luvulla hevirocktähti mutta jonka teatraalinen touhu ei koskaan oikein lyönyt läpi. Nyt hän yrittää paluuta henkensä kaupalla. Ohjaus Ryan Wise. (Areena 30 päivää)
Huom! Ei perjantaiuusintaa.

15.5.
Rockin klassikkolevyt: The Who/Tommy

Uusinta helmikuulta. (Areena 16 päivää)
Iltaa jatkaa The Whon Quadrophenia-konsertti Yle Livessä.

Näyttelijä-muusikko Hugh Laurie esiintymässä Queen Mary -laivalla
Hugh Laurie bluesin juurilla. Näyttelijä-muusikko Hugh Laurie esiintymässä Queen Mary -laivalla hugh laurie

22.5.
Hugh Laurie Copper Bottom Blues

(Britannia 2013) Näyttelijä-muusikko Hugh Laurie tekee musiikillisen pyhiinvaellusmatkan bluesin juurille Amerikkaan. Matkan varrella House-tähti käy Ray Charlesin studiolla, tapaa Muddy Watersin pojan ja duetoi Jools Hollandin kanssa. Laurien ystävä Stephen Fry käy myös näyttäytymässä. Matka huipentuu konserttiin Queen Mary -laivalla. (Areena 9 päivää)
Iltaa jatkaa Yle Livessä Hugh Laurie: Live at the Queen Mary.

29.5.
Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan

(Deep Purple: Made in Japan Documentary, Britannia 2014) Dokumentin aiheena on Deep Purplen tuplalivealbumi vuodelta 1972. Japanin-kiertueella yhtye esiintyi klassisessa kokoonpanossaan: Ian Gillan, Ritchie Blackmore, Jon Lord, Roger Glover ja Ian Paice.
Vuoden 2016 Deep Purple esiintyy Helsingin Kaisaniemessä 10.6.2016.

Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan
Deep Purple: Made in Japan. Rockin klassikkolevyt: Deep Purple / Made in Japan deep purple

5.6.-24.7. esitetään toiveuusintana Dave Grohlin kahdeksanosainen sarja Sonic Highways.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa